Συμβουλές για να κρατήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο, πλοίο και τρένο

Όταν παίρνετε αποφάσεις ταξιδιού, επιλέξτε αυτό που είναι πιο ασφαλές και πιο άνετο και για το κατοικίδιό σας. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι με χαμηλό στρες!

Με το αυτοκίνητο

Ξέρετε το καλύτερο μέρος για το σκύλο ή τη γάτα σας στο αυτοκίνητό σας;

Τα σκυλιά δεν πρέπει να περιφέρονται στο αυτοκίνητο

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ταξιδέψει ο σκύλος σας με το αυτοκίνητο είναι σε ένα κλουβί που έχει σταθεροποιηθεί στο όχημα χρησιμοποιώντας ζώνη ασφαλείας ή άλλο ασφαλές μέσο. Τα συστήματα συγκράτησης σκύλων ή οι ζώνες ασφαλείας είναι χρήσιμα για να αποτρέπουν τον σκύλο σας να περιπλανάται μέσα στο αυτοκίνητο και να αποσπά την προσοχή του οδηγού, αλλά δεν έχει αποδειχθεί αξιόπιστα ότι προστατεύουν τους σκύλους κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

Αφήστε το μπροστινό κάθισμα για τους ανθρώπους

Κρατήστε το κατοικίδιό σας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Εάν ανοίξει ένας αερόσακος ενώ το κατοικίδιό σας βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού (ακόμη και σε κλουβί), μπορεί να το τραυματίσει.

Τα κεφάλια μέσα

Οι σκύλοι πρέπει πάντα να φυλάσσονται με ασφάλεια μέσα στο αυτοκίνητο. Τα κατοικίδια στα οποία επιτρέπεται να βγάλουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο μπορεί να τραυματιστούν από πετραδάκια που μπορεί να πεταχτούν ή να αρρωστήσουν από την πίεση του κρύου αέρα στους πνεύμονές τους. Μην μεταφέρετε ποτέ ένα κατοικίδιο στο πίσω μέρος ενός ανοιχτού φορτηγού.

Δώστε στο κατοικίδιό σας πολλές στάσεις ανάπαυσης

Σταματήστε συχνά για να επιτρέψετε στο ζωάκι σας να ξεμουδιάσει και να κάνει την ανάγκη του, αλλά ποτέ μην το αφήσετε έξω από το το αυτοκίνητο χωρίς κολάρο, ετικέτα ταυτότητας και λουρί.

Φέρτε μαζί έναν άνθρωπο φίλο

Όποτε είναι δυνατόν, μοιραστείτε τα καθήκοντα οδήγησης και φροντίδας του ζώου σας με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας. Θα μπορείτε να πάρετε φαγητό ή να χρησιμοποιήσετε τις εγκαταστάσεις σε στάσεις ανάπαυσης, γνωρίζοντας ότι κάποιος που εμπιστεύεστε παρακολουθεί στενά το κατοικίδιό σας.

Μην αφήνετε ποτέ το κατοικίδιό σας μόνο στο αυτοκίνητο

Ένα γρήγορο pit stop μπορεί να σας φαίνεται σαν να μην είναι πολύς χρόνος, αλλά είναι πάρα πολύ για να αφήσετε το κατοικίδιό σας μόνο του σε ένα αυτοκίνητο. Η ζέστη είναι σοβαρός κίνδυνος: όταν έξω είναι 22 βαθμοί, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητό σας μπορεί να θερμανθεί έως και 46 βαθμούς μέσα σε μια ώρα. Σε μια ημέρα 30 βαθμών, ακόμα και με τα παράθυρα ελαφρώς ανοιχτά, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας μπορεί να φτάσει τους 39 βαθμούς σε μόλις 10 λεπτά. Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι για το χρονοδιάγραμμά σας, μπορείτε να κρατηθείτε – σε μόλις 30 λεπτά, θα επιστρέψετε σε ένα αυτοκίνητο 49 βαθμούς και σε ένα κατοικίδιο να έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη οργάνων ακόμα και θάνατο.

Με πλοίο

Με εξαίρεση τους σκύλους βοήθειας, τα κατοικίδια είναι ευπρόσδεκτα σε λίγες μόνο γραμμές. Ορισμένες γραμμές επιτρέπουν τα κατοικίδια σε ιδιωτικές καμπίνες, αλλά οι περισσότερες περιορίζουν τα κατοικίδια σε ρείθρα. Επικοινωνήστε με τη γραμμή σας εκ των προτέρων για να μάθετε τις πολιτικές της και ποια από τα πλοία της διαθέτουν εγκαταστάσεις για ζώα. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ρείθρο του πλοίου, φροντίστε και να ελέγχετε συχνά το κατοικίδιό σας.

Με το τρένο

Πολλά τρένα στις ευρωπαϊκές χώρες, και στην Ελλάδα, επιτρέπουν τα κατοικίδια. Γενικά, είναι ευθύνη των επιβατών να ταΐζουν και να ασκούν τα κατοικίδιά τους στις στάσεις.