Ο INO είναι ένας από τους πλέον γνωστούς street artists στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, με κάποια από τα πλέον εμβληματικά murals στην πόλη της Αθήνας, όπως αυτά στην οδού Αχιλλέως στο Μεταξουργείο ή στην Κωλέττη στα Εξάρχεια – και πολλά ακόμη βέβαια σε άλλες περιοχές του κόσμου. Μπορείτε να δείτε το έργο του στην προσωπική του ιστοσελίδα ino.net, ωστόσο σταθείτε για λίγο πρώτα στη νεότερη δημιουργία του που έχει κάτι το διαφορετικό.

Το τεράστιο graffiti “Snowblind” δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μέτρα από την Ομόνοια (Πειραιώς και Δεληγιώργη) στον τοίχο του κτιρίου του ΕΟΠΥΥ. Το επισκεφθήκαμε και το φωτογραφίσαμε, εντυπωσιασμένοι για ακόμη μία φορά από κάποιο έργο του INO.

ino mural peiraiws kai deligiwrgi2

Έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό για την Ηπατίτιδα C, με ένα διαφορετικό τρόπο, “αποτυπώνοντας μέσα από τη δημιουργία του, την προτροπή αλλά και την αλλαγή στάσης που θα πρέπει να υιοθετήσει ο σημερινός άνθρωπος, απέναντι στο καθημερινό «κυνήγι θησαυρού» για τα υλικά αγαθά”.  Ο γνωστός καλλιτέχνης συνεργάζεται σε αυτή τη δράση με το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” και με σύμμαχο την τέχνη προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα ενημέρωσης, με μια εκστρατεία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και παράλληλα την προτροπή σε εξετάσεις στο ευρύ κοινό. Μέσω αυτής της προσέγγισης, προβάλλεται το μήνυμα του Συλλόγου, απέναντι στην κοινωνία. Ο σημερινός άνθρωπος θα πρέπει να εστιάσει στη πρόληψη, αλλά και στη διαφύλαξη της υγείας του και όχι σε ένα ατέρμονο κυνήγι του χρήματος.

Η Ηπατίτιδα C είναι μια ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το σύνολο των ανθρώπων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C στην Ελλάδα, φτάνει στις 167.000. Παγκοσμίως, υπολογίζουμε πώς υπάρχουν 130.000.000 άνθρωποι που ζουν με τον ιό. Στην Ελλάδα, το 80% δυστυχώς δεν το γνωρίζει. Σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, καθώς σήμερα είναι διαθέσιμες σύγχρονες θεραπείες που αν χορηγηθούν εγκαίρως επιτυγχάνουν πλήρη ίαση.

Η εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2016. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και προσέγγισης περισσότερων ανθρώπων, έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό μήνυμα, καθώς και ένα video με πλάνα και λήψεις από τη διάρκεια της δημιουργίας του ΙΝΟ.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος Προμηθέας ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νοσήματα του ήπατος. Μπορείτε να βρείτε info στο www.helpa-prometheus.gr.

ino mural peiraiws kai deligiwrgi