Η Σκωτία έκανε έκανε μεγάλο βήμα στο τέλος της φτώχιας, εισάγοντας νέο νομοσχέδιο όπου προβλέπεται η δωρεάν παροχή προϊόντων περιόδου.

Η έμμηνος ρύση αποτελεί μία φυσική διαδικασία των γυναικείων σωμάτων, έτσι οι πολιτικοί της Σκωτίας αποφάσισαν να διαθέτουν σερβιέτες και ταμπόν δωρεάν για όλους. Τα προϊόντα περιόδου είναι ήδη πολύ ακριβά κοστολογημένα δεδομένης της αναγκαίας φύσης τους και αποτελούν μεγάλο έξοδο για φτωχές οικογένειες.

δωρεάν προϊόντα περιόδου

Ενίσχυση των φτωχότερων νοικοκυριών με δωρεάν διάθεση προϊόντων περιόδου

Πολλά φτωχά κορίτσια αναγκάζονται να απέχουν από τις καθημερινές δραστηριότητες τους, ώστε να κάνουν οικονομία στην μεγάλη χρήση σερβιετών και ταμπόν. Εάν το νομοσχέδιο περάσει στην Σκωτία, θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που διαθέτει δωρεάν προϊόντα περιόδου στους πολίτες.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε το 2017 από την πολιτικό Monica Lennon σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν οικονομικά τα αδύναμα νοικοκυριά.

Το νομοσχέδιο υπολογίζεται ότι θα κοστίζει περίπου £9.7 εκατομμύρια στον ετήσιο προϋπολογισμό της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα (βρείτε την στα αγγλικά εδώ) το 25% των γυναικών στην Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία έχουν χάσει μέρες δουλειάς/σχολείου/δραστηριοτήτων τους επειδή έκαναν οικονομίες στις σερβιέτες.

Στην Αγγλία και την Ουαλία τα προϊόντα περιόδου είναι ήδη δωρεάν σε όλα τα σχολεία.