Ο Κορονοϊός βρίσκεται πλέον και στη χώρα μας, με το πρώτο κρούσμα να εμφανίζεται στη περιοχή της Θεσσαλονικής. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και σύσσωμο το επιστημονικό προσωπικό της χώρας είναι εδώ και μέρες καλά προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει τα κρούσματα του ιού, παρέχοντας τη καλύτερη δυνατή ιατρική υποστήριξη. Είναι λογικό ότι σε αυτές τις περιπτώσεις να κυριαρχεί ο φόβος μπροστά στο άγνωστο, αλλά ο πανικός δεν είναι ΠΟΤΕ ο καλύτερος σύμβουλος. Η σωστή πρόληψη και η προστασία θα πρέπει να αποτελέσει προσωπική μέριμνα όλων μας για αυτό και ακολουθούμε πιστά τις παρακάτω συμβουλές και χρήσιμες οδηγίες, όπως δημοσιεύθηκαν από την Πολιτική Προστασία της χώρας μας…

  • Σχολαστικό και συχνό πλύσιμο χεριών

Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Επίσης, αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χεριά μας, τη μύτη, το στόμα και τα ματιά μας. Μάλιστα, όταν μαγειρεύουμε ή φροντίζομε ασθενείς και ερχόμαστε σε επαφή με ζωά δεν παραλείπουμε ΠΟΤΕ το πλύσιμο χεριών.

  • Όταν βήχουμε καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη

Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

  • Απόρριψη χαρτομάντηλου μετά τη χρήση 

Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο που έχουμε χρησιμοποιήσει άμεσως και το ρίχνουμε σε κλειστό κάδο.

  • Προσοχή στις κοντίνες επαφές! 

Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα και ιδιαίτερα ηλικιωμένους ή ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

  • Σε περίπτωση συμπτωμάτων… 

Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε περιοχή που έχει πληγεί από τον ιό, επικοινωνούμε άμεσα με τον γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210-52.12.054), παραμένουμε στο σπίτι μας και ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας υποδείξουν.

  • Κατά τη διάρκεια ταξιδιού… 

Εάν παρουσιάσουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, θα πρέπει να ενημερώσουμε άμεσα το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

  • Εμπιστοσύνη στους ειδικούς

Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρηση μας.