Πλησιάζουμε τα 30 (ή τα έχουμε ξεπεράσει ήδη *κλαψ κλαψ*), και προσπαθούμε να μην το θυμόμαστε συχνά για να μην μας πιάνει κατάθλιψη που γερνάμε, αλλά η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και δεν μας αφήνει στην ησυχία μας. Με θυμάμαι να είμαι 10 χρονών και να παίζω μπάλα στις διάφορες πλατείες  που πηγαίναμε, να ξυπνάω Σάββατο πρωί για να δω παιδικά και να παίξω Playstation (με αυτήν τη σειρά), και να βλέπω καρτουν ταινιάρες σε ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΈΤΕΣ (ναι, αυτές της Disney), όπως Ο Ντάμπο το Ελεφαντάκι, Αλαντίν, Ο Βασιλιάς των Λιονταριών και το Toy Story.

Πάνω, λοιπόν, που έχω αρχίσει σιγά σιγά να γίνομαι ένας υπεύθυνος ενήλικος με υποχρεώσεις απέναντι στην κοινωνία, ΤΣΟΥΠ, σκάνε καλοκαιριάτικο τα trailers για remakes των αγαπημένων ταινιών της παιδικής μου ηλικίας. Και αρχίζω και κλαίω σε εμβρυακή στάση για τα χρόνια που δεν θα γυρίσουν ποτέ ξανά πίσω.

Εννοείται πως έχω κλείσει ήδη εισιτήριο στις περισσότερες. 

Ας τις δούμε μία μία.

 

1. Ντάμπο (Κυκλοφορεί ήδη από 29/03/2019)

Έτος: 1919. Ο πρώην ακροβάτης Χόλτ επιστρέφει από τον πόλεμο, με ένα χέρι λιγότερο. Η γυναίκα του πέθανε, και το τσίρκο στο οποίο δούλευε δεν τα πάει καλά οικονομικά. Ο ίδιος, επίσης, έχει δυσκολίες επανασύνδεσης με τα παιδιά του. Ένα νεογέννητο ελεφαντάκι με μακριά αφτιά, όμως, θα αλλάξει τα πάντα, αφού όταν αρχίσει να πετάει θα ανέλθει από περίγελος σε μεγάλος σταρ. Η τρανή του επιτυχία θα κάνει ένα μεγιστάνα του θεάματος να εξαγοράσει το τσίρκο, αλλά αποδεικνύεται γρήγορα ότι οι προθέσεις του δεν είναι αγαθές.

Είναι ευτυχές το γεγονός πως την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Tim Burton, καθώς ο κόσμος του Burton έχει ανοικοδομηθεί πάνω στην κινηματογραφική κληρονομιά της εταιρείας του αγαπημένου θείου Walt, με το story του ιπτάμενου ελέφαντα να είναι μία από τις πιο σουρεαλιστικές, συγκινητικές, σκοτεινές, βαθιά ψυχαναλυτικές και απόλυτα διασκεδαστικές στιγμές στην ιστορία της.

Το σενάριο βέβαια έχει διασκευαστεί με μεγάλη ελευθερία, κάνοντας την σχέση του Ντάμπο με τον Τίμοθι τον ποντικό πιο “ανθρώπινη”. Υπάρχουν όμως διαρκείς αναφορές στην πρωτότυπη ταινία (π.χ. η σκηνή με τους ροζ ελέφαντες), με τις οποίος ο Burton αφηγείται αριστουργηματικά μια ιστορία διαφορετικότητας, μέσω της δημιουργίας μίας αυτοσχέδιας οικογένειας παριών. Η συγκίνηση, η φαντασμαγορία και το αλληγορικά δράμα συνδυάζονται άρτια μεταξύ τους και υπακούνε απόλυτα στην feelgood συνταγή, η οποία  στο τέλος της ημέρας καταφέρνει και απορροφά τις σκοτεινές πινελιές του Tim Burton.

Τραίλερ 1ης ταινίας (1941): 

 

Τραίλες 2ης ταινίας (2019):

 

2. Αλαντίν (Κυκλοφορεί ήδη από 23/05/2019)

Εντάξει, δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω ΕΝΑΣ από τους αναγνώστες μας που να μην έχει δει ΠΟΤΕ το Αλαντίν. Τι ; Αλήθεια ; Καλά. Το story έχει ως εξής: στην μυθική πόλη της Άγκραμπα ο Αλαντίν, ικανότατος κλέφτης αλλά με καρδιά μάλαμα, ερωτεύεται την Γιασμίν, μία πριγκήπισσα που είχε μεταμφιεστεί σε καθημερινή κοπέλα. Ο κακός βεζίρης Τζαφάρ ανακαλύπτει την παράνομη σχέση τους, και πετάει τον Αλαντίν στα κάτεργα. Όμως, όντας μοχθηρός, ο Τζαφάρ κάνει στον Αλαντίν μία πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθεί: να του φέρει ένα λυχνάρι από μία σπηλιά και να του το παραδώσει, με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Ο Αλαντίν βρίσκει το λυχνάρι και το τρίβει καταλάθως, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ένα Τζίνι και να του προσφέρει τρεις ευχές. Το σχέδιο του Τζαφάρ δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Η νοσταλγία είναι αυτή πάνω στην οποία ποντάρει η Disneyοπότε και το remake δεν αποκλείνει καθόλου από το original σενάριο. Η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών Μένα Μασούντ και Ναόμι Σκοτ υπάρχει και είναι εξαιρετική.  Φυσικά, ο Γουίλ Σμίθ (που ενσαρκώνει το Τζίνι) προσφέρει κωμικές “ανάσες” σε πολλά σημεία του έργου.

Τραίλερ 1ης ταινίας (1992):

Τραίλερ 2ης ταινίας (2019):

 

3. Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (Πρεμιέρα 18/07/2019)

“Αντίο, Βασιλιά”.
“Έλα! Άντε, ξύπνα! Σήκω, άντε! Άντε, έχουμε δρόμο”.
“Θυμήσου ποιός είσαι. Γίνε ο Βασιλιάς. Εσύ το δικαιούσαι. Θυμήσου ποιός είσαι. Θυμήσου. Θυμήσου. Θυμήσου…”.

Όποιος διαβάζει αυτές τις φράσεις και δεν βουρκώνει, δεν έχει θέση στην ζωή σου, δεν χρειάζεσαι τέτοια αρνητικότητα δίπλα σου. Η ιστορία γνωστή: Αφρικανική Σαβάννα. Ένας νέος Βασιλιάς γεννιέται. Ο Σίμπα έχει ως είδωλο τον πατέρα του, τον βασιλιά Μουφάσα, και ακολουθεί το βασιλικό του πεπρωμένο. Αλλά δεν γιορτάζουν όλοι στο βασίλειο την άφιξη του νέου πρίγκηπα. Ο Σκάρ, ο αδελφός του Μουφάσα, και πρώην κληρονόμος του θρόνου, έχει δικά του σχέδια. Η μάχη για τον Περήφανο Βράχο είναι γεμάτη προδοσία,  τραγωδία και δράμα, με αποτέλεσμα τελικά την εξορία του Σίμπα. Με τη βοήθεια ενός περίεργου ζευγαριού νέων φίλων, ο Σίμπα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ωριμάσει και να πάρει πίσω αυτό που δικαιωματικά του ανήκει.

Από τα trailers που έχουμε δει μέχρι στιγμής, συγκινηθήκαμε στο πρώτο και μας κόπηκε η ανάσα στο δεύτερο. Συγκεκριμένα, στο δεύτερο trailer ακούμε για πρώτη φορά την φωνή του Σκάρ (που τον κάνει ο Τσιετέλ Ετζιοφόρ – στην Αγγλική βερσιόν – και ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος στην Ελληνική βερσιόν), αλλά και την φωνή του Μουφάσα (Τζέιμς Ερλ Τζόουνς στην Αγγλική βερσιόν και Χρήστος Αμβράζης στην Ελληνική βερσιόν). Επίσης, εμφανίζονται για πρώτη φορά ο Τιμόν και ο Πούμπα!

Ο σκηνοθέτης Τζον Φαβρό καλείται να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες της original ταινίας που μεγάλωσε μια ολόκληρη γεννιά ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει, αν κρίνουμε από την δουλειά του στο “Βιβλίο της Ζούγκλας”, και περιμένουμε πολλά από αυτόν.

Τα υπόλοιπα στην μεγάλη οθόνη.

Τραίλερ 1ης ταινίας:

Τραίλερ 2ης ταινίας (2019):

 

4. Toy Story 4 (Κυκλοφορεί ήδη από 20/06/2019)

Το Toy Story 4 αποτελεί την συνέχεια της πιο απίστευτης animation τριλογίας που έχω δει ποτέ, μία τριλογία που συνδυάζει με ανυπέρβλητο τρόπο το χιούμορ με το συναίσθημα, αλλά και την ανήλικη με την ενήλικη διασκέδαση, και είναι ταυτοχρόνως μια συγκλονιστική (αν το καλοσκεφτείς) ιστορία ενηλικίωσης. Ξεκινάει με την “γέννηση” (στην 1η ταινία βλέπουμε ότι τα παιχνίδια είναι ζωντανά), συνεχίζει στην αυτοσυνείδηση της ύπαρξης και την ένταξη στον κοινωνικό περίγυρο (στην 2η ταινία βλέπουμε τον Γούντι να παρατάει την ψεύτικη δημοφιλή εικόνα του και να αποδέχεται την ένταξή του στην οικογένεια του Άντι), και καταλήγει στην αυτόνομη ενηλικίωση (ο Άντι αλλάζει θέση με την Μπόνι και ο Γούντι αφήνει τα χρόνια της αθωότητας πίσω του).

Στην καινούργια ταινία βλέπουμε τα παιχνίδια να έχουν προσαρμοστεί με την ζωή της Μπόνι. Μία μέρα αποφασίζει ο Γούντι, βλέποντας την Μπόνι μελαγχολική στον παιδικό σταθμό, να της φτιάξει ένα χειροποίητο παιχνίδι, βουτώντας μέσα στον σκουπιδοτενεκέ για να μαζέψει υλικά. Και το όνομα αυτού: “Φόρκι” (στα Αγγλικά σημαίνει “πιρουνάκι”). Η Μπόνι τον λατρεύει από την πρώτη στιγμή, παρόλο που ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του σκουπίδι και όχι παιχνίδι. Κατά την διάρκεια μιας οικογενειακής εκδρομής, αποφασίζει να το σκάσει και ο Γούντι, όντας ο ήρωάς μας, ξεκινά να τον βρει και να τον φέρει πίσω.

Ο Γούντι μετατρέπεται από δημιούργημα σε Δημιουργό, σαν ένας άλλος Δρ. Φρανκενστάιν, υπεύθυνος πλεόν για το κατασκεύασμά του. Τώρα, λοιπόν, πρέπει ο ίδιος να δείξει στον Φόρκι τον δρόμο προς την αυτοσυνειδητοποίηση (ακριβώς όπως πέρασε και εκείνος στο “Toy Story 2″).

Τραίλερ 1ης ταινίας (1995):

Τραίλερ 2ης ταινίας (2019):

 

Αφού, λοιπόν, δεις τις ταινίες αυτές και η νοσταλγία χτυπήσει κόκκινο, τι τρόπος υπάρχει για να κατευνάσεις την συναισθηματική σου φόρτιση ; Μα φυσικά με το να αγοράσεις φιγούρες και συλλεκτικά collectibles της ταινίας ! Παρακάτω θα δεις μερικά μόνο από τα πολλά προϊόντα που μπορείς να προμηθευτείς στα διάφορα καταστήματα:

Toy Story 4 Buzz Lightyear που μιλάει Ελληνικά, από την Thinkway

Toy Story 4 Woody που μιλάει Ελληνικά, από την Thinkway

Toy Story 4 Jessie φιγούρα 30cm με ομιλία, από την Thinkway

Toy Story 4 POP!: Buzz, από Funko

Toy Story 4 POP!: Μπρελόκ Forky, από Funko

Toy Story 4 Playskool Κύριος Πατάτας, από Hasbro

Toy Story 4 Playskool Κυρία Πατάτα, από Hasbro