Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, το Πάσχα είναι αλλιώς! Έχει ένα εντελώς ξεχωριστό χρώμα η βόλτα στη Σύρο την Πασχαλιά και υπάρχουν πολλοί που μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό. Έτσι και τελευταία στιγμή σε βγάλει το καράβι προς τα εκεί, σου έχουμε παρακάτω δέκα προτάσεις για να γεμίσεις το χρόνο σου με ωραίες εικόνες και… οικονομικές εμπειρίες! Και μπόλικο περπάτημα για να κάψεις τις θερμίδες από το αρνάκι!

1. Μονοπάτια της Σύρου. Πολλά μονοπάτια, με διαφορετικό βαθμο δυσκολίας. Αξίζει το Ερμούπολη – Επισκοπειό-Γαλησσάς. Και αν δεν σε φτάνουν ούτε αυτά, μπορείς να μπεις στην σελίδα του πεζοπορικού και θα βρεις ακόμα περισσότερα.

Gria-spilia-Grammata

2. Καραβάκι (το παίρνεις από το Κίνι) ή πεζοπορία μέχρι τον Αμερικάνο (γνωστή και ως Γριά Σπηλιά) στο βόρειο τμήμα του νησιού και τα Γράμματα, τον υπέροχο απάνεμο όρμο. Στα Γράμματα εξερεύνησε τις πλάκες με τις επιγραφές των ναυτικών!

ermoupolis

3. Άνω Σύρος. Πάνω, κάτω, δεξιά, αριστέρα, περπάτα, ανέβα, σκαρφάλωσε. Είναι μία καστροπολιτεία καθολικών, με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και χρώμα. Προσοχή! Το πάνω-κάτω στον κεντρικό της δρόμο της πιάτσας δε σημαίνει ότι είδατε την Άνω Σύρο! Αν δε χαθεις στα στενά της και δεν ιδρώσεις στα σκαλιά της, δεν είδες τίποτα!

4. Μεγάλη Εβδομάδα είτε στον Σεν Τζώρτζη, είτε στον Άγιο Νικόλαο. Στην πρώτη, εκκλησία καθολικών, έχει και μία εξαιρετική έκθεση με αρχεία για τη Σύρο και αξίζει τον κόπο. Λειτουργίες με εκκλησιαστικό όργανο, χορωδίες και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ καλλίφωνους ψάλτες!

pascha_syros_

5. Οπωσδήποτε επιτάφιοι στην πλατεία την Μεγάλη Παρασκευή. Καθολικοί και ορθόδοξοι μαζί.

6. Φαγητό. Αν είσαι καλοφαγάς, θα ζοριστείς λιγάκι… Η Σύρος δε φημίζεται για το φαγητό της. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια κάτι γίνεται. Λοιπόν έχουμε και λέμε: Κίνι: “Δυο τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια” και “Αλλού Γυαλού”. Ερμούπολη: “Ευ ζην” προσεγμένα πιάτα και σε γεύση και σε τιμή! Στην Αληθινή, περιοχή στην Άνω Μερά, η ταβέρνα εκεί έχει τέλειο κρέας! Και “Φιλομήλα”, στην Ερμούπολη και στην Αζόλιμνο, κάτι σαν τον Σαράφη ένα πράμα!

7. “Καφρενείο Λαουτάρι” (όχι, δεν το γράψαμε λάθος), για φαγητό, μεζέ, καφέ! Τρία σ’ ένα! Δεν έχει θέα, έχει όμως πολύ ξεχωριστό στυλ. Ωραία μουσική, ωραία πιάτα, ωραίοι και οι άνθρωποι εκεί. ΑΣΕ που φέρνει και live και συχνά πυκνά για ψαγμένους (όχι το γκρουπάκι της γειτονιάς μου)!

8. Ποτό στο Βoheme del Mar, εκτός και αν είσαι με τους άλλους, οπότε θα ευχαριστηθείς Παντελίδη στα υπόλοιπα μπαράκια της παραλίας.

vaporia

9. Βόλτα στα βαπόρια, συνοικία μεγαλοαστών (τότε παλιά…). Καφέ ή κρασάκι στα “Αστέρια” με υπέροχη θέα. Αν αντέχεις, κάνεις και μία βουτιά, τα νερά εκεί είναι πεντακάθαρα!

10. Βιομηχανικό Mουσείο οπωσδήποτε. Εκεί θα δεις χάρτες, αρχιτεκτονικά σχέδια, πίνακες συριανών ζωγράφων αλλά και πολλές συντηρημένες μηχανές και προϊόντα της βιομηχανίας. Επίσης να πας και στο Θέατρο Απόλλων, και αν δεις και παράσταση τις μέρες εκείνες, ακόμη καλύτερα.

Plus! Λουκούμια απ’ όποιον κι αν πάρεις είναι καλά. Ο Κορρές όμως είναι καλύτερος. Λούζα (αλλαντικό) και Σαν Μιχάλη (το τυρί), μην τα πάρεις αν δεν τα δοκιμάσεις! Είναι αδικαιολόγητα πανάκριβα και τα δύο!