Υπάρχουν κάποια αντικείμενα, κυρίως προιόντα υγιεινής, που νομίζουμε ότι ανακυκλώνονται σύμφωνα με τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται, μα στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι είναι τέτοια η επεξεργασία που συμβαίνει όταν φτιάχνονται που χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά τα οποία όταν έρχεται η ώρα της ανακύκλωσης πρέπει να διαχωριστούν. Ακόμη, πρέπει να συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες αυτά τα υλικά ώστε να είναι στο τέλος δυνατόν να μπουν στην διαδικασία της ανακύκλωσης. Ας δούμε ποια είναι αυτά: 

#Ανακύκλωση #Sustainability #ThinkGreen

7 αντικείμενα που είναι σχεδόν αδύνατον να ανακυκλωθούν: 

  • Σωληνάρια Οδοντόκρεμας 

Τα σωληνάρια οδοντόκρεμας και γενικά άλλα στενά σωληνάρια είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν διότι φτιάχνονται με λεπτές στρώσεις αλουμίνιου και διάφορων τύπων πλαστικού που κάνουν την διαδικασία ανακύκλωσης μία πρόσκληση. Είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστούν οι στρώσεις αυτές από τα εργοστάσια ανακύκλωσης αλλά ακόμη και να δεχτούν επεξεργασία.

  • Χάρτινα Καλαμάκια

Θα αναρωτηθείτε, γιατί να μην ανακυκλώνονται τα χάρτινα καλαμάκια, αφού είναι χάρτινα; Υποτίθεται ότι είναι η πιο οικολογική εκδοχή των πλαστικών καλαμακίων. Πως γίνεται να μην ανακυκλώνονται; Ε, λοιπόν, εάν και τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν υλικά που όντως ανακυκλώνονται, αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ καθώς για να ανακυκλωθούν χρειάζεται να συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Κάτι που είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Εάν θέλετε μία πιο «πράσινη» εναλλακτική για τα καλαμάκια σας, χρησιμοποιήστε είτε μεταλλικά που πλένονται είτε μην χρησιμοποιείτε καθόλου. Θέμα συνήθειας είναι.

αντικείμενα αδύνατον να ανακυκλωθούν

  • Αποδείξεις

Οι χάρτινες αποδείξεις αποτελούνται από γυαλιστερό θερμικό χαρτί, το οποίο δεν ανακυκλώνεται. Τα χαρτιά αυτά είναι καλυμμένα από ένα υλικό που ονομάζεται βισφενόλη το οποίο δεν ανακυκλώνεται. Πολλά μαγαζία πλέον στέλνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ή δίνουν την επιλογή εάν θέλετε χάρτινη απόδειξη ή όχι.

  • Κουτιά από πατατάκια Pringles 

Τα κουτιά από τα αγαπημένα μας πατατάκια, τα Pringles, δεν ανακυκλώνονται γιατί φτιάχνονται από 5 διαφορετικά υλικά, όπως μεταλλική βάση, κάλυμμα από αλουμίνιο, πλαστικό καπάκι, στρώση αλουμίνιου στο εσωτερικό και εξωτερική επιφάνεια από χαρτόνι. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστούν αυτά τα υλικά μεταξύ τους.

  • Σακουλάκια από πατατάκια 

Τα σακουλάκια από τα πατατάκια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν από το λίπος που τα «βρωμίζει». Το λίπος αυτό από τα πατατάκια αφήνει κατάλοιπο που είτε δεν βγαίνει είτε είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί από τα εργοστάσια. Για να δείτε εάν ανακυκλώνονται ή όχι, κάντε το τεστ του τσαλακώματος, Δοκιμάστε να τσαλακώσετε ένα σακουλάκι από πατατάκια και έαν επανέλθει στο αρχικό του σχήμα τότε δεν ανακυκλώνεται.

  • Δίσκοι ντεμακιγιάζ 

Οι δίσκοι ντεμακιγιάζ φτιάχνονται από ένα μιξ υλικών όπως πολυεστέρας, κάτι που τα κάνει αδύνατον να ανακυκλωθούν. Εάν αποτελούνται από 100% βαμβάκι τότε μπορούν να κομποστοποιηθούν αλλά μόνο εάν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και δεν περιέχουν πάνω χημικά από το μακιγιάζ ή το ξεβαφτικό.

  • Post – it αυτοκόλλητα σημειώσεων

Τα αυτοκόλλητα χαρτάκια post – it που χρησιμοποιούμε για τις σημειώσεις μας, εάν και αποτελούνται ως επί των πλείστων από χαρτί, επίσης δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Αυτό συμβαίνει γιατί η κόλλα που βρίσκεται στο πίσω μέρος είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί από τα εργοστάσια με αποτέλεσμα να μην τα δέχονται καν.

αντικείμενα αδύνατον να ανακυκλωθούν

Εσείς το ξέρατε ότι αυτά τα αντικείμενα δεν ανακυκλώνονται; Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε, σκεφτείτε και το περιβάλλον και εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε την χρήση τους.