Είχε αρχίσει να γίνεται talk of the town ένα μικρό και cozy εστιατόριο στην Καλλιθέα με μεσογειακή κουζίνα και πιάτα γεννημένα από την ελληνική και ιταλική γαστρονομία, με διάθεση αναπροσαρμογής στις νέες γευστικές τάσεις της εποχής, χωρίς όμως να χάνουν τον χαρακτήρα τους και το κυριότερο σε χαμηλές τιμές. Έτσι πήρα την απόφαση να επισκεφθώ και εγώ τον Mandragoras με την παρέα μου, έχοντας κάνει νωρίτερα κράτηση φοβούμενος τις φήμες ότι ακόμα και για καθημερινή βράδυ οι πιθανότητες να βρεις τραπέζι είναι μηδαμινές.

Φθάνοντας στο εστιατόριο κατάλαβα ότι οι φήμες ήταν όντως αληθινές, βλέποντας ότι όλα τα τραπέζια ήταν γεμάτα, εκτός από μια υπέροχη, vintage ροτόντα που περίμενε εμένα και την παρέα μου να δειπνήσουμε μαζί. Πρόκειται πράγματι για ένα εστιατόριο με πολύ ωραία, ζεστή ατμόσφαιρα και όμορφη αισθητική που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ένα bistrot στην γαλλική πρωτεύουσα. Ενώ η αρμονία ανάμεσα στην πέτρα και στο ξύλο σε κάνει να νιώθεις τόσο οικεία λες και έχεις επισκεφθεί αυτό το μέρος ξανά. Ίσως αυτή η αίσθηση να οφείλεται στο service: τον Άρη, τον Βασίλη και την Λένα. Και οι τρεις που μας εξυπηρέτησαν ήταν τόσο φιλόξενοι και φιλικοί, βοηθώντας μας σε οποιαδήποτε απορία είχαμε κατά την παραγγελία, σαν γνήσιοι επαγγελματίες.

 

Τολμώ να πω ότι οι μυρωδιές που ερχόντουσαν από την ανοιχτή κουζίνα, την οποία την διευθύνει μόνος του ο έμπειρος σε σειρά ετών chef Μάκης Κουτσονίκας, αλλά και τα πιάτα από τα διπλανά τραπέζια προοικονομούσαν ότι θα δοκιμάσουμε πράγματι αυθεντικά και νόστιμα πιάτα. Από τα πρώτα πράγματα που ήρθαν στο τραπέζι ήταν το ζυμωτό ψωμί της κυρίας Μαίρης, στυλοβάτη του Mandragoras, η οποία όπως έμαθα αργότερα κάθε μέρα ζυμώνει η ίδια το ψωμί, το οποίο απροκάλυπτα σε γυρνάει σε εποχές που κάθε έδεσμα είχε μια γνησιότητα η οποία έχει χαθεί στις μέρες μας.

Μέσα από ένα υπερπλήρες βασικό μενού που το συνοδεύει και μια μεγάλη λίστα από φαγητά ημέρας, ξεκινήσαμε με την σαλάτα Bufala με καπνιστή μελιτζάνα, ντοματίνια και φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα. Ένας αρκετά πρωτότυπος και νόστιμος συνδυασμός χάρη στην καπνιστή μελιτζάνα που δεν την συναντάς εύκολα σε άλλα εστιατόρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα ορεκτικά είχαν το λουκάνικο αγριογούρουνο και η πίτα Καισαρείας με παστουρμά και γραβιέρα, θυμίζοντας έντονα κλειστή πίτσα. Ήδη o Mandragoras είχε κερδίσει το στοίχημα, κάνοντας μας να αδημονούμε για τα κυρίως πιάτα τα οποία ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο.

Δοκιμάσαμε φανταστικές μακαρούνες με σύγκλινο και πράσο, φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό με κρέμα τυριού και προσούτο,  ένα αμιγώς ιταλικό πιάτο που θα το βρείτε συνήθως στα πιάτα ημέρας, όπως και την εξαιρετική ψητή πάπια με σάλτσα πορτοκάλι, ένα πιάτο για αυτούς που αναζητούν πιο ψαγμένα φαγητά. Ενώ για τους πιο τολμηρούς που αντέχουν τις πικάντικες γεύσεις η αραμπιάτα με νιόκι και έξτρα πικάντικο σουτζούκι Αδάνων είναι από τα πιάτα που σίγουρα θα τους συναρπάσει. Από τα θετικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω την μεγάλη λίστα κρασιών σε φιάλες αλλά και σε χύμα κρασί, με must το ημίγλυκο Τυρνάβου που μπορεί να συνδυαστεί άψογα με όλα τα πιάτα.

Πραγματικά το ταλέντο του chef Μάκη Κουτσονίκα να κάνει κάθε φαγητό ξεχωριστό και απόλυτα γευστικό σε κάνει να αναρωτιέσαι αν όντως έχει κάτι από τις μαγικές και ξακουστές ιδιότητες του φυτού μανδραγόρα. Αυτό το ταλέντο αλλά και η επαγγελματική του μαεστρία να έρχονται στην ώρα τους όλα τα πιάτα είναι από τα δυνατά χαρτιά του Mandragoras που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ταυτότητας του Mandragoras είναι οι εντυπωσιακά μεγάλες μερίδες χωρίς όμως να αφαιρούν κάτι από την ποιότητα αφού όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι φρέσκα και επιμελώς διαλεγμένα. Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην πιο γλυκιά και διπλή έκπληξη της βραδιάς, τα κεράσματα τους: ένα απολαυστικό handmade λικέρ αρμπαρόριζας, αλλά και ένας είδος εκμέκ με μελωμένο τσουρέκι, πλούσια κρέμα patisserie και παγωτό καϊμάκι.

Όλη η εμπειρία εκεί, από τα πιο μικρά, όπως η καταπληκτική επιλογή τραγουδιών, μέχρι και το κυριότερο από όλα που είναι το φαγητό, ήταν υπεράνω των προσδοκιών μας κάνοντας να συμφωνήσουμε όλοι ότι δικαίως είναι talk of the town και πολύ πιθανότατα ο μύθος του Mandragoras να μας μάγεψε και μας.

 

Mandragoras Εστιατόριον

Γαλατείας 1 και Ευαγγελιστρίας, Καλλιθέα

2130441222, 6985920282

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 17:00 – 01:00
Σάββατο και Κυριακή: 13:30 – 01:00

Instagram: https://www.instagram.com/mandragoras_estiatorion

Facebook: https://www.facebook.com/Mandragoraskallithea

Website: https://mandragoras-restaurant.gr/

One Response

  1. Athina

    Χαιρομαι που διαβαζω αυτο το αρθρο, πολυ ευστοχο το κειμενο και πραγματι, το συγκεκριμενο εστιατοριο ειναι one of the kind. Το επιλεγω για προσωπικα και επαγγελματικα dinners 🙂 Δεν το αλλαζω με τιποτα!!