Το Σκωτσέζικο Whisky (χωρίς το «αμερικάνικο» e ανάμεσα από το k και το y), εντυπώνει την ψυχή και το χαρακτήρα των Highlands της Σκωτίας. H ύπαρξη του χάνεται μέσα στα βάθη των αιώνων, καθώς το πρώτο καταγεγραμμένο οινοπνευματοποιείο που ασχολήθηκε με την προετοιμασία του γνωστού και αγαπημένου ποτού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1494. Το whisky που κατάγεται από τη Σκωτία έχει κάτι μυσταγωγικό και διαφορετικό στη γεύση του και παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από facts, τα οποία προσδιορίζουν την ξεχωριστή και ιδιαίτερη φύση του. Για πάμε να τα δούμε:

1. Στα γαελικά το whisky σημαίνει «Νερό της Ζωής»!

2. Για να αποκτήσει ένα whisky την ονομασία προέλευσης του από την Σκωτία θα πρέπει αποκλειστικά να αποσταχθεί και να παλαιώσει στη Σκωτία.

3. 90% όλων των whisky που πωλούνται στην αγορά ανήκουν στην κατηγορία των blended whisky.

4. Απαγορεύεται δια ροπάλου το Σκωτσέζικο whisky να διαθέτει οποιοδήποτε άλλη ουσία, εκτός από νερό και καραμελόχρωμα.

5. Σε όλες τις περιπτώσεις το original Σκωτσέζικο whisky περιλαμβάνει τις λέξεις «Scotch Whisky». Σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να μην «κατάγεται» από την Σκωτία.

6. Στις 27 Ιουλίου οι Σκωτσέζοι γιορτάζουν την εθνική ημέρα whisky!

To Chivas Regal 13 ετών ενσωματώνει όλα τα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να δημιουργηθεί το τέλειο scotch whisky, καθώς διαθέτει το μοναδικό άρωμα, την ξεχωριστή γεύση και το απίθανο πνεύμα ελευθερίας που εκπέμπει κάθε δημιούργημα από την χώρα του William Wallace.

Όμως το Chivas Regal είναι πολλά παραπάνω… εμπνευσμένο από τους αδελφούς James & John Chivas, πρωτοπόρους στην τέχνη του blending, που εισήγαγαν και διέθεταν στο delicatessen τους στο Aberdeen εκλεκτά spirits, εξωτικά μπαχάρια και τρόφιμα πολυτελείας από όλο τον κόσμο, το Chivas Extra 13 Ετών είναι ένα εξαιρετικό blend από σπάνια malt & grain whiskies, που κάθε του σταγόνα έχει να μας διηγηθεί ιστορίες τουλάχιστον 13 χρόνων. Τόση είναι άλλωστε η ελάχιστη παραμονή στο βαρέλι για να μπορεί ένα whisky να φέρει τη συγκεκριμένη ηλικία. Η Chivas έχουν αναγάγει την δημιουργία του σε… «επιστήμη», καθώς η πολύ-επίπεδη γεύση του φέρει στοιχεία από βαρέλια που παλαιώθηκαν στην Ισπανία και έφεραν Oloroso Sherry. Οι πινελιές από το οπωροφόρα σε συνδυασμό με τα γλυκά μπαχαρικά (όπως είναι για παράδειγμα η κανέλα και το γαρύφαλλο) παιχνιδίζουν έντονα με τις αισθήσεις, φέρνοντας μια εντελώς διαφορετική διάσταση στη γεύση που όμοια της δεν έχετε συναντήσει…

Άλλωστε, ο ο chef Σωτήρης Κοντιζάς και ο whisky editor Μανώλης Μαθιουδάκης (The Whisky Beat), υπό την καθοδήγηση του Chivas Brand Ambassador, Μιχάλη Καγιάννη. Μύρισαν, γεύτηκαν και είπαν…πολλά! Μπορείτε να δείτε τι έγινε σε αυτή τη συνάντηση, στο παρακάτω video. Αυτός ο συνδυασμός εκφράζεται και δημιουργικά στο σχεδιασμό της φιάλης και της συσκευασίας του, που επιμελήθηκε ο street artist Greg Gossel. Εικόνες από την ιστορία των αδερφών Chivas και του delicatessen τους στην King Street του Aberdeen συνδυάζονται με σύγχρονα στοιχεία σε κόκκινες και κίτρινες αποχρώσεις, εμπνευσμένα από την Ισπανία, την πατρίδα του Oloroso Sherry.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι άλλο με το Chivas Regal θα μπορέσετε να γευτείτε το αληθινό πνεύμα της Σκωτίας….