Αναμφίβολα, η προσοχή όλων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στραμμένη στην ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και στους τρόπους καταπολέμησής της. Ωστόσο, δεν πρέπει να αμελούμε ότι πέρα από τους ασθενείς με COVID-19, υπάρχουν και ασθενείς με άλλα νοσήματα που χρήζουν εξίσου αποτελεσματικής θεραπείας και φροντίδας.

Ο Οκτώβριος αποτελεί τον μήνα ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, με στόχο την ενίσχυση της πληροφόρησης και της ευαισθητοποίησης γύρω από την έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας[1], το 2018 στην Ελλάδα, ο καρκίνος του μαστού αποτέλεσε τον συχνότερα εντοπισμένο καρκίνο σε γυναίκες με 7.734 νέες διαγνώσεις, ενώ στο γενικό πληθυσμό, ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Όσον αφορά τη θνητότητα, ο καρκίνος του μαστού αποτέλεσε την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού.

Όπως αναφέρει η Δρ. Αθηνά Βούρτση, Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού, Ιδρυτική Πρόεδρος & Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Απεικόνισης Μαστού και Deputy Secretary της SIS, «Ο φετινός Οκτώβριος που έχει καθιερωθεί επί σειρά ετών ως μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού μας βρίσκει εν μέσω της γνωστής πανδημίας που έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο ζωής μας και έχει προσθέσει άγχος και αγωνία για το αύριο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως προς την πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε. Οι γυναίκες συνεχίζουν να νοσούν όπως και πριν την πανδημία. Η εκτιμώμενη συχνότητα καρκίνου του μαστού στη χώρα μας είναι 6.000 νέες περιπτώσεις ετησίως ενώ 2.000 γυναίκες χάνουν την  ζωή τους από την νόσο κάθε χρόνο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να συνεχίσουν να είναι τακτικές και συνεπείς στους ελέγχους τους και να γνωρίζουν ότι στις δομές υγείας λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Εμείς συνεχίζουμε με θέρμη και αισιοδοξία να παροτρύνουμε τις γυναίκες να κάνουν τους ελέγχους τους, διότι η επιστήμη μας έχει αποδείξει ότι η πρόληψη είναι η μοναδική αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της νόσου».

 

Η Δρ. Αλεξάνδρα Νικήτα, Ακτινοδιαγνώστρια, προσέθεσε, «Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας. Ο φόβος και το άγχος της ιατρικής επίσκεψης αλλά και η επικέντρωσή μας στην υγειονομική κρίση των τελευταίων μηνών και στις συνέπειες της μας απομακρύνει από την υποχρέωση να ελέγχουμε τακτικά την υγεία μας. Η καθυστέρηση στον έλεγχο οδηγεί σε καθυστέρηση στη διάγνωση με αποτέλεσμα την ανάγκη πιο εκτεταμένης θεραπείας και πολλές φορές με συνέπεια τη χειρότερη πρόγνωση. Τηρώντας ενδεδειγμένες διαδικασίες ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με πλήρη ασφάλεια. Μην αναβάλετε τον προληπτικό έλεγχο του μαστού. Ο τακτικός έλεγχος είναι το ισχυρότερο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού».

Στην Ευρώπη, ο καρκίνος του μαστού κατείχε το υψηλότερο ποσοστό (26,4%) μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου στις γυναίκες, με 522.513 νέες διαγνώσεις, πολύ αυξημένες σε σχέση με τις διαγνώσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου (ποσοστό 11,5% και 228.067 νέες διαγνώσεις) και τον καρκίνο του πνεύμονα (ποσοστό 8% και 158.196 νέες διαγνώσεις). Καθώς οι πιθανότητες θεραπείας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει αποτελεσματικά προγράμματα εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη μαστογραφία σε όλες τις γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών, όπου οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου είναι υψηλότερες.

Την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, οι μονάδες υγείας έχουν υιοθετήσει αυστηρότερες πρακτικές ασφάλειας, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο έκθεσης των νοσούντων στον κορονοϊο. Ταυτόχρονα, πολλά προγράμματα θεραπείας για τον καρκίνο έχουν τροποποιηθεί, ούτως ώστε οι ασθενείς να περνούν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο. Η χρονική απόσταση μεταξύ των ιατρικών ραντεβού έχει αυξηθεί, προκειμένου να αποφεύγεται η επαφή των ασθενών μεταξύ τους, περισσότερα ραντεβού πραγματοποιούνται πλέον μέσω του τηλεφώνου ή του διαδικτύου, ενώ ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο μετά τη χειρουργική επέμβαση έχει μειωθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει περιοριστεί και ο αριθμός των επισκέψεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Οι παθήσεις του μαστού, όπως είναι γνωστό, είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για την υγεία, την επιβίωση και την ποιότητα της ζωής των γυναικών. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο κοινή παθολογία των γυναικών, επηρεάζοντας περίπου μία στις οκτώ γυναίκες. Οι εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου συμβάλουν καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. Η καθυστέρηση της εξέτασης για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, όταν ακόμα βρίσκεται στα αρχικά στάδια, με αποτέλεσμα η θεραπεία να είναι πολύ πιο δύσκολη, όταν ανιχνευτεί σε προχωρημένο στάδιο.

Στο πλαίσιο του μήνα Ενημέρωσης & Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού, η GE Healthcare υλοποιεί την καμπάνια ευαισθητοποίησης με τίτλο «Μην το αναβάλλεις!», σχετικά με τη σημαντικότητα του ετήσιου προληπτικού ελέγχου του μαστού και απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών.