Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί αφού ξυπνήσετε; Το πιο πιθανό είναι να ανοίγετε την καφετιέρα για τον πρώτο καφέ της ημέρας. Και σήμερα 1η Οκτωβρίου έχετε ένα λόγο περισσότερο για να “γιορτάσετε” αυτή την αγαπημένη σας συνήθεια, αυτό το ρόφημα που σας ξυπνάει και σας δίνει την ενέργεια για κάθε μέρα όσο απαιτητική και αν είναι. Κι αυτό γιατί σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Καφέ.

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα ή αραβική μεγάλωνε ως θάμνος. Ο μύθος, μάλιστα, λέει ότι ένας βοσκός παρατήρησε ότι οι κατσίκες του ήταν πολύ πιο ζωηρές όταν έτρωγαν τους καρπούς του θάμνου και, κάπως έτσι, κάποιοι μοναχοί σε ένα μοναστήρι της περιοχής έφτιαξαν για πρώτη φορά ρόφημα με τους καρπούς αυτούς.

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η χώρα που εξέλιξε πρώτη τον καφέ ήταν η Υεμένη, με την παλαιότερη αναφορά σχετικά με την κατανάλωση καφέ ή τη γνώση των καφεόδεντρων να εμφανίζεται στα μέσα του 15ου αιώνα, στα μοναστήρια των Σούφι. Από την Υεμένη ο καφές διαδόθηκε στη Μέκκα και τη Μεδίνα και από εκεί έφτασε στις μεγάλες πόλεις της βόρειας Αφρικής.

Ως έτοιμο προϊόν (καθώς οι Άραβες απαγόρευαν την εξαγωγή σπόρων) έφτασε στην Ευρώπη στα τέλη του 16ου αιώνα από τη Βενετία, μία πόλη που διατηρούσε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Η δε πρώτη χώρα της Ευρώπης που κατάφερε να πάρει σπόρους και να τους καλλιεργήσει ήταν η Ολλανδία, ενώ το πρώτο καφεποτείο άνοιξε στην Ιταλία το 1645. Από τότε έως σήμερα, το αγαπημένο μας ρόφημα έχει αποκτήσει δημοτικότητα που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο. Ο καφές καλλλιεργείται πλέον σε μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί την αγαπημένη μας συνήθεια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε για πρώτη χρονιά το 2015, από το Διεθνή Οργανισμό Καφέ στο Μιλάνο. Αποτελεί μία ευκαιρία για την προώθηση και τον εορτασμό του καφέ ως ποτού, με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται επίσης για την προώθηση του fair trade coffee και την ευαισθητοποίηση για τους καλλιεργητές καφέ.

Όπως είπαμε ο καφές ξεκίνησε από την Αιθιοπία, έτσι τα Coffee Island γιορτάζουν φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ με τον καινοτόμο 21ο Microfarm Project – Ethiopia Motherland Adola.

Ο Ethiopia Motherland Adola χαρακτηρίζεται από ένα πρωτόγνωρο γευστικό προφίλ και καινοτομία χάρη στη σπάνια και απαιτητική διαδικασία επεξεργασίας και την 1η Οκτωβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Καφέ θα μπορείς να τον απολαύσεις στην τιμή του καθημερινού σου καφέ.

Νότες λικέρ βύσσινου, μαρμελάδα πεπόνι & σιρόπι σοκολάτας είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το γευστικό προφίλ του, το οποίο οφείλεται σε ένα επιπλέον στάδιο που προηγείται της ξηρής επεξεργασίας, και βασίζεται σε ημι-αναερόβια ζύμωση. Η επεξεργασία αυτή εφαρμόζεται σε πολύ μικρές ποσότητες καφέ, είναι αρκετά απαιτητική σε φροντίδα και χρονοβόρα.

Παράλληλα, με υπερηφάνεια για όλους τους ανθρώπους και τις φάρμες με τις οποίες συνεργάζονται, και με συνέπεια στο motto τους «Μοναδικός Καφές για Μοναδικούς Ανθρώπους» σου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσεις όλη την γκάμα των specialty καφέδων τους, καθώς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, θα υπάρχει 20% έκπτωση σε όλα τα προϊόντα του Καφεκοπτείου από 1 έως 7 Οκτωβρίου 2020!

Η προσφορά ισχύει και για online αγορές μέσα από το coffeeisland.gr & το My Coffee Island App!