Από το 1945 η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Σε μικρή ηλικία η διατροφή δεν σε απασχολούσε και πολύ. Και κάποια κιλά παραπάνω να είχες, δεν σε τρόμαζε. Μεγαλώνοντας, και χωρίς να έχεις αποκτήσει ακόμα σωστές διατροφικές συνήθειες, κατάλαβες ότι αυτά τα παραπάνω κιλά είναι ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Τότε μόνο συνειδητοποιείς την σοβαρότητα της κατάστασης και τότε μόνο τρομάζεις για το αύριο.

Η Μαρίνα είναι μια κοπέλα που τυχαίνει να την γνωρίζω και που έχει περάσει από αυτό το στάδιο. Κάνοντας τα πρώτα της βήματα ως vlogger, μίλησε για το πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε να την είχε κάνει διαβητική, για την απόφαση της να χάσει τα κιλά που την ταλαιπωρούσαν, τις δύσκολες στιγμές που βίωσε και σε τι αποτέλεσμα έχει φτάσει σήμερα…

«Εγώ από πάντα ήμουν στρουμπουλό παιδάκι, ποτέ δε με θυμόμουν αδύνατη, οπότε το θέμα του βάρους μου υπήρχε από τη παιδική μου ηλικία. Άλλαξα τελείως την διατροφή μου πέρσι την 1η Σεπτεμβρίου και σήμερα έχω χάσει 26 κιλά. 


Αποφάσισα να τα χάσω όταν μια μέρα έκανα εξετάσεις αίματος και έμαθα από τη γιατρό μου τότε, πως ήταν σχεδόν σίγουρο ότι σε 3-4 χρόνια θα είχα ανεπαρκής ινσουλίνη και θα γινόμουν διαβητική. Αυτό κυρίως με τρόμαξε και με οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Δυστυχώς δεν είχα μάθει ποτέ να έχω πειθαρχία στον τομέα του φαγητού, μάλιστα το φαγητό ήταν συνδεδεμένο για πολλά χρόνια με το ψυχολογικό κομμάτι. Για να τα καταφέρω λοιπόν, ήθελα να έχω κάποιον συνέχεια «πάνω από το κεφάλι μου», ώστε να αρχίσω να πειθαρχώ και να μην παρεκκλίνω από τον στόχο μου. Έρχεται κάθε βδομάδα μια διατροφολόγος στο σπίτι μου και είναι εξαιρετική στη δουλειά της, με βοηθάει πάρα πολύ μέχρι και σήμερα!
 Ήμουν τυχερή γιατί είχα και έχω κοντά μου (γιατί έχω ακόμα 3 κιλά να χάσω) την οικογένεια μου, τους φίλους μου αλλά και το αγόρι μου που με στηρίζουν συνέχεια και το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να τους ευχαριστήσω για αυτό!


Σε αυτό το διάστημα της δίαιτας, όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν αρκετά αρνητικά, που στη πορεία όμως σε αποζημιώνουν με το παραπάνω! Τους πρώτους μήνες, κλονιζόταν πάρα πολύ η ψυχολογία μου, με αντίκτυπο την συμπεριφορά που είχα. Όταν έβγαινα έξω, ή έπρεπε να πάω σε κάποια γιορτή πχ. Συχνά ξαφνικά δεν είχα διάθεση, είχα νεύρα και δε σου κρύβω ότι τη καταριόμουν τη δίαιτα μερικές φορές. Αυτό συνέβαινε επειδή δε μπορούσα να φάω ή να πιω ελεύθερα όπως οι υπόλοιποι. Η χειρότερη μου ώρα ήταν μόνιμα τα βράδια, γιατί το γεύμα ήταν αρκετά μικρό και κάποιες φορές ξέσπαγα σε κλάματα επειδή το μυαλό μου με κυρίευε. Η πίεση και η δυσκολία ήταν τεράστια, όμως ποτέ μα ποτέ ούτε ένα βράδυ δεν έφαγα τίποτα παραπάνω από αυτά που έπρεπε, γιατί ήξερα πως έπρεπε να το ξεπεράσω αυτό το στάδιο κι όχι να πισωγυρίσω. Εν τέλει κατάφερα να κυριεύσω εγώ το μυαλό μου. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις όμως άτομα δίπλα σου που να σε καταλαβαίνουν και να μη σε παρεξηγούν σε αυτή τη φάση, γιατί το ίδιο σου το μυαλό είναι αυτό που σε πολεμάει και αντιμετωπίζεις. Η συμπεριφορά μου ήταν για τουλάχιστον 3 μήνες αρκετά περίεργη όμως ο μόνος υπαίτιος ήταν τελικά η βουλιμία μου και η αποτοξίνωση από αυτήν.


Από την άλλη, οι αλλαγές που είδα μετά από αυτή την πραγματικά κοπιαστική προσπάθεια, ήταν το καλύτερο δώρο για όλα αυτά τα βράδια που δεν ήμουν καλά και για όλες εκείνες τις φορές που πείναγα και δεν έπρεπε να τρώω. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Δεν με είχα ξαναδεί ποτέ σε αυτά τα κιλά, σε αυτό το σώμα, με αυτήν την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά για τον εαυτό μου. Οι αντοχές μου αυξήθηκαν και εγώ η ίδια ένιωθα πιο υγιής. Το βασικό είναι όμως ότι αγάπησα παραπάνω τον εαυτό μου, διαπίστωσα πως το μόνο σώμα που είχα ήταν αυτό και το μόνο που χρειαζόταν να κάνω είναι να το κρατήσω ασφαλή. Στην τελική ποιος άλλος θα το έκανε; Για πολλά χρόνια άτομα κοντινά μου, αλλά και άγνωστα με κορόιδευαν για το βάρος μου, με χαρακτήριζαν με διάφορα επίθετα που δεν θα ήθελα να αναλύσω και είχα χάσει την αυτοπεποίθηση μου. Με ένοιαζε υπερβολικά η γνώμη των άλλων, γιατί αυτό με είχαν κάνει να πιστεύω.
 Η καλύτερη συμβουλή που εγώ έμαθα και έχω να δώσω για όσους θα ξεκινήσουν τώρα τη προσπάθεια τους ή για όσους βρίσκονται ήδη σε μια διαδικασία αλλαγής, είναι να το κάνουν ΜΟΝΟ για τον εαυτό τους! Μόνο έτσι θα τα καταφέρουν και δεν θα τα παρατήσουν. Να θυμάστε πως το να τρέφεστε σωστά πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Με την πίεση των άλλων, ποτέ δε δούλεψε τίποτα ουσιαστικά. Ο στόχος που έχουμε πρέπει να είναι καθαρά δικός μας και το κίνητρο μας πολύ δυνατό για να μας κρατάει στη πορεία μας. Να αγαπάμε τον εαυτό μας και να του χαρίζουμε το καλύτερο που μπορούμε! Όσο για τον υπόλοιπο κόσμο, βάλτε ωτασπίδες και αφήστε τους να κάνουν θόρυβο!


Εδώ μπορείς να δεις το σχετικό βίντεο που είχε δημοσιεύσει στο κανάλι της στο youtube: