Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1992 στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Η πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς στον πλανήτη αφού πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές. Το 1/5 των παιδιών του κόσμου, δηλαδή 400 εκατομμύρια, στερούνται την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2004 δεκαετή καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή». Στόχος των δράσεων, που θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.

e3146755238b19d6c6398a78303f8541_L

Αυτό που σε εμάς φαίνεται το πιο απλό αγαθό που μπορούμε να έχουμε, για κάποιες χώρες είναι το πιο δύσκολο. Εν έτει 2016, στο Πακιστάν, στην Βραζιλία, στη Νιγηρία κτλ, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Η ημέρα αυτή πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για όλους και δεν πρέπει να αφήνουμε την κατάσταση αυτή να παραμένει ανεξέλεγκτη.

Όσο για τα δικά μας, η ΕΥΔΑΠ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού διοργανώνει σήμερα στο Ζάππειο, εορταστικές εκδηλώσεις ανοιχτές προς το κοινό και αφιερωμένες φυσικά που αλλού; Στο νερό!