Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης που φτάνει στη χώρα μας έχει συγκεντρώσει την προσοχή για τις επιπτώσεις της στην ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία. Η αφρικανική σκόνη, που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα, μπορούν να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια, επηρεάζοντας περιοχές πολύ πέρα ​​από την αφρικανική ήπειρο. Προκαλεί όμως πολλά προβλήματα ειδικά στο αναπνευστικό.  Ακολουθούν 6 tips για να προστατευθείς από τις αρνητικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα:

Μείνε ενημερωμένη

Παρακολούθησε τα τοπικά δελτία καιρού. Η επίγνωση των προβλέψεων για καταιγίδες σκόνης μπορεί να σε βοηθήσει να σχεδιάσεις και να λάβεις τις απαραίτητες προφυλάξεις εκ των προτέρων.

Περιόρισε τις υπαίθριες δραστηριότητες

Τις ημέρες με κακή ποιότητα αέρα λόγω των υψηλών επιπέδων αφρικανικής σκόνης, περιόρισε τις υπαίθριες δραστηριότητες, ιδιαίτερα προπονήσεις και γυμναστική. Αυτό μειώνει την ποσότητα των σωματιδίων που εισνέεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές παθήσεις.

Χρησιμοποίησε καθαριστές αέρα

Επένδυσε σε έναν καθαριστή σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης για το σπίτι ή τον χώρο εργασίας σου. Αυτές οι συσκευές είναι αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα των λεπτών σωματιδίων που υπάρχουν στην αφρικανική σκόνη, βελτιώνοντας την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Στεγανοποίησε τα παράθυρα και τις πόρτες

Βεβαιώσου ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι καλά σφραγισμένα για να αποτρέψεις την είσοδο σκόνης στους χώρους διαβίωσης ή εργασίας σου. Χρησιμοποίησε μονάδες κλιματισμού αντί να ανοίγεις παράθυρα για αερισμό, φροντίζοντας να είναι ρυθμισμένες να ανακυκλώνουν τον εσωτερικό αέρα.

Φόρα μάσκα

Εάν χρειάζεται να βγεις έξω κατά τη διάρκεια έντονης σκόνης ειδικά, σκμη ξεχνάς να φοράς μάσκα, ειδικά τις N95, οι οποίοι μπορούν να φιλτράρουν το μεγαλύτερο μέρος των λεπτών σωματιδίων.

Καθαριότητα

Κάνε ντους και άλλαξε τα ρούχα σου αφού είσαι σε εξωτερικό χώρο για να αφαιρέσεις τη σκόνη που μπορεί να έχει καθίσει στο δέρμα και τα ρούχα σου. Καθάρισε τακτικά τις εσωτερικές επιφάνειες για να απομακρύνεις τα σωματίδια σκόνης ειδικά εάν έχεις αλλαργίες.

Υιοθετώντας αυτά τα tips, μπορείς να μετριάσεις σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία που ενέχει η αφρικανική σκόνη, διασφαλίζοντας ένα πιο υγιεινό περιβάλλον.

Διάβασε επίσης:

Κώδωνας κινδύνου κρούεται για την αθηναϊκή ατμόσφαιρα – Στάχτη, μικροσωματίδια και αφρικανική σκόνη

Leave a Reply

Your email address will not be published.