Η Open Carbonara είναι ένας επαναπροδιορισμός της εμβληματικής συνταγής μέσα από τα χέρια της Barilla, του σεφ Marco Martini, ο οποίος έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin, και μιας ομάδας διεθνών σεφ* και αποτελεί το πρώτο βήμα μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας, του Open Recipes, σχετικά με το συμπεριληπτικό φαγητό, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια ευαισθητοποίηση γύρω από την προσαρμοστικότητα στη διατροφή. Αυτή η νέα εκδοχή της καρμπονάρας είναι ένα διαπολιτισμικό πιάτο κατάλληλο για πολλούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τρώνε halal, kosher, χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη και vegan.

Είναι γεγονός ότι το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Στον κανόνα όμως αυτόν, οι διατροφικοί περιορισμοί αποτελούν μια εξαίρεση, όπως ανέδειξε και η έρευνα** που διεξήγαγε η Barilla με θέμα το ‘συμπεριληπτικό φαγητό’ όπου πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (58% ) που έλαβαν μέρος, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν κάποιου είδους περιορισμό όσον αφορά στο φαγητό.

Με αυτό το σκεπτικό, η Barilla και η Ακαδημία της, Academia Barilla, έψαξε βαθιά στις ιταλικές ρίζες της και κάλεσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων τροφίμων για να δημιουργήσει μια συνταγή carbonara που θα την απολαύσουν όλοι. Ο επικεφαλής, βραβευμένος με αστέρι Michelin Chef Marco Martini και Chefs από διάφορα πολιτισμικά υπόβαθρα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν την Open Carbonara, μια χωρίς αποκλεισμούς απόδοση του κλασικού ιταλικού πιάτου. Οι σεφ που κλήθηκαν είναι ειδικευμένοι στην κουζίνα Halal, Kosher και Vegan.

Η Barilla, η premium μάρκα ζυμαρικών, προσφέρει μια εναλλακτική εκδοχή σε μια κλασική ιταλική συνταγή, έχοντας εντοπίσει ότι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού (36%) δηλώνει ότι αισθάνεται πιο κοντά όταν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου η παρέα μοιράζεται το ίδιο φαγητό.

“Τα ζυμαρικά είναι ένα γεύμα γνωστό για την προσβασιμότητά του: είναι εύκολο να τα αγοράσεις και να τα μαγειρέψεις. Το να αναλάβω την πρόκληση να κάνω μια αγαπημένη συνταγή ανοιχτή σε όσους έχουν τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες ή δεν τρώνε κρέας από συνειδητή επιλογή, ήταν μια σπουδαία άσκηση ως Chef. Είναι πραγματικά εμπνευσμένο το γεγονός ότι μπόρεσα να ασχοληθώ με την συμπερίληψη, ένα θέμα που με παθιάζει, και να την εφαρμόσω για να βελτιώσω κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν καθημερινά. Ελπίζω ότι αυτό θα βοηθήσει τους λάτρεις των ζυμαρικών να συνειδητοποιήσουν ότι με λίγες τροποποιήσεις μπορούν να απολαύσουν και αυτοί εκπληκτικές νέες συνταγές”, πρόσθεσε ο Marco Martini, Chef με αστέρι Michelin.

Η Open Carbonara του Chef Marco Martini και της Barilla έχει δημιουργηθεί προσεκτικά για να διατηρεί την ακεραιότητα, την υφή και τη γεύση της συνταγής:

Open Carbonara Συστατικά

(4 Μερίδες)

  • 320 g ζυμαρικά σπαγγέτι Barilla χωρίς γλουτένη N°5
  • 0.3 g σαφράν
  • 4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 100 γρ. τραγανές νιφάδες σόγιας
  • 300γρ φρέσκο σέλερι
  • Μια πρέζα πιπέρι
  • 1 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Συνταγή Open Carbonara:

Βήμα 1: Βράζουμε και λιώνουμε τις πατάτες

Βήμα 2: Κόβουμε το σέλερι σε κύβους και το ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 120 βαθμούς μέχρι να γίνει τραγανό

Βήμα 3: Προσθέτουμε το σαφράν σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε με νερό και το ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων

Βήμα 4: Ανακατεύουμε στο μείγμα του σαφράν με τις πατάτες, αναμειγνύουμε μέχρι να γίνει λείο και μετά προσθέτουμε πιπέρι

Βήμα 5: Φρυγανίζουμε τις νιφάδες σόγιας και τις ανακατεύουμε με τους κύβους σέλερι

Βήμα 6: Βράζουμε τα ζυμαρικά βάσει του προτεινόμενου χρόνου, στραγγίζουμε και ανακατεύουμε με την σάλτσα σε χαμηλή φωτιά

Βήμα 7: Τοποθετούμε σε ένα πιάτο προσθέτοντας τις τραγανές νιφάδες σόγιας και τους κύβους σελινόριζας

Βήμα 8: Απολαμβάνουμε, buon appetito!

“Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο συμπεριληπτικός. Και το φαγητό θα πρέπει να γίνει το ίδιο. Φυσικά, ως μάρκα ζυμαρικών, το πρώτο μας ένστικτο ήταν να στηριχτούμε στη φυσική ικανότητα των τροφίμων να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά. Η πεποίθησή μας ότι το φαγητό είναι μια γέφυρα που συνδέει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά υπόβαθρα είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ. Έχοντας μια τόσο εξαιρετική ομάδα σεφ από διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές που δημιούργησε αυτή τη συνταγή Open Carbonara, είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε να προωθούμε τη συμπερίληψη των τροφίμων” δήλωσε η Ilaria Lodigiani, Chief Marketing Officer, Barilla

Εδώ σχετικό link: YouTube Barilla

Η Open Carbonara είναι μόνο η αρχή μιας διαπολιτισμικής και χωρίς αποκλεισμούς πρωτοβουλίας που ξεκινά από την κουζίνα: είναι στην πραγματικότητα το «πρώτο πιάτο» της πλατφόρμας Open Recipes (διαθέσιμη στη διεύθυνση barillaopenrecipes.com), με στόχο την προώθηση ενός πιο στοχαστικού και προσεγμένου τρόπου του να τρώμε μαζί.

Το Open Recipes θα είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που υπηρετεί τον ίδιο σκοπό, και επεκτείνει τον αριθμό των διαθέσιμων συνταγών ζυμαρικών, με επί του παρόντος 140 συνταγές κατάλληλες για διάφορες διατροφικές ανάγκες, και συνεχίζοντας να αναπτύσσεται για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις.

Η Open Carbonara και το  Open Recipes εκφράζουν το σεβασμό της Barilla στην παράδοση, καθώς και το άνοιγμα στην εξέλιξη των κλασικών ιταλικών ζυμαρικών. Προσαρμόζοντας την καρμπονάρα σε μια νέα συνταγή που επιτρέπει τη διαπολιτισμική συντροφικότητα με την Open Carbonara, η Barilla αναζωπυρώνει τη συζήτηση σχετικά με τη σημασία του ανοίγματος των κουζινών μας στους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις διατροφικές απαιτήσεις και τις πολιτισμικές διαφορές.

Ως μάρκα, η Barilla είναι πρόθυμη να διευκολύνει τις επιλογές του τρόπου ζωής των καταναλωτών της – ειδικά εκείνες που έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, επιλέγοντας μια plant based ή χωρίς κρέας διατροφή.

“Η ταυτότητα του φαγητού δεν είναι μια στατική έννοια, αλλά κάτι ρευστό, που περιλαμβάνει ανθρώπους και γενιές πέρα από πολιτισμούς και πολιτικά σύνορα σε μια συνεχή ανταλλαγή προτιμήσεων, προσωπικής ιστορίας, τρυφερών αναμνήσεων και νέων σχέσεων. Σήμερα, η κατανάλωση ζυμαρικών στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη είναι μέρος αυτού που κάνει ολόκληρες γενιές να αισθάνονται κομμάτι αυτής της υγιούς αίσθησης του ‘ανήκειν’ σε μια πολυπολιτισμική παγκόσμια κοινωνία”, δήλωσε ο Paolo Tucci, , Gastronome and Expert Gastronomic Sciences, σύμβουλος Barilla.

Βασικά Στοιχεία:

  • Το 58% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κάποια δυσανεξία σε τρόφιμα ή κάποια διατροφική απαίτηση.
  • Το 36% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο κοντά με τους ανθρώπους με τους οποίους δειπνούν όταν τρώνε το ίδιο φαγητό.
  • Το 43% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μερικές φορές δεν καλούν φίλους ή συγγενείς για φαγητό λόγω των διαφορετικών διατροφικών απαιτήσεων.

**(Όλα τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από έρευνα του παγκόσμιου ηγέτη της αγοράς 3Gem σε 2000 ερωτηθέντες, η οποία διεξήχθη μεταξύ 10ης – 17ης Φεβρουαρίου 2023)