Από το όνομά του και μόνο, με είχε ιντριγκάρει να το γνωρίσω. Και κάπως έτσι, το ταξίδι στη Νάουσα ήταν η καλύτερη αφορμή για να έρθω κοντά σε ένα Μπλε Τρακτέρ

IMG-92878f91c4280c33102001215ec1eddb-V

Το αγαπημένο κτήμα του Kir-Yianni, με τις πολλές ετικέτες που πραγματικά λατρεύω να έχω στα τραπέζια μου (όπως η Παράγκα, οι Τέσσερις Λίμνες, οι Ακακίες ή το Κτήμα Κυρ-Γιάννη), ετοίμασε ένα νέο κρασί, για να τιμήσει τους αμπελουργούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και να με κάνει να αποκτήσω μία νέα αγαπημένη ετικέτα. Το Μπλε Τρακτέρ.

mple-trakter-02

Οι περισσότερες ετικέτες της Kir-Yianni παράγονται από σταφύλια που προέρχονται από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, δύο από τις πιο σημαντικές αμπελουργικές ζώνες της Μακεδονίας. Δίπλα στους ιδιόκτητους αμπελώνες, βέβαια, βρίσκονται αυτοί των επαγγελματιών αμπελουργών, με πολλούς από τους οποίους υπάρχει συνεργασία από το ξεκίνημα του Κτήματος το 1997. Η συνεργασία περιλαμβάνει την επιστημονική υποστήριξή τους με την ομάδα των γεωπόνων καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και τελικώς την αγορά των σταφυλιών τους. Θέλοντας να ενισχύσει την τοπική κοινωνία και να συνεισφέρει στη διατήρηση της πλούσιας αμπελουργικής παράδοσης σε καίριες αμπελουργικές ζώνες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπως η Φλώρινα, η Ημαθία, η Πέλλα και η Γουμένισσα, το κτήμα του Kir-Yianni συνεργάζεται με επαγγελματίες αμπελουργούς της περιοχής και αφιερώνει τοΜπλε Τρακτέρ στον Έλληνα αμπελουργό.

mple-trakter-05

Από πού εμπνεύστηκε όμως ο Στέλλιος Μπουτάρης το όνομα “Μπλε Τρακτέρ“; Πηγή έμπνευσής του ήταν το μικρό, αμπελουργικό, μπλε τρακτέρ που είχε ο Γιάννης Μπουτάρης όταν δημιούργησε το κτήμα Kir-Yianni στη Νάουσα τη δεκαετία του ’70, ένα τρακτέρ που βρίσκεται πλέον τοποθετημένο στην είσοδο του οινοποιείου, συμβολίζοντας την Αρετή και Σκληρή Δουλειά του Έλληνα Αμπελουργού.

IMG-e193310411d4c81a071ab17b12fdc6e2-V

ble-trakter

Το “Μπλε Τρακτέρ” είναι ένα κόκκινο κρασί που αποτελείται από τρεις ποικιλίες: (Cabernet Sauvignon, Syrah και Merlot) Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Μακεδονίας που προέρχεται από σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων των συνεργαζόμενων παραγωγών της Μακεδονίας. Είναι ένα κρασί ισορροπημένο, γεμάτο, μαλακό και φρουτώδες, με αρώματα μαύρων φρούτων, μπαχαρικών και βανίλιας. Ένα κρασί καθημερινό και ευχάριστο για κάθε περίσταση.

IMG-d934813670a8d2de4af3c96f6417f3fe-V

Είναι το κρασί που, όταν θα έχω πλέον στα τραπέζια μου, θα μου θυμίζει πάντα τα αμπέλια της της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που επισκέφθηκα και αυτή την απίστευτη εμπειρία στη Νάουσα και τη μοναδική φιλοξενία από το Στέλλιο Μπουτάρη.

mple-trakter-03

mple-trakter-04