Το σημερινό Doodle της Google τιμά το μοντέλο της Αϊτής-Αμερικανίδας Mama Cax.

Το πολύχρωμο Doodle, το οποίο μπορεί να δει κανείς στην αρχική σελίδα της Google σήμερα (8 Φεβρουαρίου), σηματοδοτεί την ημέρα που η Mama Cax έκανε το ντεμπούτο της σε πασαρέλα στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης το 2019.

Η Mama Cax, της οποίας το όνομα γέννησης ήταν Cacsmy Brutus, ήταν περισσότερο γνωστή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και το μόντελινγκ με το προσθετικό δεξί της πόδι.

Τον Δεκέμβριο του 2019, πέθανε αφού εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονους κοιλιακούς πόνους και θρόμβους αίματος στον πνεύμονα.

Η Google λέει ότι γιορτάζει τη συνεισφορά της Mama Cax στη μόδα χωρίς αποκλεισμούς και το σημερινό έργο τέχνης Doodle είναι «μια αντανάκλαση της φωτεινής ζωής της».

Πού γεννήθηκε;

Η Mama Cax γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 20 Νοεμβρίου 1989.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στην Αϊτή. Όταν ήταν 14 ετών, η Mama Cax διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου των οστών, καθώς και καρκίνο του πνεύμονα καθώς το οστεοσάρκωμα είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονές της. Το δεξί της πόδι ακρωτηριάστηκε τον επόμενο χρόνο μετά από μια ανεπιτυχή αντικατάσταση ισχίου και έλαβε το προσθετικό της πόδι.

Πώς έμαθε να ζει με το προσθετικό της πόδι;

Στα πρώτα χρόνια της ζωής με ένα προσθετικό πόδι, είπε ότι το έκρυβε από τον κόσμο. Μετά την επέμβαση ακρωτηριασμού, το μοντέλο είπε στο MSNBC ότι «κυριολεκτικά μόλις χάλασε» και υπέφερε από κατάθλιψη.

«Νομίζω ότι σε εκείνο το σημείο αρνήθηκα να κοιτάξω το σώμα μου για αρκετές εβδομάδες», είπε. Θα κάλυπτε το κομμένο πόδι και το προσθετικό της πόδι με μακριά παντελόνια ή φορέματα για χρόνια.

Πότε ξεκίνησε να ασχολείται με το μόντελινγκ;

Η Mama Cax ξεκίνησε την καριέρα της στο μόντελινγκ το 2017, όταν συμμετείχε σε μια εμπορική καμπάνια για τη μάρκα μακιγιάζ Wet ‘n Wild.

Αργότερα υπέγραψε η JAG Models, αλλά άνοιξε ότι την απέρριψαν πολλά πρακτορεία μοντέλων που της είπαν ότι «δεν έμοιαζε με το μέσο μοντέλο».

Μιλώντας στο HERE Magazine, η Mama Cax είπε: «Υπήρχαν σίγουρα μέρη που μου είπαν ότι δεν ενδιαφέρονται, ή ότι δεν υπήρχε απάντηση, ή ότι δεν θα ήταν εύκολο να κάνω κάστ για μια δουλειά ή ότι δεν έμοιαζα με τους μέσο μοντέλο. Όχι μόνο σε σωματότυπο αλλά και σε μέγεθος. Δεν ήταν εύκολο, αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν αυτός ο απώτερος στόχος μου. Απλώς σκέφτηκα, «Εντάξει, επιτρέψτε μου να το δοκιμάσω. Αν δεν λειτουργήσει, έχω σχέδιο Β, Γ, Δ…»

Ωστόσο, συνέχισε να γίνεται μια δύναμη στη μόδα και ήταν μοντέλο για μάρκες όπως οι Tommy Hilfiger, ASOS, Olay και Savage x Fenty.

Πώς πέθανε;

Πέθανε σε ηλικία 30 ετών αφού οι γιατροί ανακάλυψαν θρόμβους αίματος στους πνεύμονές της. Πέρασε μια εβδομάδα στο νοσοκομείο πριν πεθάνει τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019.

Η οικογένειά της ανέφερε σε δήλωση εκείνη την εποχή: “Το να πούμε ότι η Cax ήταν μαχήτρια θα ήταν υποτιμητικό. Ως επιζών από καρκίνο, είχε συνηθίσει να αντιμετωπίζει τις πολλές προκλήσεις της ζωής κατάματα και με επιτυχία.”