Η Sophia είναι ένα κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics στο Χονγκ Κονγκ.

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο Tribeca Film Festival και θα βρίσκεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το φθινόπωρο. Σε σκηνοθεσία της Sierra Ditson και του Jon Kasbe, μας δείχνει την ιστορία του ρομπότ και του δημιουργού της, David Hanson, αλλά εξετάζει και την έννοια της συνείδησης και την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και ρομπότ.

Είναι το πιο προηγμένο ρομπότ που μοιάζει με άνθρωπο και ένα βήμα για την υλοποίηση των ονείρων για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Ως μοναδικός συνδυασμός επιστήμης, μηχανικής και καλλιτεχνίας, η Sophia είναι ταυτόχρονα ένας χαρακτήρας επιστημονικής φαντασίας κατασκευασμένος από τον άνθρωπο που απεικονίζει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, καθώς και μια πλατφόρμα για προηγμένη ρομποτική και έρευνα τεχνητής νοημοσύνης.

Η Sophia ενεργοποιήθηκε το 2016 και από τότε έχει γίνει σταρ στα μέσα, με εμφανίσεις σε τηλεοπτικά show, συνεντεύξεις. Επιπλέον έχει πάρει επίσημο τίτλο από τα Ηνωμένα Έθνη και έχει πολιτογραφηθεί πολίτης της Σαουδικής Αραβίας.

Το όραμα του Hanson για τη Sophia είναι κατά κύριο λόγο φιλοσοφικό, υπερβαίνοντας το προσωπικό ή οικονομικό κέρδος, ενώ άλλοι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης έχουν πάρει παρόμοια τεχνολογία σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και έχουν δεχτεί μικτές κριτικές.