Η ατάκα που έγινε ιστορία είναι με διαφορά το πιο ενδιαφέρον site εκεί έξω!

Η Μαρία Τσατσάκη είναι πολύ ανήσυχο πνεύμα. Χορεύει, είναι μέλος θεατρικής ομάδας, εργάζεται στο μάρκετινγκ και πρόσφατα αποφάσισε κάτι πραγματικά πρωτοποριακό: Να πάρει την ατάκα που θα της δώσεις και να πλάσει μια ιστορία.

fff

 

Αν σου τράβηξε την προσοχή (σίγουρα) η απίστευτα έξυπνη ιδέα της Μαρίας, τότε δεν έχεις παρά να διαβάσεις και τις πανέξυπνες απαντήσεις της στην συνέντευξη που μας έδωσε. Πως ξεκίνησε η ιδέα; Ποια ατάκα την δυσκόλεψε και ποια θέλει να κάνει ιστορία;

ataka

Η ατάκα και ιστορία, στο That’s Life!

Πώς ξεκίνησε η πρωτότυπη ιδέα για το «Η ατάκα που έγινε ιστορία»;

Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια ατάκα που ήθελε να γίνει ιστορία…και εγώ βρήκα την ατάκα και την έκανα ιστορία! Ήταν ένα πρωινό του Σαββάτου το 2016, είχαμε πρόβα με τη θεατρική ομάδα και η φίλη Νίκη – από το Ελπινίκη- ήρθε με ενθουσιασμό να μου πει μια ατάκα που της άρεσε πολύ.
Η ατάκα-έμπνευση για τη πρώτη ιστορία ήταν «Πες μου τώρα πώς να κοιμηθώ, που μυρίζω μόνο εσύ»

“Μαρία, γιατί δεν γράφεις μια ιστορίᔨ, μου λέει και κάπου εκεί ξεκίνησαν όλα! Δεν γινόταν με τέτοια ατάκα, να μη γράψω ιστορία! Άρχισα, λοιπόν, να συλλέγω ατάκες και να ταξιδεύω μαζί τους γράφοντας ιστορίες. Γράφω ιστορίες που έχουν ώρα, μέρα και μέρος για να ζωντανέψει η στιγμή της ατάκας, να γίνει ιστορία και να μείνει στην ιστορία – λέμε τώρα! χαχα! H ατάκα της Νίκης έφερε την ατάκα της Ελίνας, της Μαρίας και κάπως έτσι πέρασε ένα χρόνος που οι ατάκες αυτές γινόταν ιστορίες. Πάντα μου άρεσε να γράφω, αλλά η στιγμή που μοιράζεται κάποιος την ατάκα του ή την ατάκα που έχει ακούσει ήταν τόσο δυνατή που αυτό με ξύπνησε δημιουργικά και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για να γίνει πραγματικότητα η σελίδα μου «Η ατάκα που έγινε ιστορία!» (www.atakaistoria.gr). Φέτος, λοιπόν, τον Ιανουάριο βγήκε live με μεγάλη μου χαρά και ένα μοναδικό συναίσθημα ενθουσιασμού! Η Σοφία έφτιαξε αυτή την καταπληκτική ιστοσελίδα και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα. Αναμένω τις ατάκες σας γιατί θέλουν να γίνουν ιστορίες!

Υπήρξε κάποια ατάκα που σε δυσκόλεψε πραγματικά να την κάνεις ιστορία;

Όταν ξεκίνησε το ταξίδι της ατάκας που ήθελε να γίνει ιστορία, μια από τις πρώτες ατάκες ήταν «Στα γκαβά πουλιά δίνει ο Θεός φωλιά». Ήταν από τις πρώτες ατάκες που έλαβα εκτός του φιλικού κύκλου και η δυσκολία ήταν μεγάλη μπορώ να πω! Τι να γράψω; Πώς θα βγει; Οι σκέψεις ήταν πάρα πολλές και τα σενάρια ποια ιστορία ταιριάζει σε αυτή την ατάκα επίσης πολλά! Άγνωστη διαδρομή με οδηγό μια ατάκα. Πρόκληση! Στο τέλος έγινε μια χιουμοριστική ιστορία που σε κάνει να χαμογελάς και αυτό ήταν για εμένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Εσένα σε κάνει να χαμογελάς; Για πες!

Αντίθετα, υπάρχει κάποια διάσημη ατάκα που θα ήθελες να την κάνεις ιστορία αλλά δεν σου την έχουν κάνει πάσα;

Μμμμ… Προβληματισμός! Αναζητώ ακόμα τις ατάκες που θέλουν να γίνουν ιστορία, διάσημες και μη!

Είσαι γενικά ανήσυχο πνεύμα. Εκτός από το γράψιμο, χορεύεις κιόλας! Είναι αυτά τα δυο τρόπος έκφρασης ή εκτονώνεις ενέργεια;

Με κατάλαβες ε; …μια ανησυχία την έχω, δεν μπορώ να πω! Μου αρέσει πολύ το γράψιμο γιατί είναι το εξοχικό σπίτι του εαυτού μου! Είναι δίπλα στη θάλασσα και μυρίζει αλμύρα, βουτάς σε άγνωστα νερά με φανταχτερά κοράλλια, με ψάρια που μιλάνε και νεράιδες που κάνουν μαγικά. Μια απέραντη θάλασσα που δεν ξέρεις ποτέ αν θα δεις όλο της το μεγαλείο. Λίγο παραμύθι και λίγη πραγματικότητα για να αγναντεύεις όσο πιο μακριά μπορείς, συντροφιά με ατάκες που γίνονται ιστορίες μέσα από τη ζωή, αλλά και μέσα από το παραμύθι. Ο χορός, από την άλλη, είναι μια κίνηση στην ευτυχία! Κάποιος σου κρατάει το χέρι και μοιράζεστε μαζί μια στροφή, βήματα μπρος και πίσω που σε κάνουν να αισθάνεσαι τόσο όμορφα, ακούγοντας το ρυθμό της μουσικής από την καρδιά στα πόδια σου! Και κάτι άλλο που μάθατε λίγο πριν, είναι το θέατρο! Η σκηνή που «παίζεις» κάποιον άλλον, ψάχνοντας να δεις τι και πώς αισθάνεται, και πώς αυτό αλληλεπιδρά με τον υπόλοιπο κόσμο γύρω σου. Μπαίνεις στη θέση κάποιου άλλου και ανακαλύπτεις μαγικά τα δικά σου άγνωστα κομμάτια. Αγαπημένες δημιουργικές ανησυχίες, που με κάνουν να χαμογελάω.

Για να επανέλθουμε στην “ατάκα-ιστορία”. Ποιο είναι το πιο περίεργο που σου έχουν στείλει για ιστορία;

Η πιο περίεργη ατάκα που μου έχουν στείλει μέχρι τώρα είναι «Χαμήλωσε τις βλεφαρίδες σου για να πεθάνεις μαζί με τον ήλιο» .Περίεργη ατάκα σωστά; Ένας ανώνυμος αποστολέας που απλά μου ανέφερε τη μπερδεμένη έννοια που έχει γι αυτόν αυτή η ατάκα και θα ήθελε να γράψω μια ιστορία για να δώσω τη δική μου οπτική. Έγραψα την ιστορία, έστειλα την ιστορία και δεν είχα κάποια απάντηση. Έφτασε ο καιρός που θα την ανέβαζα στη σελίδα μου και έστειλα τη σχετική ενημέρωση. Η ανώνυμη απάντηση ήταν πολύ συγκινητική, όχι μόνο γιατί η ιστορία «έδεσε» με την ατάκα, αλλά επειδή ο ίδιος είχε βιώσει παρόμοια ιστορία στο ίδιο μέρος, χωρίς να μου έχει κάνει καμία αναφορά ! Μαγική στιγμή για εμένα να ζωντανέψω εν αγνοία μου μια στιγμή ατάκας που έχει ήδη συμβεί. Μαγική στιγμή για εμένα που οι ιστορίες μου αγκαλιάζουν τις ατάκες και η «διαδραστική» μορφή γραφής που έχω επιλέξει, να γεμίζει χαμόγελα τους γύρω μου. Ένας φίλος μου, μού είχε πει ότι η ατάκα – ιστορία «Ίσως να σου δώσει χαρές που δε θα μπορούσες να φανταστείς.» και νομίζω ότι ούτε μπορούσα ούτε μπορώ φανταστώ πόσες χαρές θα μου δώσει ακόμα!

Ποια ατάκα θα χρησιμοποιούσες για να περιγράψεις εσένα;

Μια μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια χαμένη μέρα! That’s Life!

Κλείνοντας μια ατάκα για τους αναγνώστες μας;

Θέλεις να μου στείλεις τη δική σου ατάκα για να γίνει ιστορία;