Οι σοκολάτες Tony’s Chocolonely είναι από τις αγαπημένες μας σοκολάτες για δύο λόγους: εκτός από την πλούσια σοκολατένια γεύση τους, κάθε συσκευασία τους συνοδεύεται με πιστοποιητικό ότι είναι 100% slave-free. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ολλανδική εταιρία δεσμεύεται ότι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της σοκολάτας που κρατάει ο καταναλωτής στα χέρια του, δεν υπάρχουν συνθήκες παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης εργαζομένων που παραπέμπουν σε σύγχρονη δουλεία. Η Tony’s ελέγχει όλο αυτό το δίκτυο, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι ποτέ δεν υπήρξαν υποθέσεις παιδικής εργασίας/καθεστώς σύγχρονης δουλείας στο δίκτυο στις κακαοφυτείες από τις οποίες προμηθεύεται το κακάο της.

Οι δεσμεύσεις αυτές σε συνδυασμό με τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί όλο το brand (λ.χ. το χάρτινο περιτύλιγμα σε κάθε σοκολάτα) την έχουν καταστήσει ‘Most Sustainable’ επιχείρηση της Ολλανδίας για 3 συνεχόμενες χρονιές.

Ωστόσο, η πρόσφατη συνεργασία της Tony’s Chocolonely με την βέλγικη πολυεθνική Barry Callebaut, την βγάζουν από την λίστα με τις ‘slave-free’ επιχειρήσεις. Η Tony’s συνεχίζει να είναι 100% slave-free, όμως η Barry, στα εργοστάσια της οποίας φτιάχνονται πλέον οι αγαπημένες σοκολάτες, δεν είναι. Μάλιστα, η Barry είχε δηλώσει ανοιχτά ότι: «Δεν μπορεί να ελέγξει ότι στις κακαόφυτείες στην Αφρική, από τις οποίες προμηθεύεται αποκλείεται να δουλεύουν ανήλικοι».

Ο Αμερικανικός οργανισμός ‘Slave Free Chocolate‘ διατηρεί λίστες στις οποίες αναφέρει ποιες επιχειρήσεις δεν επωφελούνται από το σύγχρονο καθεστώς δουλείας στις κακαοφυτείες της Αφρικής. Η Tony’s Chocolonely ήταν σε αυτήν την λίστα για χρόνια, μέχρι τις 18/2/2021, οπότε και διαγράφτηκε.