Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με Περιφέρεια Αττικής εξέδωσαν μερικές οδηγίες ώστε να… “Μένουμε Cool” ενώ ταυτόχρονα είμαστε και ασφαλείς από τον κορωνοϊό ενώ χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό (air condition) μας. Με αυτές τις οδηγίες θα κάνουμε ασφαλή χρήση και δεν θα κολλήσουμε τον ιό από τον επαναλαμβανόμενο αέρα του κλιματιστικού που χωρίς την σωστή διαχείριση μπορεί να μην ανακυκλώνεται. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι οδηγίες:

Εάν έχετε κάποια απορία για κάποια από τις οδηγίες, καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον ψυκτικό σας. 

Οι 10 οδηγίες για την ασφαλή χρήση των κλιματιστικών – air condition:

  1. Μείωση του χρόνου παραμονής του ίδιου αέρα μέσα σε ένα χώρο, γιατί οι ροές που προκαλούνται σε ένα κλιματιζόμενο χώρο μπορούν να μεταφέρουν μολυσμένα σταγονίδια σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
  2. Δε συνίσταται η απενεργοποίηση των συστημάτων ψύξης, εξαερισμού και κλιματισμού ως μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης του ιού αλλά προτείνεται η ορθολογική χρήση τους. Η ρύθμιση των περσίδων θα πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση του αέρα προς τα πάνω και όχι προς τα άτομα που βρίσκονται στον χώρο.
  3. Στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού απαιτείται αύξηση της παροχής φρέσκου αέρα με ταυτόχρονη μείωση ή πλήρη αποφυγή της ανακυκλοφορίας τους.
  4. Στα κεντρικά συστήματα κλιματισμού θα πρέπει οι αεραγωγοί απόρριψης αέρα να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα σημεία απορρόφησης φρέσκου αέρα.
  5. Τα κεντρικά συστήματα κλιματισμού/αερισμού θα πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση. 
  6. Οι τοπικές τερματικές μονάδες αέρος – νερού (fan coil) και οι αντλίες ψύξης διαιρούμενο τύπου (split), επειδή λειτουργούν αποκλειστικά με ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα, θα πρέπει να συνδυάζονται με φυσικό αερισμό, ανοιχτά παράθυρα.
  7. Οι τοπικές μονάδες θα πρέπει να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24ωρου για την αποφυγή της επαναιώρησης μολυσμένων σωματιδίων στο επίπεδο του δωματίου.
  8. Σε όλα τα είδη των συστημάτων κλιματισμού είναι σημαντική η σωστή εγκατάσταση, η τακτική συντήρηση και η ανανέωση των φίλτρων τους. Αυξημένη λειτουργία τους κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερα συντήρηση.
  9. Δεν προτείνεται κάποια αλλαγή ρυθμίσεων θερμοκρασίας και υγρασίας στα συστήματα κλιματισμού, αφού η ανθεκτικότητα του ιού ενδέχεται να μειωθεί μόνο σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, τιμές που απέχουν πολύ από τα επίπεδα θερμικής άνεσης που έχουν καθοριστεί.
  10. Κλιματιστικά αυτοκινήτων: Μέλη της ίδιας οικογένειας (που μένουν μαζί) μπορούν να χρησιμοποιούν τον κλιματισμό χωρίς φυσικό αερισμό, μόνο όταν κανένα από αυτά δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου. Η γενικότερη οδηγία της αποφυγής ανακύκλωσης του αέρα ισχύει και σε αυτή τη περίπτωση.