Ένα «αρχαίο» ρητό (που μάλλον δεν είναι και τόσο… αρχαίο) αναφέρει ότι ο οργανωμένος άνθρωπος δεν γεννιέται αλλά… «γίνεται», και για να συνεχίσει να είναι θα πρέπει να «καλλιεργήσει», αυτές τις συνήθειες ώστε να παραμείνει οργανωμένος. Αν λοιπόν πιστεύεις ότι είσαι ανοργάνωτη και θέλεις να το αλλάξεις αυτό για τη νέα χρονιά ήρθε η ώρα να διαβάσεις το παρακάτω κείμενο. Μπορείς να το καταφέρεις αρκεί να είσαι πρόθυμη να εξασκηθείς και παρακάτω λοιπόν μπορείς να βρεις βασικές συνήθειες για να οργανώσεις τη ζωή σου τη νέα χρονιά αλλά και κάθε χρονιά. Φυσικά, τα καλύτερα ημερολόγια θα τα βρεις στο www.public.gr, όπου μια επίσκεψη ή μια βόλτα από τα φυσικά καταστήματα είναι αρκετή! 

Ξεκίνησε τον προγραμματισμό γευμάτων

Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, η νέα χρονιά είναι μια καλή ευκαιρία για να το ξεκινήσεις! Όχι μόνο έχεις απίστευτα οφέλη από την οργάνωση γιατί θα ξέρεις ανά πάσα στιγμή, ποια είναι τα απαραίτητα που χρειάζεσαι στο σπίτι, αλλά θα διαπιστώσεις πως ο λογαριασμός σου στο σούπερ μάρκετ, θα μειωθεί αισθητά. Είναι τόσο εύκολο και διαρκεί μισή ώρα την εβδομάδα. Για να είσαι σίγουρη όμως ότι θα πάει καλά θα πρέπει να σημειώνεις κάπου, σωστά; Δοκίμασε λοιπόν ένα ημερολόγιο Moleskine σε έντονο κόκκινο χρώμα, με κορδέλα σελιδοδείκτη για να μη χάσεις άλλο χρόνο στη ζωή σου!

 

Ραντεβού με την… χαρτούρα

Οι περισσότεροι έχουμε σπίτι μας μαζεμένα πολλά χαρτιά, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Οι λογαριασμοί του νερού βρίσκονται στην κουζίνα και εκείνοι του ρεύματος στο δωμάτιο. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να καθίσεις και να τοποθετήσεις τα πάντα εκεί που ανήκουν. Εκτός όμως από ένα μεγάλο κουτί που θα τοποθετήσεις όλους τους λογαριασμούς για να είσαι σίγουρη ότι δεν θα μείνεις χωρίς ρεύμα κάποιον μήνα, θα πρέπει να σημειώνεις στο ημερολόγιο σου πότε το πλήρωσες ή ακόμα και το ποσό για να μπορείς να συγκρίνεις. Ένα μικρό στιλάτο ημερολόγιο που θα το έχεις πάντα μαζί σου όπως αυτό της Legami, όχι μόνο κάνει εξαιρετικά τη δουλειά σου, αλλά την κάνει και πιο εύκολη, αφού έχει πρακτική διάταξη.

 

Προϋπολογισμός – αυτό το πρόβλημα!

Εάν δεν συνηθίζεις να κάνεις προϋπολογισμό… ποτέ, είναι μια ιδανική στιγμή για να ξεκινήσεις. Ένας οικιακός προϋπολογισμός δεν αφορά μόνο τις δαπάνες, αλλά και τις αποταμιεύσεις. Για τη νέα χρονιά λοιπόν, ήρθε η ώρα λοιπόν να υπολογίσεις τις οικονομικές σου προτεραιότητες και να τις βάλεις όλες σε τάξη. Ένας προϋπολογισμός μπορεί να σε βοηθήσει που πρέπει να ξοδέψεις τα χρήματα σου, αλλά και που να εξοικονομήσεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρεις εκείνες τις μπότες που έχεις βάλει στο μάτι αλλά θα σου δοθεί η ευκαιρία να τις συνδυάσεις και με το φόρεμα που είδες στη βιτρίνα. Πώς λοιπόν θα το κάνεις αυτό; Ένα ημερολόγιο Moleskine σε έντονο πράσινο χρώμα που χαρακτηρίζεται για την ανθεκτική κατασκευή του είναι η απάντηση στο ερώτημα σου! Ελαφρύ και πρακτικό για να το έχεις παντού μαζί.

 

Ώρα να μάθεις να λες «όχι»

Αν και εσύ, όπως και εγώ, δυσκολεύεσαι να πεις «όχι» τότε πρέπει να δουλέψουμε μαζί τη νέα χρονιά. Οι ζωές μας αποδιοργανώνονται όταν δεσμευόμαστε να πούμε «ναι» σε πολλές υποχρεώσεις και γεγονότα. Πόσες φορές έχεις βάλει το ένα ραντεβού πάνω στο άλλο και στη συνέχεια πρέπει να αποφασίσεις τι θα ακυρώσεις; Αυτή τη χρονιά θα πρέπει να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι δεν θα δεσμεύεις υπερβολικά τον χρόνο σου. Δεν είναι σημαντικό μόνο για είσαι σωστά οργανωμένη αλλά παράλληλα είναι το κλειδί για να διατηρήσεις το άγχος σου χαμηλό. Αν πάλι δεν μπορείς να το καταφέρεις, το εβδομαδιαίο ημερολόγιο Moleskine, με τον Snoopy θα σε κρατάει σε «φόρμα» γιατί είναι σε μεγάλο μέγεθος για να σημειώνεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Επίσης, οφείλεις να γνωρίζεις ότι έχει εσωτερική τσέπη και μπορείς να συμπληρώσεις και τα στοιχεία σου στην πρώτη σελίδα για να σου επιστραφεί σε περίπτωση που το χάσεις. Πλέον δεν έχεις καμία δικαιολογία.

 

Επέλεξε ένα δωμάτιο για οργάνωση κάθε φορά!

 Αν και η ιδέα οργάνωσης ολόκληρου του σπιτιού ακούγεται τρομακτική μπορείς να το κάνεις αν αφιερώνεις κάθε μέρα και από λίγο χρόνο. Ξεκίνησε αφιερώνοντας 10 λεπτά την ημέρα για να οργανώσεις ένα δωμάτιο. Πριν το καταλάβεις, θα έχεις τελειώσει και θα έχεις περάσει στο επόμενο και έτσι το σπίτι σου θα είναι οργανωμένο μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς να το έχεις καταλάβει. Αν πάλι μισείς πραγματικά την οργάνωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα χρονόμετρο, 10 λεπτά την ημέρα άλλωστε δεν είναι πολλά! Ένα πράγμα μόνο να μην ξεχάσεις, ένα ημερολόγιο τοίχου για να ξέρεις πάντα τη μέρα είναι και αν έκανες την δεκάλεπτη οργάνωση σου και σήμερα. Το ημερολόγιο τοίχου Van Gogh περιλαμβάνει έγχρωμες φωτογραφίες από τα έργα του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου.

 

Μην αργείς! Πέρασε μια βόλτα από το Public και οργάνωσε τη νέα χρονιά όσο καλύτερα γίνεται με τα κορυφαία ημερόγια για τη νέα χρονιά!