Το λάθος μαγείρεμα του ψαριού Fugu, θεωρείται εξίσου επικίνδυνο με το δηλητήριο κυάνιο. Το Fugu, ένα ψάρι που συναντάται κυρίως σε γκουρμέ εστιατόρια στην Ιαπωνία, έχει κατακλύσει παγκοσμίως τη γαστρονομία, με ορισμένους σεφ να αναζητούν την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.

Το κρίσιμο δηλητήριο περιέχεται στα όργανα του ψαριού, κυρίως στο συκώτι, τις ωοθήκες και τα μάτια. Αντίθετα, το δέρμα του είναι συνήθως αβλαβές. Στην Ιαπωνία, πιστοποιημένοι σεφ έχουν το προνόμιο να μαγειρεύουν Fugu, με πολλούς όμως μάγειρες στις τοπικές αγορές να το χρησιμοποιούν χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Η tetrodotoxin, η δηλητηριώδης ουσία του ψαριού, δεν έχει αντίδοτο. Η έκθεση σε αυτό το δηλητήριο προκαλεί ασφυξία, καθώς οι μύες σταματούν να λειτουργούν, οδηγώντας σε θάνατο.

Το Fugu διαθέτει ακόμη και το δικό του ειδικό μαχαίρι, το “fugu hiki,” που αποθηκεύεται απομακρυσμένο από άλλα σκεύη και αποστειρώνεται με υψηλές θερμοκρασίες.

Ενώ το πιο δημοφιλές μέσο μαγειρέματος είναι το σούσι, το Fugu κατσαρόλας έχει κερδίσει φήμη για τη μοναδική γεύση που προσφέρει, καθώς το ψάρι λιώνει και ενισχύει τη γεύση της σούπας, σύμφωνα με τους εκλεκτικούς γευσιγνώστες.

 

Διάβασε επίσης:

Πολιτισμικές διαφορές: 4 πράγματα που θα σε αφήσουν άφωνη!

Πηγή: makeleio.gr