Κάθε 1η Μαρτίου φτιάχνουμε και φοράμε «Μάρτη», τα κόκκινα-άσπρα βραχιολάκια που όπως λέγεται, μας προστατεύουν από το κάψιμο. Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Ποια είναι, όμως, η ιστορία του Μάρτη; Γιατί τον φοράμε;

Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα Βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Για να βρούμε τις ρίζες του θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Ο σκοπός του ήταν η προστασία από τον ήλιο, τους ψύλλους αλλά και από κάθε κακό.

Κάθως εξελίχθηκε η ιστορία, το έθιμο άλλαξε σκοπό. Πλέον, αυτός που φορά το Μάρτη, κυρίως τα μικρά παιδιά, προστατεύονται είτε από ασθένειες γενικά ή «για να μην τα κάψει ο ήλιος», για να «μην τα μαυρίζει ο ήλιος» ή για να «μην τα πιάνει το μάτι». Συμβολικά το λευκό και το κόκκινο χρώμα το συναντάμε συχνά στη δεισιδαιμονία όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό.

Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους.

Ο Παυσανίας λέει πως την πρόληψη αυτή την είχαν πάρει από τους Αιγυπτίους. Όταν τελείωνε ο μήνας έπλεναν την κόκκινη κλωστή (ταινία) στον Ιλισσό και την έκρυβαν για τον άλλο χρόνο. Έτσι η ταινία αυτή πήγαινε από γενιά σε γενιά και όσο πιο παλιά ήταν τόσο πιο γούρικη θεωρείτο.

Βρήκαμε τα τέλεια «μαρτάκια» από τις Dudettes

Φέτος, θέλαμε να φορέσουμε κάτι πιο εξεζητημένο για να γιορτάσουμε τον ερχομό του Μάρτη. Είδαμε ότι οι Dudettes δημιούργησαν υπέροχα μαρτάκια, με αγαπημένα στοιχεία που θυμίζουν άνοιξη. Ο χαρταετός, η πασχαλίτσα κι το χελιδόνι αλλά και μια σειρά από πολύχρωμα ματάκια, και ένα Minimal τσαρούχι, είναι μερικά από τα σχέδια που είδαμε και δεν ξέρουμε ποιο να πρωτοδιαλέξουμε.

ιστορία μάρτη

Όλες οι εικόνες του Μάρτη, αποτυπωμένες σε υπέροχα βραχιολάκια που θα συντροφεύσουν όλον τον μήνα.

Τα βρήκαμε στο ολόφρεσκο e-shop, creationsbydudettes.com