Εδώ και δύο χρόνια τα γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας φαντάζουν σαν να έχουν βγει απο ταινία. Από μια παγκόσμια πανδημία με διαδοχικά lockdown, φυσικές καταστροφές και οικονομική κατάρρευση στο ξέσπασμα ενός φρικτού πολέμου. H βιομηχανία της μόδας, η οποία κατέχει τεράστια δύναμη στα χέρια της, συμπαραστέκεται στον Ουκρανικό λαό, καθώς η μόδα είναι κάτι παραπάνω απο τα ρούχα και τα αξεσουάρ.

Η επίδειξη του οίκου Balenciaga ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία και  παρουσιάστηκε μέσα σε έναν γιγάντιο θόλο με τα μοντέλα να βαδίζουν σε συνθήκες χιονοθύελλας. Ο Ντέμνα Γκβασάλια, διευθυντής δημιουργικού του οίκου, δήλωσε μέσα και απο την προσωπική του εμπειρία ως πρόσφυγα από τη χώρα του ότι «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τον πόνο του τραύματος του παρελθόντος που κουβαλάω μέσα μου από το 1993, όταν το ίδιο συνέβη στην πατρίδα μου και έγινα για πάντα πρόσφυγας». Επιπλέον σημείωσε ότι «Αυτή η επίδειξη δεν χρειάζεται εξηγήσεις, είναι αφιερωμένη στο θάρρος, στην αντίσταση και στη νίκη της αγάπης και της ειρήνης».

 

Στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου είδαμε τον Armani να παρουσιάζει τη F/W 22-23 συλλογή του χωρίς τη συνοδεία μουσικής ως ένδειξη συμπαράστασης στην εμπόλεμη Ουκρανία. Στην έναρξη του σόου αντήχησε από τα ηχεία το εξής μήνυμα: «Η απόφασή μου να μη χρησιμοποιήσω μουσική αποτελεί μία ένδειξη σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους που βρίσκονται στον πυρήνα της τραγωδίας που συμβαίνει στην Ουκρανία».

 

Ο Olivier Rousteing ο σχεδιαστής του οίκου Balmain, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ένα μήνυμα αγάπης και υποστήριξης προς τους Ουκρανούς, αλλά και δώρισε ένα ποσό στην Ύπατη Αρμοστεία Ενωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες παρακινώντας τους ακολούθους του να κάνουν το ίδιο.

 

Στο Παρίσι η σχεδιάστρια Christelle Kocher, ιδρύτρια του γαλλικού brand KOCHÉ, έκανε την εμφάνιση της στο τέλος του σόου της με δύο φλοράλ καρφίτσες στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

 

O οίκος Gucci, ανακοίνωσε πως μέσω της παγκόσμιας ανθρωπιστικής καμπάνιας τού CHIME FOR CHANGE, ότι θα διαθέσει το πόσο των 500.000 δολαρίων στο UNCR – Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών – ως βοήθεια προς τους πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από την χώρα.

 

 

O οίκος Valentino ήταν επίσης ανάμεσα σε εκείνους που κινητοποιήθηκαν δωρίζοντας 500.000 ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών.