Σε μία δύσκολη εποχή που τα ποσοστά της ανεργίας ανεβαίνουν διαρκώς και οι επιχειρήσεις παλεύουν καθημερινά για να επιβιώσουν, δύο νέα παιδιά από την Αθήνα, η Ελένη Αγγελοπούλου και ο Βαγγέλης Σωτηρίου, τόλμησαν να κάνουν μία καινούργια αρχή στο Αίγιο. Και πέτυχαν. Ένα ζευγάρι σαν όλα τα άλλα άφησε πίσω του την ολοένα και πιο ασφυκτική -από κάθε άποψη- πρωτεύουσα και τράβηξε για την Πελλοπόνησο για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σ΄ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον.
Το δημιούργημά τους, για το οποίο δηλώνουν εξαιρετικά περήφανοι, είναι ο «Αστεροειδής» ένα κατάστημα με εξειδίκευση σε μπαχαρικά βότανα, super foods και αμέτρητα άλλα είδη. Το εγκάρδιο χαμόγελό τους και η θετική ενέργεια που μεταδίδουν, προφανώς τους βοήθησε πολύ στη ριζική αλλαγή που έκαναν στη ζωή τους αλλά και στο να στήσουν ένα χώρο που είναι γεμάτος αρώματα και χρώματα, στα πρότυπα αντίστοιχων καταστημάτων της Αθήνας.

Πως το πήρατε απόφαση να μετακομίσετε μόνιμα επαρχία;
«Στην κυριολεξία σε μία μέρα…» απαντάει γελώντας η Ελένη, εξηγώντας ότι: «Εγώ εργαζόμουν σε κομμωτήριο και ο Βαγγέλης στο εμπόριο. Πάντα θέλαμε να φύγουμε από την Αθήνα αφού δεν μας άρεσε αυτός ο τρόπος ζωής. Πολύ άγχος, μεγάλες αποστάσεις, γκρίζο παντού. Παρότι είμαστε παντρεμένοι βρισκόμασταν ελάχιστα. Στο μεταξύ είχαμε υιοθετήσει και έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, ψάχναμε, μαθαίναμε συνέχεια τι ήταν ωφέλιμο και το κυνηγούσαμε. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ανοίξουμε το κατάστημα. Για πολύ καιρό κάναμε σεμινάρια, εργαστήκαμε μάλιστα και σε γνωστό μαγαζί της οδού Ευριπίδου στην Αθήνα, που φημίζεται στο είδος. Θέλαμε να έχουμε τις γνώσεις που χρειάζονται, δεν έγινε τίποτα τυχαία».

00012380207_1713033848966354_1357213462_n
Δεν φοβηθήκατε το ρίσκο μέσα στη κρίση; Καινούργιο ξεκίνημα και μάλιστα στην επαρχία;
«Ναι ρίσκο υπάρχει πάντα στο εμπόριο» εξηγεί ο Βαγγέλης «εμείς όμως το εξελίξαμε το κατάστημα, το εμπλουτίσαμε με χιλιάδες είδη που στην επαρχία ο κόσμος δυσκολεύεται να βρει, δεν μείναμε ένα κλασικό μπαχαράδικο. Αυτή την στιγμή έχουμε εκτός από μπαχαρικά, βότανα, super foods, προϊόντα για διαβητικούς και για άτομα με δυσανεξίες, όπως στη γλουτένη ή τη λακτόζη. Επίσης θα βρει κανείς βιολογικά προϊόντα, εξαιρετικό μέλι, άλευρα και όσπρια που έχουν πάρει διθυραμβικές κριτικές από τους πελάτες μας, χαλβάδες, λουκούμια ξηρούς καρπούς, σοκολάτες, αποξηραμένα φρούτα, τσάϊ, ταχίνι, παξιμάδια, μπάρες δημητριακών, σοκολάτες, ζυμαρικά, χυμούς καθώς και αιθέρια έλαια».

Θα προτείνατε και σε άλλους νέους να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα μακριά από την Αθήνα;
«Σίγουρα» λέει η Ελένη, «ήδη το έχουμε προτείνει σε πολλούς φίλους να το τολμήσουν. Οι Αθηναίοι ίσως πιστεύουν ότι ο κόσμος της επαρχίας είναι επιφυλακτικός και διστάζουν, αλλά εμείς δεν είχαμε κανένα τέτοιο θέμα, μας αγκάλιασε η κοινωνία εδώ αμέσως. Είχαμε υποστήριξη από την αρχή και λόγω ηλικίας (σημ. η Ελένη είναι 27 ετών και ο Βαγγέλης 29) αλλά και λόγω της καλής μας διάθεσης. Οι πελάτες μας πια είναι και φίλοι, κλείσαμε δύο χρόνια φέτος που ανοίξαμε και δεν το μετανιώσαμε ούτε ένα λεπτό.

shelves

Στην επαρχία ο χρόνος που έχεις για τον εαυτό σου, τον σύντροφό σου είναι ποιοτικός. Η ζωή δεν έχει την ακρίβεια της Αθήνας και οι αποστάσεις είναι μηδαμινές. Εμείς προσαρμοστήκαμε αμέσως, λες και μέναμε πάντα εδώ. Σίγουρα στο ότι επιλέξαμε το Αίγιο για να ζήσουμε και όχι κάποια άλλη πόλη, έπαιξε ρόλο πως οι γονείς μας έχουν καταγωγή από εδώ. Όμως και για τους δυο μας ήταν κάτι τελείως νέο, έχουμε μεγαλώσει στην Αθήνα και εδώ ερχόμασταν κάποιες φορές για διακοπές μόνο. Μας άρεσε όμως πάντα η πόλη του Αιγίου, η αγορά, οι άνθρωποι. Έτσι το αποφασίσαμε».

Το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη προβολή σε έναν εναλλακτικό τρόπο διατροφής, πιστεύετε ότι βοήθησε; Σας τρομάζει η σκέψη ότι είναι τάση και μπορεί να περάσει;
«Σίγουρα οι εκπομπές μαγειρικής βοήθησαν πολύ» λέει η Ελένη. «Ο κόσμος πριν δεν ήξερε πέρα από αλάτι, πιπέρι και κανέλα τίποτα άλλο. Ό,τι αξίζει όμως παραμένει στο χρόνο. Οι πελάτες μας αρχικά ήταν 30-50 ετών που είναι πιο ενημερωμένοι. Μέσα στο κατάστημα την ώρα λειτουργίας του γίνεται ζωντανή διαφήμιση. Με τον καιρό, οι μεγαλύτεροι, ακούν τους νεότερους να ζητούν άγνωστα προιόντα, ενημερώνονται και φυσικό είναι κάποια στιγμή να τα αγοράσουν».

0000012380349_1713033808966358_1042585855_n
Επίσης συμπληρώνει ο Βαγγέλης, «η δικιά μας γενιά έχει την ευκαιρία να διορθώσει τα διατροφικά λάθη που κληρονόμησε και να αποτοξινωθεί. Μεγαλώσαμε με ζάχαρη και γαριδάκια αλλά μπορούμε να έχουμε πιο υγιή γεράματα από τους γονείς μας. Μπορείς να αντικαταστήσεις σε πολλές απλές περιπτώσεις τα φάρμακα με βότανα χωρίς να επιβαρύνεις το συκώτι και το στομάχι, όπως πχ το να πιεις αφέψημα βαλεριάνας αντί κάποιο σκεύασμα αν θες να χαλαρώσεις. Η πρόληψη επίσης είναι σημαντική, η λήψη τροφών πλούσιες πχ. σε βιταμίνη Β17 έχουν μεγάλη αντικαρκινική δράση, όπως είναι το σιταρτο σιταρόχορτο και το κουκούτσι βερίκοκου. Στα πλεονεκτήματα είναι και το χαμηλό κόστος, ιδίως τα βότανα είναι πολύ οικονομικά».

000000012443017_1712699402333132_425709169_n

Υπάρχει καποιος στόχος μελλοντικός;
«Ναι να εξελίσσεται το κατάστημα να μη μένουμε στάσιμοι. Ενημερωνόμαστε συνέχεια για νέα είδη και προϊόντα. Από την στιγμή που ανοίξαμε έχουμε σταθερά ανοδική πορεία και θέλουμε έτσι να συνεχίσει» λέει ο Βαγγέλης. «Δοκιμάζουμε νέα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και φυσικά πηγαίνουμε στις σχετικές εκθέσεις». Η απορία βέβαια που δημιουργείται είναι εύλογη…
Είναι δύσκολο ένα ζευγάρι να δουλεύει μαζί;
«Τα θέματα του μαγαζιού τα συζητάμε με το που ανοίγουμε κάθε πρωί. Συνάδελφοι στο κατάστημα, ανδρόγυνο στο σπίτι. Αφήνουμε πίσω γκρίνια, παρατηρήσεις και φεύγουμε πάντα αγαπημένοι για το σπίτι» λέει η Ελένη.  «Άλλωστε το καλό κλίμα ανάμεσά μας περνάει και στο κόσμο» συμπληρώνει ο Βαγγέλης γελώντας.
Και τελικά το μυστικό της επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος ποιο είναι;
Στο κατάστημα δεν μπαίνει προϊόν αν πρώτα δεν δοκιμαστεί από εμάς και για αρκετό καιρό μάλιστα. Δεν πουλάμε ποτέ στα τυφλά. Όταν οι πελάτες ζητούν την γνώμη μας απαντάμε πάντα ειλικρινά. Εμείς θέλαμε σιγά σιγά να φθάσουμε στο επίπεδο αντίστοιχων καταστημάτων της Αθήνας και από ότι ακούμε από τους πελάτες μας το καταφέραμε. Τα προϊόντα μας είναι όλα αξιόπιστα και εμείς διαθέσιμοι να λύσουμε κάθε απορία τους» λέει ο Βαγγέλης.

«Αστεροειδής»
Βασιλέως Κωνσταντίνου 92 Αίγιο
Τηλ. 26910 26960