Ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς και δημοσιογράφους των τελευταίων δεκαετιών, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών. O Ζάχος Χατζηφωτίου αποτέλεσε την «επιτομή» του bon viveur, ζώντας μια ζωή γεμάτη συγκινήσεις και εμπειρίες, αλλά και αιθέριες υπάρξεις. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1923 και στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών άφησε πίσω την χώρα του και απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου και εντάχθηκε στα αγγλικά στρατεύματα που πολεμούσαν τις δυνάμεις του Άξονα. Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειας του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956, ενώ για τα επόμενα 6 χρόνια διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι.

Τα αμέσως επόμενα βήματα του στον χώρο των επιχειρήσεων τα πραγματοποίησε την περίοδο 1962 – 1970, εστιάζοντας στη ναυτιλία, Ωστόσο, κάπου εκεί αρχίζει να τον κερδίζει περισσότερο η αγάπη του για το γράψιμο για τη δημοσιογραφία. Διετέλεσε χρονογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» από το 1974 έως το 1977, στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», ενώ την ίδια περίοδο έγραφε με το ψευδώνυμο «Διακριτικός» και στην εφημερίδα «Τα Νέα». Αμέσως μετά και κερδίζοντας φήμη μέσω των γραπτών του μεταπήδησε και στον κόσμο της Τηλεόρασης και έγινε γνωστός από την εκπομπή: «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου», όπου το κοινό τον γνωρίσε ως κοσμικογράφο. Παράλληλα, είχε αρκετά πλούσιο συγγραφικό έργο, υπογράφοντας τα βιβλία: «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν λάτρεις του ωραίου φύλου, ενώ παντρεύτηκε πέντε φορές. Ο γάμος του με την Τζένη Καρέζη ωστόσο ήταν εκείνος που έμεινε στην ιστορία, καθώς οι καλεσμένοι ήταν 500 και οι απρόσκλητοι 5.000. Έμειναν παντρεμένοι για πέντε χρόνια. Την τελευταία του πνοή την άφησε στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, ύστερα από μερικές εβδομάδες νοσηλείας.