Για πρώτη φορά στην ιστορία της Eurovision, η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στον τελικό. Σοκ; Όχι. Κάποια στιγμή θα γινόταν, για να λέμε και τις αλήθειες. Το ψέμα εχθρός μας. Από πέρσι με την Μαρία-Έλενα Κυριάκου, είχαν χτυπήσει πολλά καμπανάκια. Τι πήγε τόσο στραβά όμως, φέτος;

Κατ’αρχήν θέλω να δηλώσω θαυμάστρια του διαγωνισμού που όμως τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν με τρελαίνει. Σχεδόν καθόλου για να ακριβολογώ. Φταίνε οι συμμετοχές που στέλνουμε, φταίει ότι έτσι κι αλλιώς το ενδιαφέρον έχει χαθεί γιατί γύρω μας συμβαίνουν πολύ πιο δύσκολα γεγονότα, φταίει ότι, ΟΚ, την πρωτιά την έχουμε πάρει; Ίσως είναι όλα μαζί. Θυμάμαι όταν ήμουν πιο μικρή –και τώρα είμαι, ε– ανυπομονούσα να δω τον τελικό. Τον ημιτελικό δεν τον πολυσυμπαθούσα γιατί έτσι κι αλλιώς, σχεδόν πάντα ήταν σίγουρο ότι θα περνούσαμε.

Στην πρωτιά μας δε, δεν είχα κλείσει μάτι. Διάβαζα ανελλιπώς όλες τις εξελίξεις, όλες τις ειδήσεις από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης και γενικά ένιωθα μια υπερηφάνεια λες και είχαμε καταφέρει κάτι πολύ ακατόρθωτο. Υπερβολή, το ξέρω. Άλλες εποχές, παιδιά.

Οι Argo με το Utopian Land δεν είχαν εντυπωσιάσει από την αρχή σχεδόν κανέναν. Οι προβλέψεις, μας είχαν πολύ χαμηλά και τελικά επιβεβαιώθηκαν με τα χθεσινά αποτελέσματα. Για να μην αρχίσουμε όμως το κράξιμο που το έχουμε με απίστευτη ευκολία στο τσεπάκι, πρέπει να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις. Η εμφάνιση των Argo, δεν ανήκε σε εκείνες που δεν βλέπονταν. Έτσι κι αλλιώς, οι μισές συμμετοχές ήταν τελείως αδιάφορες. Όλα ήταν φτωχά όμως. Όταν οι άλλοι έπαιζαν με την τεχνολογία, με τα σκηνικά, εμείς χωρίς τίποτα το συγκλονιστικό πέραν της ποντιακής λύρας, βγήκαμε, τραγουδήσαμε και μας ξέχασαν στο πρώτο δευτερόλεπτο. Αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε, δεν ανταποκρίνονται στις “απαιτήσεις” πλέον του μουσικού διαγωνισμού.

Δεν έφταιγαν οι Argo επ’ουδενί για τον αποκλεισμό. Φταίνε εκείνοι που αποφάσισαν να στείλουν τραγούδι, όταν η οικονομική κρίση έχει γονατίσει τους πολίτες και όταν το προσφυγικό αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί η Ελλάδα. Μήπως να συμμορφωθούμε επιτέλους; Παρ΄όλα αυτά, η πολιτική είναι ένα άλλο ζήτημα, γι’αυτό ξεκολλήστε λίγο το μυαλό.

Στιγμές όπως Έλενα Παπαρίζου, Σάκη Ρουβά, Καλομοίρα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ξεκάθαρο με τον φετινό αποκλεισμό.

Εμείς πάντως να δώσουμε ένα κουράγιο στους Argo για όσα θα ακούσουν από ‘δω και στο εξής. Καλή επιτυχία στην Κύπρο!