Είναι αλήθεια, 5 πολύ γνωστές Αιγύπτιες influencers έχουν καταδικαστεί σε 2 χρόνια φυλάκισης για κοινοποίηση ‘ακατάλληλων’ βίντεο στην πλατφόρμα του TikTok. H καταδίκη τους επαναφέρει το μεγάλο πρόβλημα της λογοκρισίας και της ανελευθερίας σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι Αιγυπτιακές Αρχές έχουν κηρύξει «πόλεμο» στα δημόσια πρόσωπα των social media, σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τον έλεγχο πάνω στις γυναίκες που προσπαθούν να χειραφετηθούν.

Η 20χρονη Haneen Hossam, η 22χρονη Mawada al-Adham, και 2 άλλες τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα. έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση ηθικών φραγμών λόγω της χρήσης του δημοφιλούς app όπου ο κόσμος μοιράζεται χιουμοριστικά και όχι μόνο video.

Επίσης, κάθε μία από τις γυναίκες θα πρέπει να καταβάλει ως πρόστιμο το ποσό των 300,000 λιρών Αιγύπτου (αναλογούν σε £14,600).

https://www.instagram.com/p/B_H0ezHgQFF/?utm_source=ig_embed

Η Hossam, η οποία σπουδάζει αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Κάιρου, είχε συλληφθεί και τον περασμένο Απρίλιο. Η σύλληψή της είχε επέλθει αφού είχε κοινοποιήσει στα μέσα κοινωνικών δικτύων ένα 3λεπτο κλιπ όπου παρακινούσε τα νεαρά κορίτσια που υπάρχουν ανάμεσα στους 1.3 εκατομμύριο ακόλουθούς της να αναρτούν βίντεο στην πλατφόρμα Likee, όπου οι χρήστες πληρώνονται αναλόγως την απήχηση που έχει το περιεχόμενό τους.

Οι Αρχές κατηγόρησαν την Hossam ότι παρακινεί τα νεαρά κορίτσια να εκπορνεύονται στο διαδίκτυο.  Ο δικηγόρος της, Ahmed Abdelnaby, δήλωσε ότι: ‘Τίποτα στο βίντεο της δεν παραβιάζει τον νόμο. Το βίντεο μάλιστα είναι απόδειξη της αθωότητάς της και όχι της ενοχής της’.

Η Al-Adham, που έχει 3.2 εκατομμύρια ακόλουθους στην πλατφόρμα κατηγορήθηκε ότι τα χιουμοριστικά της video είναι ‘ασεβή και προσβλητικά’ και ‘διασπορά fake news’. Η αδερφή της, Rahma el-Adham, δήλωσε στο Cairo Now: ‘Καταστρέφουν την αδερφή μου, καταστρέφουν την οικογένειά μας.’

Εάν και τα social media είναι χώροι ελεύθερης έκφρασης, οι Αιγυπτιακές Αρχές θεωρούν ότι τίθενται ‘ενάντια στις παραδόσεις, τις αξίες και την ηθική της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.