Ένα παιδί, ο Άρης, μαθαίνει στο σχολείο το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα. Εκφοβισμός, κοροϊδία, περιθωριοποίηση. Φοβάται.
Ένας έφηβος, ο Άρης, βιώνει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα μέσα από έναν αποτρόπαιο βιασμό. Σεξουαλική κακοποίηση. Φοβάται.
Σήμερα ο Άρης είναι ένας νέος, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Έχει χτίσει μια τέλεια εικόνα για να αποφύγει την αλήθεια, τον εαυτό του και τους άλλους. Πίσω από το λαμπερό του χαμόγελο όμως, παραμένουν κρυμμένοι φόβοι κι ανείπωτες επιθυμίες. Το παρελθόν του τον στοιχειώνει, το παρόν τον τρομάζει. Βυθίζεται στην απομόνωση και την άρνηση. Ως πότε, όμως, θα κρύβει τη μοναξιά και τις πραγματικές του ανάγκες; Με τη βοήθεια του Ορέστη, του θεραπευτή του και μέσα από μια επίπονη διαδικασία ψυχοθεραπείας, το ταξίδι του Άρη για την αυτογνωσία και τη λύτρωση από τα φαντάσματα του παρελθόντος ξεκινά. Η αμεσότητα της γλώσσας, η ρεαλιστική απεικόνιση των συγκινησιακών εξάρσεων του ήρωα και οι ζωντανοί, συχνά κινηματογραφικοί διάλογοι, που άλλοτε μοιάζουν να ξεπηδούν από κωμωδία και άλλοτε από δράμα, δημιουργούν το σκηνικό για ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα, που χωρίς καμία βαριά ιατρική πληροφορία και ψυχιατρικούς εντυπωσιασμούς, πραγματεύεται θέματα όπως η ομοφυλοφιλία, η ομοφοβία, το bullying, η σεξουαλική κακοποίηση. Πράγματα που έχουν ειπωθεί ξανά. Απαραίτητο όμως να λέγονται μέχρι να πάψουν να αποτελούν υλικό για βιβλία ή ακόμη χειρότερα θέματα ενός δελτίου ειδήσεων.

Συγγραφέας

Με καταγωγή από Μακεδονία και Κρήτη, ο Διογένης Κοπανάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε τη γνωστή «Οδύσσεια» των γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία, με τελευταίο σταθμό το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Παράλληλα εξειδικεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) και στη Θεραπεία Σχημάτων (Schema Therapy). Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής. Το μυθιστόρημα Άρης -Μια ιστορία ψυχοθεραπείας είναι το πρώτο του βιβλίο.

Εκδόσεις Βακχικόν

Εξώφυλλο Zoltan Tasi (Unsplash.com)
Χρονολογία Ιούνιος 2020
Είδος Ελληνική Λογοτεχνία
ISBN 978-960-638-144-7
Σελίδες 298