Γελάς κάθε χρόνο που ακούς ότι γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας, και λογικό. Το ήξερες όμως ότι η μέρα αυτή θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ για έναν πολύ σημαντικό σκοπό; Για να μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και το πιο απλό πράγμα, το να κάνουμε την ‘ανάγκη’ μας στην τουαλέτα, δεν είναι δεδομένο. Αυτό διότι 4,2 δισεκατομμύρια άτομα στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές σύστημα αποχέτευσης, γεγονός που μπορεί να κοστίσει μέχρι και την ζωή τους. Έτσι, καλό θα ήταν να είμαστε ευγνώμονες, καθώς ακόμη και τα πιο ‘δεδομένα’ πράγματα στην ζωή, μας είναι πολύτιμα. 

Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας: Ας ρίξουμε μία ματιά στα στατιστικά

4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλή αποχέτευση – πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.
673 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αφοδεύουν έξω.
• Η ελλιπής αποχέτευση εκτιμάται ότι προκαλεί 432.000 θανάτους τον χρόνο λόγω διάρροιας.
• Εκτιμάται ότι 297.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαρροϊκές ασθένειες λόγω του μη ασφαλούς πόσιμου νερού, της κακής αποχέτευσης και έλλειψης της υγιεινής των χεριών.
• Τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών που ζουν σε χώρες που πλήττονται από παρατεταμένες συγκρούσεις είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 20 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από διαρροϊκές ασθένειες που προκαλούνται από την έλλειψη ασφαλούς νερού, αποχέτευσης και υγιεινής παρά από την άμεση βία.
• Η απώλεια παραγωγικότητας εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με την ύδρευση και την αποχέτευση , κοστίζει σε πολλές χώρες έως και 5% του ΑΕΠ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας ‘γιορτάζεται’ κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου!

Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας

Δείτε ακόμη: Οι πιο… περίεργες Παγκόσμιες Ημέρες που υπάρχουν!