Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή να καθαρίσεις το σπίτι σου σε βάθος, μιας και ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός. Γι’αυτό το λόγο είναι καλή ιδέα να καθαρίσεις  τα παρακάτω 5 πράγματα στο σπίτι σου, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ανησυχείς για σκόνη, ζωύφια και άσχημες οσμές!

#1 : Μαξιλάρια

Τις μαξιλαροθήκες μας τις πλένουμε συχνά οι περισσότερες, τα μαξιλάρια όμως; Γι’αυτό κάνε τη χάρη στον εαυτό σου να τα πλύνεις τώρα που θα στεγνώσουν γρήγορα, έτσι ώστε να απολαμβάνεις περισσότερο το σπίτι σου.

Μαξιλάρια κρεβατιού: Βάλε 1-2 μαζί στον κάδο του πλυντηρίου σου και πλύνε τα με απορρυπαντικό και απολυμαντικό (μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγη χλωρίνη ή απολυμαντικό ρούχων) στους 70-80ºC σε κανονικό κύκλο. Αν το μαξιλάρι σου είναι συγκεκριμένης κατασκευής (ανατομικό π.χ.) κοίταξε την ετικέτα ώστε να δεις πώς προτείνει να το καθαρίσεις ο κατασκευαστής (σίγουρα θα μπορείς να το καθαρίσεις με ατμοκαθαριστή, στη χειρότερη).

Διακοσμητικά μαξιλάρια: Βάλε όσα μπορούν να μπουν στο πλυντήριο σε ομάδες χρωμάτων και πλύνε τα στη χαμηλότερη θερμοκρασία με απορρυπαντικό και μαλακτικό. Όσα δε μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πέρασέ τα με ένα νωπό πανάκι με κάποιο ήπιο καθαριστικό (αραιωμένο υγρό πιάτων ή κάποιο έτοιμο).

nakama

#2: Κουρτίνες

Οι κουρτίνες όλο το χρόνο μαζεύουν σκόνη, την οποία εσύ ύστερα αναπνέεις αν δε τις καθαρίσεις. Οι περισσότερες από αυτές (ανάλογα το ύφασμα) μπορούν να πλυθούν κανονικά στο πλυντήριο. Ιδανικά δες την ετικέτα στις δικές σου ώστε να είσαι σίγουρη, και ακολούθησε τις οδηγίες που σου δίνει ο κατασκευαστής. Σε κάθε περίπτωση, τις σκουρόχρωμες κουρτίνες πλύνε τις σε χαμηλή θερμοκρασία με απορρυπαντικό και μαλακτικό (σε κανονικό κύκλο) και άσε τις να στεγνώσουν φυσικά (κατά προτίμηση σε σκιά). Τις ανοιχτόχρωμες πλύνε τις σε θερμοκρασία από 40 έως 60ºC (με απορρυπαντικό και μαλακτικό σε κανονικό κύκλο) και άσε τις να στεγνώσουν φυσικά. Φρόντισε οι κουρτίνες που πλένεις να μην έχουν πάνω τους πλαστικά ή άλλα πιαστράκια, καθώς αυτά μπορούν να βλάψουν το πλυντήριό σου. Αν οι κουρτίνες σου δε χωράνε στο πλυντήριο σου, χρησιμοποίησε τη μέθοδο που προτείνω παρακάτω για κουβέρτες και παπλώματα!

curtains

#3: Στρώματα και καναπέδες

Με το στρώμα σου έχετε μία πολύ στενή σχέση, μιας και βλέπετε ο ένας τον άλλον πολύ συχνά. Γι’αυτό το λόγο τώρα το καλοκαίρι πέρνα το καλά με μια ηλεκτρική σκούπα και ύστερα με έναν ατμοκαθαριστή, έτσι ώστε να φύγουν οι σκόνες, τα ακάρεα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει βρει «φωλιά» στο στρώμα σου. Όσο για τον καναπέ σου, πέρνα τον (ανεξάρτητα από τι είναι φτιαγμένος) με την ηλεκτρική σου σκούπα και ύστερα (αυτό δουλεύει στους περισσότερους καναπέδες, αλλά καλύτερα δες τι προτείνει ο κατασκευαστής σου ως καθαριστική μέθοδο) πέρνα τον με ένα πανάκι με ένα καθαριστικό που βασίζεται στο οινόπνευμα (ακόμα κι ένα κοινό Azax θα κάνει τη δουλειά). Φρόντισε να δοκιμάσεις αυτή τη μέθοδο πρώτα σε ένα μικρό σημείο του καναπέ που δε φαίνεται κατευθείαν, ώστε να είσαι σίγουρη ότι δε θα αποχρωματίσεις ή λεκιάσεις τον καναπέ σου κατά λάθος. Επίσης, φρόντισε να μη «λούσεις» τον καναπέ σου, μιας και θέλεις ελάχιστη ποσότητα υγρού πάνω του, ώστε να στεγνώσει γρήγορα.

mattress

#4: Χαλιά

Τα χαλιά σου μπορείς να τα πας σε ειδικό καθαριστήριο ή να τα καθαρίσεις στο σπίτι σου. Πέρνα το χαλί αρχικά καλά με μια ηλεκτρική σκούπα και ύστερα άπλωσέ το κάπου με αρκετό χώρο. Προμηθεύσου ένα ειδικό καθαριστικό χαλιών (μπορείς να τα βρεις στα περισσότερα καταστήματα) και ακολούθησε τις οδηγίες του προϊόντος για να καθαρίσεις το χαλί σου. Τα περισσότερα από αυτά τα διαλύεις σε νερό, τα απλώνεις στο χαλί σου (τρίβοντας μόνο τα σημεία με εμφανείς λεκέδες), τα αφήνεις να στεγνώσουν και ύστερα περνάς το χαλί σου με μια ηλεκτρική σκούπα.

carpets

#5: Παπλώματα & κουβέρτες 

Όπως και τα χαλιά, τα παπλώματα και τις κουβέρτες σου μπορείς να τα πας σε ειδικά καθαριστήρια (και το θεωρώ καλή ιδέα). Αν θες να τα καθαρίσεις μόνη σου, μπορείς να τα βάζεις ένα-ένα στη μπανιέρα σου με ζεστό (30-40ºC) νερό, απορρυπαντικό και απολυμαντικό και (φορώντας γάντια) να τα τρίψεις και να τα αφήσεις στο νερό αυτό για περίπου 2 ώρες έως και όλο το βράδυ. Ξέπλυνέ τα ύστερα μέχρι το νερό να τρέχει καθαρό και άσε τα να στεγνώσουν φυσικά (αν είναι σκούρα προσπάθησε να τα αφήσεις στη σκιά). Αν έχεις κάποιο λευκό πάπλωμα ή κουβέρτα με λεκέδες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιο ζεστό νερό (70-80ºC) και λίγη χλωρίνη ή/και λευκαντικό.

duvet

Αν προσπαθήσεις να τα καθαρίσεις όλα αυτά το χειμώνα, πιθανότατα δε θα καταφέρουν να στεγνώσουν σωστά και θα έχεις άλλα προβλήματα. Εφόσον αυτή τη στιγμή έχουμε τόσο ωραίο, ζεστό καιρό, αναμφίβολα είναι μία καλή ευκαιρία να καθαρίσεις το σπίτι σου σε βάθος!