Στη διάλεκτο των Μάγια, Q’qnjobal, waykan σημαίνει «το άστρο που λάμπει στον ουρανό τη νύχτα», ενώ η περιοχή Huehuetenango, από όπου μας έρχεται ο 28ος limited edition Microfarm, είναι εκείνη που έχει τα μεγαλύτερα υψόμετρα στη χώρα, που φτάνουν έως τα 2.000 μέτρα. Το «άστρο που λάμπει στον ουρανό τη νύχτα», λοιπόν, μπορεί να ακούγεται σαν τίτλος ενός παραμυθιού, όμως είναι ένας ακόμα διαφορετικός κι ιδιαίτερος καφές που ήρθε να διηγηθεί τη δική του μοναδική ιστορία μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της Coffee Island.

Ο Waykan, από την Γουατεμάλα, είναι ένας ακόμα σπάνιος καφές που συμμετέχει στο Regional Select. Πρόκειται για έναν 100% specialty Arabica καφέ, που έρχεται να διηγηθεί μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη γευστική ιστορία, από αυτές που οι άνθρωποι της Coffee Island αρέσκονται να τις μοιράζονται μαζί μας. Oι κόκκοι του Waykan συλλέγονται από διαφορετικές μικρές φάρμες, περνούν από υγρή επεξεργασία (washed), καβουρδίζονται medium to dark, όπως τους ταιριάζει, και καταλήγουν σε φλυτζάνια γεμάτα αρώματα από σαγκουίνι, ψημένο αμύγδαλο και κρέμα καραμελέ. Είναι ένας καφές που έχει έντονο σώμα, αρκετές οξύτητες, γλυκά χαρακτηριστικά και σοκολατένια επίγευση.

Οι μικροκαλλιεργητές, μέσα από το πρόγραμμα Regional Select, έχουν την ευκαιρία να θέσουν τις σοδειές τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος της φάρμας τους, σε αξιολόγηση και άμεση διάθεσή τους προς τους αγοραστές. Το Regional Select λοιπόν, είναι ένα πρόγραμμα, που αξιολογεί τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών από διαφορετικές χώρες που χάρη στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής προσφέρουν κόκκους με ένα ξεχωριστό γευστικό προφίλ. Οι άνεμοι, η ποιότητα του εδάφους, η ηλιοφάνεια, το υψόμετρο, όλα είναι στοιχεία που συμβάλουν στα γευστικά χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τον καφέ κάθε περιοχής. Με βάση το γευστικό προφίλ, τη διαθεσιμότητα και την τιμή, το Regional Select βαθμολογεί κάθε καλλιέργεια και επιλέγει κάθε φορά κάτι μοναδικό, κάτι διαφορετικό.

Μη χάσεις λοιπόν την ευκαιρία να απολαύσεις άλλον έναν σπάνιο καφέ, μια γεύση που δε θα ξαναϋπάρξει. Ο ολοκαίνουριος Microfarm Project βρίσκεται ήδη στα καφεκοπτεία της Coffee Island, παράγγειλέ τον τώρα, μέσω του www.coffeeIsland.gr  ή το My Coffee Island APP.