Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, το Ίδρυμα Vodafone, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και δίνοντας έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης, παρουσίασε τη νέα, ψηφιακή πλατφόρμα Generation Next. Η πλατφόρμα παρέχει σε μαθητές από όλη τη χώρα δωρεάν πρόσβαση σε μαθήματα νέων τεχνολογιών και επιστήμης, δίνοντάς τους έτσι τη δύναμη να ανακαλύψουν, να μάθουν και να δημιουργήσουν λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Το Generation Next παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των νέων (και όχι μόνο) Ελλήνων στους κλάδους STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), αλλά και η ανάπτυξη δεξιοτήτων από μικρή ηλικία, ώστε να είναι εκμεταλλευθούν στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που η ψηφιακή εποχή και η τεχνολογία μπορεί να τους προσφέρει. Όπως σημείωσε, οι επιδόσεις της χώρας μας στα μαθηματικά και την επιστήμη την κατατάσσουν 8η από το τέλος με 0,9 μονάδες, στη λίστα του ΟΟΣΑ, με το μέσο όρο να είναι οι 3,7 μονάδες. Επιπλέον, έθεσε ένα σημαντικό στόχο για την πλατφόρμα σε παγκόσμιο επίπεδο, την ενίσχυση 10 εκατομμυρίων νέων έως το 2025, ενώ 650.000 άνθρωποι ωφελήθηκαν από τις δράσεις του Ιδρύματος Vodafone τον τελευταίο χρόνο, χάρη και σε 93 συνεργαζόμενους φορείς και οργανισμούς.

«Για πρώτη φορά μαθητές και καθηγητές από όλη την Ελλάδα αποκτούν δωρεάν πρόσβαση σε STEM γνώσεις και ενδυναμώνονται ώστε να ανακαλύψουν τις νέες τεχνολογίες, την επιστήμη, τη συνεργασία και τη δημιουργία. Στόχος του Ιδρύματος Vodafone, είναι μέσα από το πρόγραμμα να προετοιμάσει και να εισάγει τους νεαρούς “εξερευνητές” στις νέες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για το μέλλον, στρέφοντας παράλληλα το ενδιαφέρον τους προς την εξεύρεση λύσεων για τη διευθέτηση κρίσιμων κοινωνικών προβλημάτων», δήλωσε ο κ.Μπρουμίδης. «Είμαστε υπερήφανοι που δημιουργήσαμε το Generation Next. Έχουμε συναίσθηση του βάρους της ευθύνης που έχουμε για την ενδυνάμωση και στήριξη των νέων. Ο όμιλός μας έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: Να συμβάλουμε με τις δράσεις μας στην πρόσβαση 10 εκατ. νέων σε ψηφιακές δεξιότητες και ευκαιρίες απασχόλησης έως το 2025, σε όλες μας τις αγορές», συμπλήρωσε.

Χτίζοντας πάνω στην επιτυχία του βραβευμένου προγράμματος που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και έφερε την καινοτομία σε 47 απομακρυσμένες τοπικές κοινωνίες, το Generation Next θέτει στο επίκεντρο μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα, www.generationnext.vodafone.gr προσφέροντας σε μαθητές και καθηγητές από όλη την Ελλάδα την ευκαιρία να σκεφτούν διαφορετικά, να προσεγγίσουν με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο τη μάθηση και να ανακαλύψουν νέα γνωστικά πεδία, μέσα από την τεχνολογία και την επιστήμη.

Επιπλέον, το πρόγραμμα κινητοποιεί τους μαθητές να σχηματίσουν ομάδες με τη βοήθεια ενός καθηγητή, να εντοπίσουν ένα πρόβλημα της τοπικής τους κοινωνίας και αξιοποιώντας τη δύναμη των εκθετικών τεχνολογιών – σένσορες, AR/VR, mobile apps, προγραμματισμό – να αναπτύξουν μόνοι τους μια καινοτόμο κατασκευή που θα δίνει απάντηση στα ερωτήματα που οι ίδιοι έχουν θέσει για ένα καλύτερο μέλλον.

Σημειώνεται επίσης ότι το πρόγραμμα συνεχίζει να υποστηρίζει εξωσχολικά εργαστήρια σε περιοχές ανά την Ελλάδα, όπου οι μαθητές έχουν περιορισμένες ευκαιρίες εξωσχολικών δραστηριοτήτων.

Σύγχρονες δεξιότητες μέσω STEM εκπαίδευσης

Η STEM εκπαίδευση υποστηρίζει έναν σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας και μάθησης που ενθαρρύνει τον πειραματικό σχεδιασμό και την καινοτομία και ανοίγει τους ορίζοντες των παιδιών προς τις ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για το μέλλον. Παράλληλα, η συνεργασία δημόσιων, ιδιωτικών σχολείων και τοπικών κοινωνιών οδηγεί σε ανοιχτά σχολεία και συμβάλει στον ευέλικτο εμπλουτισμό του αναλυτικού προγράμματος.

Για τα οφέλη της εκπαίδευσης STEM, αλλά και την αποτελεσματική συνεργασία δημόσιων, ιδιωτικών φορέων και τοπικών κοινωνιών, μίλησαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος Generation Next, εκπρόσωποι του επιστημονικού και εκπαιδευτικού χώρου σε πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, Παύλος Τσίμας.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος και συνιδρυτής του εκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, ο Σοφοκλής Σωτηρίου, υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής και η Γεωργία Τσιριγώτη, καθηγήτρια φυσικής του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου που συμμετέχει στα εξωσχολικά εργαστήρια STEM του Ιδρύματος Vodafone. Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτισε ο διευθυντής πληροφορικής, ερευνητής στο MIT Media Lab και πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, Μιχάλης Μπλέτσας, ο οποίος εστίασε στο πώς η STEM εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει τους νέους σε ένα καλύτερο αύριο.

Πανελλαδικός διαγωνισμός με έπαθλο ταξίδι στη Silicon Valley

Στο πλαίσιο του πανελλαδικού διαγωνισμού του Generation Next, οι μαθητές, σε ομάδες των 2-4 ατόμων και με επικεφαλής έναν καθηγητή ή εκπαιδευτικό, καλούνται να δώσουν λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας, διεκδικώντας ως έπαθλο ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Silicon Valley. Συγκεκριμένα, καλούνται να εντοπίσουν ένα πρόβλημα, ζήτημα, ή πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην τοπική τους κοινότητα και να αναπτύξουν μια κατασκευή ή τεχνολογική εφαρμογή για την επίλυσή του. Οι κατασκευές των μαθητικών ομάδων κινούνται γύρω από τις νέες, εκθετικές τεχνολογίες, με προτεραιότητα σε τομείς όπως η ασφάλεια και προστασία, οι «έξυπνες» πόλεις και οι αυτοματισμοί, η βιομιμητική, το περιβάλλον, οι εφαρμογές υγείας και οι ψηφιακές κατασκευές και υπηρεσίες.

Γι’ αυτή λοιπόν τη νέα γενιά που εξερευνά το σήμερα και δημιουργεί το αύριο, το Generation Next υπόσχεται μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες για το Generation Next, αλλά και για τον μεγάλο διαγωνισμό μπορείτε να δείτε στο: www.generationnext.vodafone.gr/diagonismos/plirofories