Είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ανθρώπων που ένα ατύχημα ή κάποιο άλλο απρόσμενο γεγονός έγινε η αφορμή να αλλάξει όλη τους η ζωή. Η αναπηρία είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε φάση χωρίς προειδοποίηση και είναι πολύ πιο συχνή από όσο μπορούμε να φανταστούμε οι περισσότεροι. Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι περίπου το 20% στη χώρα μας αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας και δεν είναι λίγοι αυτοί που καλούνται να χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο στην καθημερινότητά τους.

Η σημασία της αποκατάστασης

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο καθένας, που βλέπει τα δεδομένα της ζωής του να μεταβάλλονται, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να συνειδητοποιήσει ότι δε θα περπατήσει ξανά. Ακολουθεί μια περίοδος αβεβαιότητας σχετικά με το τι θα συμβεί και στη συνέχεια, η έναρξη της αποκατάστασης είναι αυτή που θα βοηθήσει το άτομο να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων. Η προετοιμασία για την αλλαγή “σελίδας” γίνεται σε κέντρα ιδιωτικά ή δημόσια, φυσικά από ειδικούς γιατρούς ή φυσικοθεραπευτές. Ο απώτερος σκοπός είναι το άτομο να καταφέρει να λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς βοήθεια από τους οικείους του, και να καταστεί λειτουργικό σε όλους τους τομείς.

Η ελληνική πραγματικότητα

Το πρόβλημα, βέβαια, στην Ελλάδα είναι ότι η διαδικασία αυτή κρατά συχνά χρόνια και το κόστος είναι αρκετά υψηλό, συχνά απαγορευτικό στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ασφάλεια ή οικονομική άνεση σε μια οικογένεια. Παράλληλα, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση, σε σχέση με το εξωτερικό, στα θέματα παιδείας, ενημέρωσης και νομοθεσίας, που θα εξασφάλιζαν ευνοϊκότερη διαβίωση στα άτομα με αναπηρία. Ένας άνθρωπος, που θα μπορούσε με σωστή εκπαίδευση να αυτοεξυπηρετείται με ευκολία, συχνά εγκλωβίζεται σε ένα σύστημα που δυσχεραίνει την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία του.

Αυτοί είναι άλλωστε και οι λόγοι που ο αγαπημένος παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, ένας άνθρωπος που η αναπηρία του δεν τον εμπόδισε ποτέ σε τίποτα, στέκεται εδώ και χρόνια δίπλα σε αυτούς που τον έχουν ανάγκη οργανώνοντας σεμινάρια αποκατάστασης. Εκτός από γνωστός αθλητής, είναι εκπαιδευτής, που ειδικεύεται σε χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Και ο ίδιος άλλωστε είδε τη ζωή του να αλλάζει στην ηλικία των 17 ετών, όταν έμεινε παράλυτος σε τροχαίο ατύχημα. Η αναπηρία του όμως δεν τον απέτρεψε από το να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και να ζήσει μια καθόλα φυσιολογική ζωή. Ακριβώς αυτή τη γνώση μεταδίδει σήμερα στα σεμινάριά του, βοηθώντας όσους τον έχουν ανάγκη.

Νέο σεμινάριο αποκατάστασης το Νοέμβριο

Για περισσότερα από 15 χρόνια, ο Μάκης Καλαράς δείχνει το “δρόμο” της αυτονομίας σε άλλα άτομα με αναπηρία και οι δικές του εμπειρίες έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να γίνουν ανεξάρτητοι στην κοινωνία. Προσεχώς μάλιστα, πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα νέο σεμινάριο διάρκειας 9 ημερών, που θα λάβει χώρα από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκειά του, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε όλες τις απαραίτητες τεχνικές.

Υπό την επίβλεψή του, οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου θα μάθουν πως να ανεβαίνουν τις σκάλες, να χρησιμοποιούν το ασανσέρ, πως να κάνουν μπάνιο, να οδηγούν, να έχουν φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές και γενικά ό,τι χρειάζονται για να αποκτήσουν μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή. Άλλωστε, τα σημαντικά θέματα υγιεινής, κύστης, έντερου είναι αυτά που κάνουν τον ανάπηρο να νιώθει ανήμπορος. Όμως, εφικτές αλλαγές, όπως η ενδυνάμωση, ο αθλητισμός, η ισορροπημένη διατροφή και η σωστή επιλογή αμαξιδίου κάνουν την ζωή του πιο εύκολη. Οι πόλεις συχνά μοιάζουν απροσπέλαστες για τα άτομα με αναπηρία. Βασικός σκοπός του Μάκη Καλαρά είναι να δείξει σε αυτούς που το χρειάζονται τον τρόπο να ξεπερνούν τα εμπόδια.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο επερχόμενο σεμινάριο αποκατάστασης για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου από τον Μάκη Καλαρά μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του στα Social Media, προκειμένου να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες.