Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος: Η πρώτη Ευρωπαία γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, Samantha Cristoforetti, εμφανίζεται από το διάστημα παρέα με την Barbie της για να εμπνεύσει τα νέα κορίτσια να ακολουθήσουν καριέρα στις θετικές επιστήμες.

Η αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) απαντά σε ερωτήσεις παιδιών από όλη την Ευρώπη, τα οποία επιλέχθηκαν από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Inspiring Girls.

Ακολουθούν πλάνα και φωτογραφίες της Samantha Cristoforetti και της Barbie της σε ένα ταξίδι με μηδενική βαρύτητα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

  • Η αποστολή «Minerva» της Samantha Cristoforetti προβάλλει τη συνεργασία της Barbie με τον Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τα κορίτσια να γίνουν η επόμενη γενιά αστροναυτών, μηχανικών και επιστημόνων του διαστήματος.
  • Η αστροναύτης του ESA και η κούκλα της εκτοξευθήκαν με το διαστημόπλοιο Crew Dragon από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον Απρίλιο του 2022 και πρόκειται να προσεδαφιστούν πίσω στη γη σύντομα.
  • Το εκπληκτικό βίντεο της Samantha με την κούκλα της σε μηδενική βαρύτητα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) παρουσιάζεται σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος και ενόψει της Διεθνής Ημέρας Κοριτσιών.
  • Η Samantha απαντά στις ερωτήσεις παιδιών στο διάστημα σε 4 διαφορετικές γλώσσες, οι οποίες έγιναν από κορίτσια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Φιλανθρωπικού Οργανισμού Inspiring Girls International.

Βίντεο: ΕΔΩ
Εικόνες: ΕΔΩ

4 Οκτωβρίου 2022, Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος

Η αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και η πρώτη Ευρωπαία γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), Samantha Cristoforetti, εμφανίζεται με την Barbie της στον ISS,  ως μέρος της κοινής αποστολής της Barbie και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) να εμπνευστούν  τα κορίτσια να ακολουθήσουν καριέρες στις Επιστήμες της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών.

Όταν η  Ιταλίδα αστροναύτης έφυγε για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον Απρίλιο μαζί με την υπόλοιπη αποστολή, πήρε μαζί της την «Samantha», τη δική της Barbie, και εκτοξεύθηκε από τη Γη με το διαστημόπλοιο SpaceX Crew Dragon. Παρά την απαιτητική αποστολή με επιστημονικά πειράματα και επισκευές που την ανέδειξαν  ως την πρώτη γυναίκα αστροναύτη του ESA που πραγματοποίησε «διαστημικό περίπατο» (ή EVA) –καθώς και την πρώτη Ευρωπαία γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού– η Samantha «ξέκλεψε» χρόνο και απάντησε σε ερωτήσεις κοριτσιών σχετικά με το διάστημα, παρέα με την Barbie της.

Ο Josef Aschbacher, Γενικός Διευθυντής ESA, τόνισε: «Η αστροναύτης του ESA Samantha Cristoforetti έχει μια υπέροχη αποστολή, δημιουργεί επιτεύγματα για την Επιστήμη, τη Μηχανική και την Εκπαίδευση. Αυτό συνδράμει στην ανάπτυξη των μελλοντικών αποστολών μας στο ηλιακό σύστημα. Όπως για όλους τους αστροναύτες του ESA, είμαι πολύ περήφανος για τα επιτεύγματά της και, όταν αυτά υπογραμμίζουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν ισότιμο ρόλο στην εξερεύνηση του διαστήματος, αυτό αποτελεί μια ακόμη θετική πτυχή της αποστολής Minerva του ESA».

Πέντε παιδιά από όλη την Ευρώπη επιλέχθηκαν για να παραθέσουν τις ερωτήσεις τους στη διάσημη πολύγλωσση αστροναύτη μέσω του Inspiring Girls, ενός διεθνούς φιλανθρωπικού οργανισμού που ιδρύθηκε από τη Miriam González Durántez και συνδέει κορίτσια με γυναίκες πρότυπα και συνεργάζεται με το Barbie Dream Gap Project. Οι ερωτήσεις μαγνητοσκοπήθηκαν από κορίτσια που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία και την Ιταλία, την πατρίδα της Samantha τα οποία δημιούργησαν μέρος θεματικού διαστημικού εργαστηρίου που λειτουργούν μαζί η Barbie και ο οργανισμός Inspiring Girls.

Η Miriam González Durántez αναφέρει: «Στον οργανισμό Inspiring Girls International, συνδέουμε τα κορίτσια με γυναίκες πρότυπα, με στόχο να τους δείξουμε όλες τις ευκαιρίες που έχουν στη ζωή τους και να ενδυναμώσουμε να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Είμαστε περήφανοι και ενθουσιασμένοι που δίνουμε στα κορίτσια αυτή τη φανταστική ευκαιρία να κάνουν απευθείας ερωτήσεις στη Samantha Cristoforetti σχετικά με το ρόλο της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτή η συνεργασία θα εμπνεύσει και θα βοηθήσει τα κορίτσια να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες, να εξετάσουν μια καριέρα στις STEM Επιστήμες και να έχουν φιλοδοξίες για το μέλλον».

Η Barbie έχει μακροχρόνια συνεργασία με τον ESA, εμπνέοντας όλα τα κορίτσια του κόσμου να διακρίνουν στον τομέα  Επιστημών STEM   μια πιθανή καριέρα. Η Barbie τίμησε για πρώτη φορά την Samantha Cristoforetti με μοναδική κούκλα τον Μάρτιο του 2019 και στη συνέχεια τον Οκτώβριο του 2021 διατέθηκε στην αγορά μια έκδοση της κούκλας ώστε οι θαυμαστές της να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τη δική τους κούκλα Samantha Cristoforetti. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις διατέθηκε στην υποστήριξη της φιλανθρωπικής οργάνωσης Women in Aerospace Europe.

Η Lisa McKnight, EVP & Global Head of Barbie, δήλωσε: «Ο σκοπός της Barbie να υπενθυμίζει στα κορίτσια ότι μπορούν να γίνουν ό,τι ονειρεύονται πρεσβεύει κάθε ενέργεια που κάνουμε και συμπεριλαμβάνεται η αφοσίωσή μας να εξαλείψουμε το Dream Gap. Μέσα από τη συνεργασία μας με την Samantha Cristoforetti, τον ESA και τον οργανισμό Inspiring Girls, μπορούμε να απευθυνθούμε στα κορίτσια και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους να κυνηγήσουν μια καριέρα στις STEM Επιστήμες όταν μεγαλώσουν, ισοσταθμίζοντας τους όρους παιχνιδιού για τα κορίτσια σε όλον τον κόσμο».

Η αεροπόρος, μηχανικός και αστροναύτης Samantha αφού ολοκληρωθεί η αποστολή Minerva θα ξεκινήσει σύντομα την προσεδάφιση στη Γη. Μόλις επιστρέψει, η κούκλα Barbie που τη συνόδευσε σε αυτό το διαστημικό ταξίδι, θα παρουσιαστεί στα κεντρικά γραφεία του ESA. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει ένα ειδικό επεισόδιο Barbie Vlogger στο δημοφιλές κανάλι της Barbie στο YouTube, προσεγγίζοντας και άλλους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας περισσότερες πληροφορίες για τις επιστήμες STEM.