Η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου – ή αλλιώς η ημέρα του OXI, είναι επίσημη αργία ή «εθνική επέτειος», γιατί αυτή η μέρα θυμίζει σε όλους ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός.

Δύο εθνικές εορτές έχουμε, που συνδέονται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και γιορτάζονται σε όλη τη χώρα:  25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου.

Τί γιορτάζουμε τελικά;

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου ονομάζεται και ημέρα του ΟΧΙ υπενθυμίζοντας ότι το 1940 ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αρνήθηκε τις ιταλικές δυνάμεις να εισέλθουν στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα εισήλθε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξεκίνησε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-1941.

Προετοιμασία γιορτής

Μερικές εβδομάδες πριν από την 28η Οκτωβρίου αρχίζουμε να στολίζουμε δρόμους και μπαλκόνια με ελληνικές σημαίες. Η τηλεόραση μεταδίδει ταινίες για τον πόλεμο του 1940. Στο ραδιόφωνο θα ακούσουμε ηρωικά τραγούδια της εποχής, και γενικότερα ειδικά όσοι είναι παιδιά ή έχουν παιδιά βιώνουν όλη την γιορτή.

Στα σχολεία, οι μαθητές απαγγέλλουν ποιήματα, τραγουδούν τραγούδια ή παίζουν σκηνές από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο φορώντας κοστούμια της εποχής, με τους δασκάλους να τονίζουν τον ηρωισμό των Ελλήνων. 

Μερικές εβδομάδες πριν από την 28η Οκτωβρίου, οι μαθητές αρχίζουν να κάνουν πρόβα την παρέλασή τους. Φυσικά, ήταν κι αυτή μια τέλεια αφορμή να χάσουμε το μάθημα της ώρας για να κάνουμε παρέλαση. 

Μπορεί να χάναμε κάποιες σχολικές ώρες για την παρέλαση αλλά όσο και να μην θέλαμε να μάθουμε τι γιορτάζουμε αυτές τις μέρες γινόταν πια κανονική πλύση εγκεφάλου. Σίγουρα δηλαδή όλα τα παιδιά που απαντάνε άσχετα πράγματα σε σχέση με τις εθνικές εορτές απλά έχουν δει ότι γίνεται ντόρος γύρω από αυτό και “παίζουν”. 

Έφτασε η μέρα

Την ημέρα της γιορτής, οι μαθητές παρελαύνουν στον κεντρικό δρόμο του χωριού ή της γειτονιάς τους, και παρελαύνουν ταυτόχρονα με στρατιωτική μουσική. Οι γονείς των μαθητών και πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν την παρέλαση, κυματίζουν μικρές σημαίες και χειροκροτούν. 

Ο καλύτερος μαθητής κάθε σχολείου κρατά την ελληνική σημαία στην παρέλαση και ονομάζεται «σημαιοφόρος», αυτός που φέρει την σημαία. Φυσικά η μέρα αυτή δεν μπορεί να κλείσει διαφορετικά, από το να πάμε να φάμε σε μια ταβέρνα ή να πιούμε τον καφέ μας σε ένα από τα κεντρικά μαγαζιά.