Μια από τις μικρές χαρές της ζωής είναι να ξαπλώνεις στα φρεσκοσιδερωμένα σεντόνια σου, αλλά μήπως αποτελείς τη μειοψηφία που το κάνει αυτό;

Σύμφωνα με έρευνα, το 35% των νοικοκυριών αλλάζει σεντόνια μόλις μια φορά τον μήνα(!) ενώ μόλις το ένα τρίτο πλένει τα σεντόνια του εβδομαδιαίως. Τα στοιχεία όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς ένας στους δέκα δεν πλένει καν τα σεντόνια του! Αυτό ισοδυναμεί με πέντε εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού!

Η έρευνα συνεχίζει να εκπλήσσει, καθώς οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν έχουν την τάση να γίνονται πιο αμελείς σχετικά με την υγιεινή των σεντονιών τους μιας και οι συμμετέχοντες μεταξύ 18-24 ετών, δεν τα είχαν αλλάξει για ένα μήνα. Στις ηλικίες των 60+, το 42% των ερωτηθέντων άλλαζε σεντόνια ανά εβδομάδα ενώ μόλις το 14% ανά μήνα.

Τι λέει η επιστήμη για αυτά τα νούμερα; Η απάντηση δια στόματος Sally Bloomfield, καθηγήτριας του School of Hygiene and Tropical Medicine: «Το πλύσιμο των σεντονιών είναι εξίσου σημαντικό με το πλύσιμο των χεριών και των ποδιών. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το κάθε πότε πρέπει ένας άνθρωπος να αλλάζει τα σεντόνια του, αλλά καλό θα ήταν να γίνεται ανά μια εβδομάδα αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πλένουν ποτέ τα σεντόνια τους».

Το ανθρώπινο σώμα χάνει κάθε μέρα εκατομμύρια νεκρά κύτταρα, με τα περισσότερα από αυτά να είναι στο κρεβάτι. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως τα κύτταρα αυτά σε συνδυασμό με τον ιδρώτα στο κρεβάτι, λειτουργούν σαν «μαγνήτης» για την σκόνη, επιδρώντας έτσι αρνητικά στον οργανισμό, προκαλώντας παράλληλα αλλεργίες και άσθμα.

Οπότε, αλλάξτε σεντόνια και κρατήστε το σώμα υγιές. Εξάλλου, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά…