Η Αγία Ξένη

Η δίκαιη Μητέρα Ξένια της Πετρούπολης γεννήθηκε περίπου το έτος 1730. Ήταν παντρεμένη με έναν συνταγματάρχη που ονομαζόταν Ανδρέας. Όταν ήταν είκοσι έξι ετών, ο άντρας της πέθανε ξαφνικά, έχοντας πιει με τους φίλους του. Έμεινε άτεκνη χήρα, η Ξένια έδωσε όλα όσα είχε και εξαφανίστηκε από την Αγία Πετρούπολη για οκτώ χρόνια.

Πιστεύεται ότι πέρασε αυτό το διάστημα σε ένα ερημητήριο, μαθαίνοντας την πνευματική ζωή. Όταν επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη, φορούσε τα στρατιωτικά ρούχα του συζύγου της και απαντούσε μόνο στο όνομα Ανδρέας, δηλαδή στο όνομα του αείμνηστου συζύγου της.

Ξεκίνησε τη ζωή ενός άστεγου περιπλανώμενου και κακοποιήθηκε από πολλούς ως τρελή. το έφερε αυτό με μεγάλη υπομονή, σταυρώνοντας το σαρκικό νου μέσα από την κοροϊδία που υπέμεινε και προσευχόμενη για την ψυχή του άντρα της. Της δόθηκαν μεγάλα δώρα προσευχής και προφητείας και συχνά προείπε τα επόμενα πράγματα. το 1796 προείπε τον θάνατο της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β’.

Έχοντας ζήσει σαράντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της, κοιμήθηκε εν ειρήνη σε ηλικία εβδομήντα ενός ετών, περίπου το έτος 1800. Ο τάφος της έγινε πηγή θαυμάτων, και τόσοι πολλοί ήρθαν να πάρουν χώμα από αυτόν ως ευλογία, ότι συχνά ήταν απαραίτητο να αντικατασταθεί το έδαφος. όταν μια πέτρινη πλάκα τοποθετήθηκε πάνω από τον τάφο της, εξαφανίστηκε και αυτή με την πάροδο του χρόνου, κομμάτι κομμάτι. Η Αγία Ξένια επικαλείται ιδιαίτερα για βοήθεια στην εύρεση εργασίας, διαμονής ή συζύγου.

Η Οσία Ξένη

Η Οσία Ξένη καταγόταν από τη Ρώμη και από γενιά τιμημένη και εύπορη. Οι γονείς της επιθυμούσαν να την νυμφεύσουν. Ενώ όμως είχαν τα πάντα ετοιμασθεί για τον γάμο, εκείνη εγκατέλειψε τη νυφική παστάδα, παίρνοντας μαζί της και δύο πιστές της θεραπαινίδες και διά θαλάσσης έφθασε στην πόλη των Μυλασών.

Στα Μύλασα μάλλον πήγε και εγκαταστάθηκε, ύστερα από συμβουλή του μακαρίου μοναχού Παύλου, ο οποίος εμφανίστηκε στην Οσία μετά από θείο φωτισμό, όταν εκείνη πέρασε από την Αλεξάνδρεια και έγινε ο πνευματικός της καθοδηγητής.

Στην πόλη των Μυλασών, η Οσία Ξένη έκτισε ιερό ναό προς τιμήν του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου. Εκεί κτίσθηκαν και κελιά όπου διέμεναν η Ξένη, οι δυό θεραπαινίδες και λίγες άλλες παρθένες.

Η Οσία Ξένη, αφού διήλθε την ζωή της θεοφιλώς και οσίως, κοιμήθηκε με ειρήνη. Όταν παρέδωσε την αγία της ψυχή στον Θεό, ενώ ο ήλιος φώτιζε την γη, φάνηκε στον ουρανό Σταυρός, που τον σχημάτιζαν αστέρες.

Τον ουράνιο αυτό Σταυρό τον περιέκλειε χορός αστέρων, σαν να ήταν, καθώς φαίνεται, στεφάνι της Οσίας Ξένης, με το οποίο την επιβράβευε ο Θεός για τις νηστείες της, τις αγρυπνίες της και την αγνότητα του σώματος και της ψυχής.

Πηγή: https://www.ekklisiaonline.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.