Ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ότι η “ζωή” που εμφανίζουμε στους προσωπικούς μας λογαριασμούς στα social media διαφέρουν αρκετά –ή και πολύ σε κάποιες περιπτώσεις– από αυτό που βιώνουμε στην πραγματικότητα. Όλα στην ψηφιακή τους μορφή φαίνονται πιο ωραία, πιο συναρπαστικά πιο ενδιαφέροντα.

Αυτά σκεφτόταν και ο Ρώσος φωτογράφος, Igor Tsvetkov, που ξεκίνησε ένα progect ονόματι “Your Face is Big Data“, με απλούς ανθρώπους που συναντούσε στο μετρό. Τους φωτογράφισε την ώρα που είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις κινητές συσκευές και εν συνεχεία με την βοήθεια της εφαρμογής, FindFace, προσπάθησε να τους εντοπίσει στην δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας. Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί πόσο creepy είναι κατά βάθος αυτή η κίνηση και πόσα πράγματα μπορεί να κάνει η χρήση μιας εφαρμογής.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρει τουλάχιστον το 70% όσων φωτογράφισε -100 στο σύνολο- και να δει την τρομαχτική διαφορά. Αυτό που εξέπεμπαν στις φωτογραφίες που είχαν δημοσιεύσει ήταν μια πολύ cool στάση, χαρούμενη ή ακόμα και σέξι.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το πείραμα δίνει μια εικόνα του μέλλοντος που μας περιμένει αν συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τόσα πολλά για τον εαυτό μας στον διαδικτυακό κόσμο.

Τέλος, οι άνθρωποι που απαθανατίστηκαν στις φωτογραφίες, είχαν τόσο πολύ επικεντρωθεί στο κινητό τους τηλέφωνο, που ακόμα κι όταν κάποιοι το καταλάβαιναν δεν έδωσαν καμία σημασία. Δες τις φωτογραφίες και ίσως σε πιάσει κι εσένα αυτό το περίεργο feeling για τον δικό σου εαυτό.

foto1

foto2

foto3

foto4

foto5

foto6

foto7