Είναι μερικά μαγαζιά που γεννιούνται για να γίνουν στέκια. Ένα απ’ αυτά έκανε τα πρώτα του βήματα πριν λίγο καιρό στον Πειραιά στην Ακτή Θεμιστοκλέους και, πριν ακόμη το επισκεφθούμε, από το όνομά του και μόνο μας έκανε να θέλουμε να δοκιμάσουμε τις γεύσεις του αλλά και να περάσουμε ένα βράδυ για να το γνωρίσουμε καλύτερα. Έτσι, βρεθήκαμε στο Hams & Clams και μιλήσαμε με την ομάδα του για τη νέα αυτή πρόταση που είναι πραγματικά διαφορετική από ό,τι άλλο έχετε δει στην πόλη.

DSC_7780

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την ονομασία, που μας δίνει μία πρώτη “γεύση” από το τι θα συναντήσει κανείς σ’ αυτό το νέο χώρο στον Πειραιά. Έχει ως δυνατά σημεία στο φαγητό το oyster bar αλλά και τα jamon, ενώ για το ποτό σας μπορείτε να επιλέξετε κρασί ή μπύρα είτε κάποιο κοκτέιλ από τις μοναδικές επιλογές του bar.

DSC_7776

Μπορείτε να συνοδεύσετε το ποτό σας με ορεκτικά και μικρά πιάτα, αλλά και κάποια λίγο μεγαλύτερα που μπορούν να μοιραστούν στη μέση. Όπως μας σημειώνουν οι ιδιοκτήτες του, έχουν εμπνευστεί στη δημιουργία του από οικογενειακά μαγαζιά της Βαρκελώνης και της Ανδαλουσίας, αλλά και γραφικά deli της Νότιας Ιταλίας, πάντα βέβαια προσαρμόζοντας την ατμόσφαιρα στη μαγική αύρα της περιοχής όπου βρίσκεται το Hams & Clams και του Πειραιά συνολικά.

DSC_7831

Οι ιδιοκτήτες του δεν είναι όμως καινούριοι στον Πειραιά. Πρόκειται για τέσσερις φίλους, τον Παντελή, το Μενέλαο, το Σταύρο και το Δημήτρη, που έχουν ήδη ένα γνωστό και άκρως επιτυχημένο χώρο στην περιοχή, το αγαπημένο Corks & Forks, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

DSC_7818

Τι διαφορετικό λοιπόν μας φέρνουν με το Hams & Clams; Όπως μας αναφέρει ο Παντελής Ζαρταλούδης, εκ των ιδιοκτητών του, το Hams & Clams αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό concept από το Cork & Forks. “Το Cork & Forks αποδείχθηκε μια επιτυχημένη συνταγή, όμως έπρεπε να ρισκάρουμε και να πάμε παρακάτω. Το σημαντικότερο κίνητρο μας ήταν η ασίγαστη αναζήτηση και η δημιουργικότητα”. Έτσι, το Hams & Clams αποτελεί μια πιο ανάλαφρη επιλογή με εντελώς διαφορετικά πιάτα και έμπνευση, όπως προαναφέραμε, από την ισπανική κουζίνα. “Πιάτα μικρά, έμφαση σε θαλασσινά, χαμόν και πάντρεμα γεύσεων, ανεπιτήδευτα και χαλαρά, χωρίς τραπέζια και ιδιαίτερα set up”. Τι καλύτερο για ένα καλοκαιρινό βράδυ στον Πειραιά;

DSC_7790

Γιατί η επιλογή του Πειραιά; Φυσικά καθώς οι ιδιοκτήτες του είναι Πειραιώτες και πίστευαν και πιστεύουν ότι οι επιλογές για έξοδο στην πόλη ήταν αρκετά περιορισμένες. Τώρα όμως αυτό φαίνεται να αλλάζει με όχι μία αλλά δύο νέες προτάσεις που θα εναλλάσσουμε σαν στέκια μας…

DSC_7803

Κοιτάζοντας τον κατάλογο του Hams & Clams για να κάνουμε την παραγγελία μας, δυσκολευτήκαμε λίγο. Έτσι, ζητήσαμε από τον Παντελή να μας προτείνει το αγαπημένο του πιάτο και είχαμε αμέσως την απάντησή του.Ωμά στρείδια σε πιατέλα των 5 τεμαχίων, μία πρόταση λιτή και απέριττη που συνδυάζεται πολύ εύκολα με ένα prosecco κοκτέιλ αλλά και με ένα Fino Sherry” Εμείς επιλέξαμε το δεύτερο…

DSC_7798

DSC_7749

Στη συνέχεια βέβαια δυσκολευτήκαμε να αντισταθούμε και σε ένα πιάτο με γυαλιστερές σε σφηνάκι με φρεσκοστυμμένο λεμόνι και ελαιόλαδο, αλλά και μπρουσκετάκια με στρείδια και πιπεριά φλωρίνης, πριν αφεθούμε στον barman για να μας ετοιμάσει ένα μοναδικό κοκτέιλ.

DSC_7819

Ήταν η ώρα που κλείσαμε το τετράδιο με τις σημειώσεις μας και παρασυρθήκαμε στους ρυθμούς μίας μοναδικής βραδιάς που σίγουρα θέλουμε να ξαναζήσουμε στην… επόμενη επίσκεψή μας στο Hams & Clams!

φωτογραφίες: Νικόλας Χαρχαλάκης/That’s Life

DSC_7745

Hams & Clams
Ακτή Θεμιστοκλέους και Πάργας 2, Πειραιάς
τηλ: 210-4186683
FB Page: https://www.facebook.com/hamsandclams