Σε μία διαφορετική, πρωτοφανής και προκλητική σύσταση προς τις γυναίκες προχώρησε η Κυβέρνηση της Μαλαισίας. Σε συμβουλευτικές οδηγίες για την προστασία των πολιτών, αναφέρει χαρακτηριστικά για τις γυναίκες πολίτες της χώρες: «Μην φοράτε πιτζάμες, να βάφεστε και να προσέχετε τον εαυτό σας και να μην γκρινιάζετε στους συζύγους σας για να αποφεύγετε τις εντάσεις».

Σε μια σειρά από διαδικτυακά πόστ με το hashtag #WomenPreventCOVID19 (Οι γυναίκες αποτρέπουν την COVID – 19), το αρμόδιο υπουργείο της Μαλαισίας για τα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες, εξέδωσε συμβουλές για το πώς να αποφευχθούν οι ενδοοικογενειακές διαμάχες για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα περιορισμού. Τα μέτρα επιβλήθηκαν στις 18 Μαρτίου.

Σε μια από αυτές τις διαδικτυακές αφίσες εμφανίζεται ένας άνδρας να κάθεται σε έναν καναπέ και να ζητά από τις γυναίκες να αποφεύγουν να είναι «επιθετικές» εάν χρειάζονται βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού. Ακόμη, βλέπουμε εικόνες που δείχνουν γυναίκες οι οποίες «απαγορεύονται» να φορούν ρούχα του σπιτιού, θα πρέπει να είναι βαμμένες και περιποιημένες όσο εργάζονται από το σπίτι. 

Βροχή αντιδράσεων στα social media

Πολλοί έσπευσαν να δικαιολογήσουν αυτήν την πρωτοφανής κίνηση πως η Κυβέρνηση της Μαλαισίας το έκανε «καλοπροαίρετα» Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε κανέναν λόγο για την ραγδαία αύξηση οικογενειακής βίας που βιώνουν οι γυναίκες κατά τον εγκλεισμό τους λόγω καραντίνας.

To ζήτημα έγινε γρήγορα viral και χιλιάδες χρήστες στα social media παγκοσμίως καταδίκασαν την σύσταση της Μαλαισιανής Κυβέρνησης.

«Είναι απίστευτα απαξιωτικό και για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες», δήλωσε η Νίσα Σαμπαναγιαγκάμ, διευθύντρια στον μαλαισιανό οργανισμό All Women’s Action Society. «Αυτά τα πόστερ προωθούν την έννοια της ανισότητας των φύλων και διαιωνίζουν την έννοια της πατριαρχίας”, δήλωσε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation.

Γυναικείες οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι τα μέτρα περιορισμού μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να είναι εγκλωβισμένες στα σπίτια τους με τους θύτες. Κάποιες κυβερνήσεις έχουν εντείνει τα μέτρα τους στο θέμα αυτό, όπως στην Γαλλία η οποία προσφέρει δωμάτια ξενοδοχείων στα θύματα.

Η Μαλαισία κατατάσσεται 104η μεταξύ 153 χωρών στον τελευταίο δείκτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανισότητα μεταξύ των φύλων σε όλο τον κόσμο.