Ο Γιάννης Φέρτης πέθανε σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας πίσω μια εξαιρετική καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη τηλεόραση.  Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938. Από την αποφοίτησή του από τη Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν το 1958, ο Φέρτης έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο το επόμενο έτος με το έργο «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η καριέρα του Γιάννη Φέρτη

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και ’70, ο Φέρτης διακρίθηκε σε μια σειρά από παραστάσεις και συνεργάστηκε με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως η Ξένια Καλογεροπούλου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Μάνος Κατράκης και η Μελίνα Μερκούρη. Οι παραστάσεις ποικίλλαν από κλασικά έργα του Μπρεχτ μέχρι σύγχρονες θεατρικές προσεγγίσεις όπως το Νυφικό κρεβάτι του Γιαν ντε Χάρντογκ και την Παναγία των δολαρίων του Γκάρσον Κάνιν.

Στη δεκαετία του ’80, ο Φέρτης ανέλαβε τη διεύθυνση του δικού του θιάσου, παρουσιάζοντας σημαντικά έργα όπως το Γλυκό πουλί της νιότης του Τενεσί Ουίλιαμς, το Μπεντ του Μάρτιν Σέρμαν και το Επικίνδυνες σχέσεις του Κρίστοφερ Χάμπτον.

Στη συνέχεια της καριέρας του, ο Φέρτης συνέχισε να εντυπωσιάζει με ερμηνείες σε παραστάσεις όπως η Επιστροφή του Τζόζεφ Κόνραντ και ο Βυσσινόκηπος του Τσέχοφ, ενώ το 2018 τιμήθηκε με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού για την ερμηνεία του στους Ήρωες του Ζεράρ Σιμπλερά. Ο Γιάννης Φέρτης αφήνει ένα σημαντικό κενό στον κόσμο του θεάτρου, αλλά και ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της ελληνικής τέχνης.