“Αν κάποιος προσπαθούσε να περιγράψει τον visual artist Άγγελο Προεστό με δύο λέξεις, αυτές θα ήταν η “πειθαρχία” και το “όραμα”. Αυτά τα στοιχεία γίνονται αμέσως αντιληπτά σε κάποιον που έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με τον ίδιο αλλά και τα έργα του. Το ταλέντο του έγινε αισθητό από τα μαθητικά του κιόλας χρόνια. Σήμερα όμως αποτελεί έναν καλλιτέχνη με ξεχωριστή ταυτότητα, που κατορθώνει να αποδίδει μέσα από την τέχνη του το αποτέλεσμα που θα περιμέναμε να δούμε σε μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που τα έργα του επιλέγονται να διακοσμήσουν το σαλόνι μιας οικίας με την ίδια ευκολία που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την εμπειρία φιλοξενίας σε ένα ξενοδοχείο”. 

Ένας οικονομολόγος στον ξεχωριστό κόσμο της τέχνης

Ο Άγγελος Προεστός ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που από πολύ μικροί ζωγράφιζαν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το οικογενειακό του περιβάλλον παρείχε εύκολη πρόσβαση στα απαραίτητα υλικά. Το αποτέλεσμα ήταν και ο ίδιος να πειραματιστεί με πολλές διαφορετικές τεχνικές. Παρόλα αυτά, η επαγγελματική του ενασχόληση με την τέχνη ήρθε μετά από μια μακροχρόνια σταδιοδρομία στον κλάδο των Οικονομικών. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά, με μεταπτυχιακό στα χρηματοοικονομικά. Εργάστηκε για δεκατέσσερα χρόνια στον χώρο των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης. Το 2011 όμως αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Επρόκειτο για μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, όπως επισημαίνει ο ίδιος. Στην προσπάθειά του να περιορίσει τον εφήμερο χαρακτήρα των έργων του ανακάλυψε την ψηφιοποίηση.

Ο καλλιτέχνης πίσω από τις διακρίσεις

Το 1992 ο Άγγελος κέρδισε υποτροφία στο ελεύθερο σχέδιο από το Campus Arts & Science College και υπήρξε από τους πρωτοπόρους της street art στην Αθήνα τη δεκαετία του 90′. Το 2013 δημιούργησε το μεγαλύτερο έργο street art στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας. Ιδιαίτερη αίσθηση το 2015 προκάλεσε το έργο που έφτιαξε για το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων για το πολύ ευαίσθητο θέμα του bullying. Ένα χρόνο νωρίτερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών του απένειμε διάκριση για την εμπορική δυναμική της δουλειάς του. Το 2017, ξεκινάει ένα δικό του project με φουλάρια που έχει φιλοτεχνήσει ο ίδιος, με το όνομα Proestilo. Το project αυτό αναφέρθηκε στην βρετανική Vogue και παρουσιάστηκε παράλληλα και από το site Packaging of the World. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι ένα από τα σχέδιά του βρέθηκε ανάμεσα στα 100 πρώτα έργα παγκοσμίως στον εικαστικό διαγωνισμό της Absolut με συμμετοχές από 19 χώρες.

Έργα υψηλής αισθητικής για κάθε χώρο

Οι διακρίσεις στο βιογραφικό του είναι πολλές. Ο Άγγελος όμως δε φαίνεται να στέκεται σε αυτές. Διατηρεί τη σεμνότητα ενός ανθρώπου που έμαθε από τα λάθη του και ζωγραφίζει αρχικά γιατί το θεωρεί χρέος απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό. Μια από τις μεγαλύτερες χαρές για τον ίδιο είναι, όταν οι αποδέκτες των έργων του, τον εμπιστεύονται απόλυτα στο να επέμβει με τον δικό του τρόπο στο χώρο. Είτε είναι σπίτι, ξενοδοχείο, μια μικρή επιχείρηση, γραφείο ή τοίχος, ο Άγγελος εξετάζει σχολαστικά τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Επιθυμεί να είναι σίγουρος ότι ο άνθρωπος που θέλει να αγοράσει την τέχνη του θα λάβει ακριβώς αυτό που του ταιριάζει.

Η τέχνη του απευθύνεται σε κάθε άτομο που έχει καλαισθησία, καλλιέργεια και παιδεία. Συνδυάζει υψηλή ποιότητα, design και φωτεινότητα. Τα στοιχεία αυτά ο Άγγελος Προεστός τα θεωρεί απαραίτητα για να παρουσιάσει τη δουλειά του σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται. Γι’ αυτό έχει συνάψει συνεργασίες που θα εξασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Κάθε σχέδιο είναι μοναδικό και φτιαγμένο με ιδιαίτερη τεχνική. Αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της ξεχωριστής δουλειά του. Ο κάθε αποδέκτης παίρνει στα χέρια του ένα έργο φτιαγμένο αποκλειστικά γι’ αυτόν.

Στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να κάνουμε με έναν απρόσιτο καλλιτέχνη, κλεισμένο στο ατελιέ του, χωρίς επαφή με τον κόσμο. Με έντονο κοινωνικό προβληματισμό και ευαισθησία, δημιουργεί έργα που μπορεί να αποκτήσει αυτός που συγκινείται από τη δουλειά του χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία. Γι’ αυτό και πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι, που αξιοποιώντας τη δύναμη των social media, έρχονται σε επαφή μαζί του για να τους ξεναγήσει στον δικό του πολύχρωμο κόσμο και να αποκτήσουν ένα έργο υψηλής αισθητικής με την υπογραφή του. Αν
θέλετε να ανακαλύψετε περισσότερα έργα από την δουλειά του Άγγελου Προεστού μπορείτε να περιηγηθείτε στον λογαριασμό του στο Instagram.