Κάποιοι, ακόμη και με την καραντίνα, δεν παραμελούν το αγαπημένο τους σπορτ. Ένας από αυτούς είναι ο αθλητής της Red Bull, Lennart Neubauer. Μάθαμε πολλά για εκείνον, για το άθλημά του αλλά και τη ζωή του στη Νάξο. Δείτε παρακάτω τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις του και εμπνευστείτε για το επόμενο σας χόμπι. Ο νεαρός αθλητής αποτελεί ένα πολύ ωραίο πρότυπο για όλους μας!

Πώς ξεκίνησες το windsurf και πότε τους αγώνες;

Από μικρός θυμάμαι που έβλεπα τους Windsurfers να κάνουν κόλπα και να ταξιδεύουν με μεγάλες ταχύτητες στην θάλασσα, καθώς πήγαινα στην παραλία με την μητέρα μου. Κάθε μέρα έλεγα: «Αυτό θα το κάνω κι εγώ».

Μια μέρα που η μητέρα μου είχε γενέθλια και ο ιδιοκτήτης του Windsurf Club, της έκανε δώρο 6 ώρες beginner’s course. Ήταν Αύγουστος όμως και έπρεπε να δουλέψει, οπότε μου χάρισε τις ώρες των μαθημάτων της. Από την πρώτη φορά που ανέβηκα στην σανίδα, δεν ήθελα να σταματήσω.

Από την πρώτη φορά που ανέβηκα στην σανίδα, δεν ήθελα να σταματήσω.

Πραγματοποίησα τον πρώτο μου αγώνα 1 χρόνο αργότερα στην Κροατία, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όπου βγήκα και πρώτος στην κατηγορία κάτω των 13.

Lennart Neubauer

Ποια είναι τα δυνατά σου στοιχεία και ποιες οι αδυναμίες σου;

Το δυνατότερο στοιχείο μου θεωρώ πως είναι η επιμονή μου, δηλαδή όταν προσπαθήσω μια καινούργια φιγούρα, δεν θα αφήσω τον εαυτό μου να βγει από την θάλασσα αν δεν την καταφέρω. Επίσης όταν έχει αέρα, νιώθω άσχημα εάν δεν είμαι στο νερό ή αν δεν έχω γράψει π.χ. 3-4 ώρες στην θάλασσα.

Μια αδυναμία μου είναι πώς κάποιες φορές όταν δεν βγαίνουν κάποιες φιγούρες χάνω την αίσθηση του χρόνου και κάθομαι στο νερό πολύ περισσότερο απ’ ότι είχα προγραμματίσει και έτσι κουράζομαι σωματικά χωρίς να το νιώθω και υπάρχει κίνδυνος για τραυματισμό. Ευτυχώς δεν έχω πάθει ποτέ κάτι σοβαρό.

Ποιο θεωρείς στοιχείο κλειδί για να κάνεις το επόμενο μεγάλο βήμα;

Θεωρώ το πιο σημαντικό στοιχείο κλειδί είναι το κίνητρο. Όταν υπάρχει κίνητρο, υπάρχει και θέληση το οποίο πραγματικά είναι πολύ σημαντικό για το επόμενο μεγάλο βήμα. Για κάποιους το κίνητρο είναι να γίνουν πρωταθλητές, για άλλους είναι να κάνουν το πρώτο τους κόλπο στον αέρα. Αρκεί όμως να το έχουν στο μυαλό τους συνέχεια.

Τι είναι αυτό που προσφέρει η Ελλάδα στο windsurf και καμιά άλλη χώρα δεν έχει;

Κάτι που πραγματικά ξεχωρίζει την Ελλάδα από άλλες χώρες είναι η φιλοξενία ανάμεσα στους windsurfers, δηλαδή όταν κάποιος ανακοινώνει πώς θα επισκεφθεί κάποιο μέρος για windsurf, θα υπάρξει κόσμος που θα προσφερθεί να τον φιλοξενήσει. Η κοινότητα στην Ελλάδα είναι μικρή αλλά δυναμική.

Lennart Neubauer

Υπάρχει κάποιος windsurfer που σε έχει εμπνεύσει;

Ένας windsurfer που με έχει εμπνεύσει είναι ο Philip Köster.

Είναι ένας αθλητής που πραγματικά έχει αφιερώσει σχεδόν κάθε ώρα της ζωής του στο να τελειοποιήσει την τεχνική του σε ό,τι φιγούρα κάνει. Είναι για εμένα πάντα το μεγαλύτερο όνειρό μου να κάνουμε μαζί windsurf.

Πόσες μέρες προπόνηση κάνεις την εβδομάδα και τι περιλαμβάνουν αυτές;

Κατά μέσο όρο όταν έχει μια βδομάδα αέρα κάνω κάθε μέρα από 4 έως 7 ώρες στην θάλασσα το καλοκαίρι και 2-3 το χειμώνα. Οι προπονήσεις αυτές περιλαμβάνουν καλό ζέσταμα πριν και μετά το session. Προσπαθώ να κάνω 2-3 session την ημέρα με 2-3 ώρες το session.

Ποιο είναι το αγωνιστικό σου πρόγραμμα για φέτος;

Δυστυχώς οι περισσότεροι αγώνες ακυρώθηκαν λόγω της κατάστασης των τελευταίων μηνών, οπότε έμεινε μόνο ένας αγώνας στην Ελβετία τον Αύγουστο που είναι μια διαφορετική εμπειρία κάνοντας windsurf σε γλυκό νερό και σε 1800μ. υψόμετρο.

Είναι δύσκολο να συνδυάζεις τις καθημερινές προπονήσεις με το σχολείο;

Η αλήθεια είναι πώς θέλει αφοσίωση σε αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή, είτε είναι το σχολείο, είτε το windsurfing. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί ξυπνάς στις 5 το πρωί για να προλάβεις να μπεις στην θάλασσα πριν το σχολείο. Άρα είναι εφικτό να κάνεις και τα δύο αλλά πολλές φορές δεν είναι εύκολο.

Κατάγεσαι και από την Γερμανία ωστόσο ζεις εδώ. Τι σου αρέσει περισσότερο στην Ελλάδα από ότι στη Γερμανία;

Η ζωή στην Νάξο δεν συγκρίνεται με τη ζωή στην Γερμανία. Η απόσταση από το σπίτι μου στη θάλασσα στο νησί είναι 7 λεπτά με το ποδήλατο, ενώ στην Γερμανία είναι 4 ώρες με το αυτοκίνητο. Επίσης οι συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για windsurfing: ζέστη, δυνατός αέρας και ήλιος είναι μόνο λίγα από τα πλεονεκτήματα έναντι της ζωής σε μια γερμανική πόλη.

Ποια είναι η αγαπημένη σου στιγμή της ημέρας;

Η αγαπημένη μου στιγμή της μέρας είναι το golden hour, κατά τις 8 το βράδυ το καλοκαίρι, όταν ο αέρας φυσάει σταθερά και είσαι με τους φίλους σου στο νερό κάνοντας το άθλημα που αγαπάς. Επίσης συνήθως ξέρω πως όταν γυρίσω σπίτι, η μητέρα μου θα έχει το φαγητό έτοιμο οπότε δεν υπάρχει κάτι καλύτερο.

Τί σου αρέσει να κάνεις όταν δεν είσαι στη θάλασσα;

Όταν δεν κάνω windsurfing, συνήθως πηγαίνω για ποδήλατο. Είναι ένας τρόπος να ξεφεύγει το μυαλό μου από οτιδήποτε και εξάλλου είναι και καλή αερόβια άσκηση που αργότερα θα με βοηθήσει και στο windsurf.

Athlete ID

  • Όνομα: Lennart Neubauer
  • Ημ γεν.: 17/3/2004
  • Παρατσούκλι: Λεννάρτ
  • Άλλα hobby: Ποδηλασία, τρέξιμο
  • Αγαπημένο φαγητό: Γεμιστά
  • Αγαπημένη ταινία: Minds Wide Open
  • Αγαπημένη ταινία με windsurfing: Minds Wide Open
  • Αγαπημένη μουσική: Pop