Η πλοήγηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) μπορεί να είναι αποθαρρυντική, ειδικά τις ώρες αιχμής. Ωστόσο, η τήρηση άγραφων κανόνων μετακίνησης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία για όλους. Ακολουθούν δέκα βασικά tips εθιμοτυπίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς που μπορούν να κάνουν το ταξίδι μας πιο ομαλό και πιο ευχάριστο.

Μετρίασε τις τηλεφωνικές συνομιλίες

Διατήρησε πάντα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ήσυχες και σύντομες. Οι περισσότεροι συνεπιβάτες δεν ενδιαφέρονται για τα προσωπικά σου, επομένως είναι σεβαστό να κρατάς τις κλήσεις σου διακριτικές και να μη φωνάζεις.

Σωστή χρήση των στύλων στήριξης

Σε περιόδους συνωστισμού, απόφυγε να ακουμπάς στους στύλους. Αυτές είναι για ασφάλεια και θα πρέπει να είναι προσβάσιμες για να κρατηθούν όλοι, ειδικά κατά τη διάρκεια ξαφνικών φρένων.

Σακίδια πλάτης

Βάλε τα σακίδια πλάτης και τις μεγάλες τσάντες μπροστά στο έδαφος για να αποφύγεις  να σπρώχνεις με αυτές τους άλλους. Αυτή η μικρή πράξη μπορεί να αποτρέψει την ενόχληση και να εξασφαλίσει λίγο περισσότερο χώρο για όλους.

Χρησιμοποίησε ακουστικά

Χρησιμοποίησε πάντα ακουστικά όταν ακούς μουσική ή παρακολουθείς ένα βίντεο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) δεν είναι το μέρος όπου θέλουν όλοι να ακούσουν τη δική σου αγαπημένη playlist ή να μάθουν ποια σειρά  παρακολουθείς.

Δώσε προτεραιότητα στα καθίσματα

Εάν κάθεσαι και έρθει κάποιος που έχει ανάγκη, σήκω και πρόσφερε τη θέση σου. Αυτή είναι μια απλή χειρονομία καλοσύνης που μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη μέρα κάποιου.

ΜΜΜ

Μη μπλοκάρεις της πόρτες

Κρατήσου μακριά από τις πόρτες τρένων ή λεωφορείων. Αυτό κάνει την επιβίβαση και την αποβίβαση πιο ομαλή για όλους.

Φάε εκτός οχήματος

Εάν χρειάζεται να φας, προσπάθησε να το κάνεις πριν την επιβίβαση ή μετά την αποβίβαση. Το φαγητό στα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες μυρωδιές και χάος.

Λογική χρήση αρώματος

Χρησιμοποίησε ελάχιστα αρώματα ή αποσμητικά καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησίες ή αλλεργίες σε έντονες μυρωδιές.

Φρόντισε για τυχόν κακοσμία

Η καθαριότητα είναι βασική. Ειδικά όμως τους καλοκαιρινούς μήνες που ιδρώνουμε περισσότερο, φρόντισε παραπάνω την υγιεινή. Μη ξεχνάς τη κακοσμία του στόματος. Είναι λογικό να μυρίσει το στόμα μας μετά από πολλές ώρες που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού ή επειδή έχουμε ώρες να φάμε. Έχε μια καραμέλα ή τσίχλα στη τσάντα σου και βάλε μια στο στόμα σου όταν πρόκειται να μπεις στα ΜΜΜ.

Να βγω να μπεις

Έχε υπομονή κατά την επιβίβαση και αποβίβαση στα μέσα. Μη συνωστίζεσαι μπροστά στις πόρτες γιατί έτσι δε γλιτώνεις χρόνο, αντίθετα δημιουργείς περισσότερο χάος.

Οι απλές πράξεις μπορούν να συμβάλουν πολύ στο να κάνουν τις καθημερινές μετακινήσεις πιο υποφερτές και ευχάριστες.

Διάβασε επίσης:

Αυτό είναι το πιο βρώμικο σημείο στα ΜΜΜ – Δεν το περίμενες σίγουρα!