Καθώς ο Μάρτιος προχωρά και αφήνουμε πίσω το πρώτο δεκαήμερο, πλησιάζουμε με γοργά βήματα στην στιγμή να δώσουμε το καλωσόρισμα στη θερινή ώρα. Η αλλαγή της ώρας έρχεται να μας επισκεφθεί την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, από τις 03:00 τα ξημερώματα στις 04:00, χάνοντας μια πολύτιμη ώρα από τον ύπνο μας.

Πώς ξεκίνησε αυτό;

Το να σετάρουμε την θερινή ώρα είναι μια ιδέα που σκοπεύει να μας βοηθήσει να εκμεταλλευτούμε καλύτερα το φως του ήλιου και να λέμε ένα μεγαλοπρεπές “αντίο” στην άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτή η ρύθμιση κρατάει τη σκυτάλη για 7 μήνες, ενώ η χειμερινή (ή κανονική) ώρα αναλαμβάνει δράση την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου για 5 μήνες.

Η ιστορία ξεκίνησε με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, ο οποίος είχε τη φαεινή ιδέα να υποστηρίξει σε ένα γράμμα που δημοσιεύτηκε σε γαλλική εφημερίδα ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να ξυπνούν λίγο πιο νωρίς, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι για αλλαγή στα ρολόγια.

Στη σύγχρονη εποχή, μια μικρή μερίδα του πλανήτη ακολουθεί αυτή την πρακτική, αφού πολλές ασιατικές και αφρικανικές χώρες έχουν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν. Κάποιες άλλες χώρες είτε έχουν πει ένα οριστικό αντίο στην πρακτική αυτή είτε σκέφτονται σοβαρά να το κάνουν.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε “πάμε για μια αλλαγή” το 2021, αφήνοντας τις χώρες μέλη να επιλέξουν αν θα κρατήσουν για πάντα την θερινή ή την χειμερινή ώρα. Ωστόσο, στην Ελλάδα η συζήτηση για αυτό το θέμα φαίνεται να έχει παραπεμφθεί στα αρχεία για αόριστο χρονικό διάστημα.

Έτσι, καθώς το ρολόι κλείνει προς το τέλος του Μαρτίου, μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε τα ρολόγια σας (και να προετοιμαστείτε για μια ώρα λιγότερο ύπνο), αλλά και να απολαύσετε το επιπλέον φως της ημέρας που σας φέρνει η θερινή ώρα!

Καλό καλοκαίρι!

Διάβασε επίσης:

Πότε και γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας;