Γυναίκες και άνδρες στην Ιταλία καταγράφουν να χουφτώνουν τον εαυτό τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την απόφαση ενός δικαστηρίου να απαλλάξει έναν επιστάτη που είχε ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε μία μαθήτρια. Η πράξη του να “χουφτώσει” τη μαθήτρια για λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, όπως έκρινε το δικαστήριο, δεν θεωρείται παρενόχληση, γεγονός που προκαλεί οργή στην κοινή γνώμη. Πολλές γυναίκες ανεβάζουν βίντεο στα οποία αγγίζουν το στήθος τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του δικαστή που αρνήθηκε να τιμωρήσει τον σχολικό φύλακα, καθώς η πράξη “διήρκεσε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα”.

Το “κίνημα του χουφτώματος”

Το “κίνημα του χουφτώματος”, όπως έχει ονομαστεί, αποκτά φήμη στην Ιταλία ως μορφή διαμαρτυρίας κατά της αμφιλεγόμενης απόφασης της δικαιοσύνης. Πολλές γυναίκες ανεβάζουν βίντεο στα οποία πιάνουν το στήθος τους για περίπου 10 δευτερόλεπτα, δηλώνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του δικαστή που αθώωσε τον επιστάτη. Η δημοσίευση αυτών των βίντεο προκάλεσε οργή στα κοινωνικά μέσα με τη χρήση των hashtags #10secondi (10 δευτερόλεπτα) και #palpatabreve (σύντομο χούφτωμα).

Το περιστατικό συνέβη σε ένα σχολείο στη Ρώμη τον Απρίλιο του 2022, όταν ένας 66χρονος επιστάτης έβαλε το χέρι του στο παντελόνι μιας 17χρονης μαθήτριας, αγγίζοντας τους γλουτούς της και τραβώντας τα εσώρουχά της. Αναφέρθηκε στην αστυνομία από τη μαθήτρια, και ο επιστάτης παραδέχτηκε την πράξη του, ισχυριζόμενος ότι ήταν ένα αστείο. Οι εισαγγελείς ζήτησαν μια ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για σεξουαλική επίθεση, αλλά αυτή την εβδομάδα ο δικαστής αθώωσε τον επιστάτη για όλες τις κατηγορίες, καθώς κρίθηκε ότι το να “χουφτεύεις” κάποιον για λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα δεν αποτελεί έγκλημα.

Θύελλα αντιδράσεων στα social media στην Ιταλία

Αυτή η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά μέσα, με πολλούς ανθρώπους να εκφράζουν την οργή τους. Ο Ιταλός ηθοποιός Πάολο Καμίλι ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok, στο οποίο προβάλλεται να πιανει το στήθος του για περίπου 10 δευτερόλεπτα, για να υπογραμμίσει τη διάρκεια της πράξης που επέτρεψε στον επιστάτη να επιτεθεί στην έφηβη. Αυτή η ανάρτηση πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν και να αναπαράγουν τα βίντεο, συμπεριλαμβανομένων και γνωστών προσωπικοτήτων όπως η διάσημη Ιταλίδα influencer Κιάρα Φεράνι με εκατομμύρια ακόλουθους στα social media.

Τί είπε η ίδια η μαθήτρια για την απόφαση,

Η ίδια η μαθήτρια ήταν ανήσυχη και απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου να μην τιμωρήσει τον επιστάτη. Δήλωσε σε συνέντευξη της στην Corriere della Sera: “Οι δικαστές έκριναν ότι αστειευόταν; Λοιπόν, για εμένα δεν ήταν αστείο. Ο επιστάτης πλησίασε από πίσω χωρίς να πει τίποτα. Έβαλε τα χέρια του μέσα στο παντελόνι μου και στο εσώρουχό μου. Με άγγιξε στο κάτω μέρος… Για μένα, αυτό δεν είναι αστείο. Ένας ηλικιωμένος δεν πρέπει να “αστειεύεται” με έναν έφηβο έτσι. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για τον επιστάτη να με κάνει να νιώσω τα χέρια του πάνω μου“.

Η μαθήτρια εξέφρασε αμηχανία και αμφιβολίες αναφορικά με την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς, αποκαλύπτοντας ότι αμφισβήτησε την απόφασή της να καταγγείλει τον επιστάτη στο σχολείο και στην αστυνομία. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων προκαλούν οργή στη χώρα. Το 2016, ένα ιταλικό δικαστήριο αθώωσε έναν 65χρονο άνδρα που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση συναδέλφων του, αξιολογώντας την πράξη ως ανώριμο χιούμορ.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε έντονη αντίδραση στην Ιταλία, σε μια χώρα όπου περίπου ένα τρίτο των γυναικών, ηλικίας 16 έως 70 ετών, έχει υποστεί κάποια μορφή σωματικής ή σεξουαλικής βίας.

Είναι τραγικό που μετά από τόσες ειδήσεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και δολοφονίες γυναικών, δημιουργούνται τέτοια “παραθυράκια” στον νόμο! Δεν θέλω να φανταστώ τι άλλο μπορεί να ακούσουμε!

Διάβασε επίσης:

Τζέισον Μομόα: Ο πραγματικός Aquaman κολυμπάει με καρχαρίες!