Η Ουκρανία κέρδισε στον 61ο διαγωνισμό της Eurovision και οι αντιδράσεις για το τραγούδι έχουν ξεκινήσει, με πρώτη και καλύτερη την Ρωσία που αποτελούσε εξίσου φαβορί για την πρώτη θέση. Βέβαια, οι ενστάσεις της τελευταίας υπήρχαν από την αρχή, αφού υποστήριζε ότι το τραγούδι της Τζαμάλα με τίτλο “1944”, είχε πολιτικό περιεχόμενο κάτι που απαγορεύεται από τον διαγωνισμό. Οι υπεύθυνοι έκριναν όμως ότι είχε ιστορικό χαρακτήρα, οπότε επικύρωσαν την συμμετοχή της Ουκρανίας.

Έτσι το μοιρολόι που αναφέρεται στον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας στα τέλη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου από τον Στάλιν, εντυπωσίασε και κέρδισε πανηγυρικά.

Οι Ρώσοι πολιτικοί σχολίασαν κι εκείνοι με την σειρά τους τη νίκη, με τον γερουσιαστή Φραντς Κλίντσεβιτς να ζητά το μποϊκοτάζ της Ρωσίας στον επόμενο διαγωνισμό και να δηλώνει: “Η Ουκρανή τραγουδίστρια Τζαμάλα και το τραγούδι ‘1944’ δεν κέρδισαν τη Eurovision, η πολιτική νίκησε την τέχνη“.

Η Έλενα Παπαρίζου που είχε πάρει την πρωτιά το 2005 στο Κίεβο, δημοσίευσε φωτογραφία της 32χρονης Τζαμάλα στο προσωπικό της λογαριασμό στο instagram δίνοντας τα συγχαρητήρια της και περνώντας το δικό της μήνυμα γράφοντας τα εξής: “Η Eurovision ήταν ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε μετά το Β´Παγκόσμιο Πόλεμο, με σκοπό να ενώσει τον κόσμο. Κι αυτό το μήνυμα έστειλε απόψε. Go Ukraine!