Υπάρχει άραγε μέλλον χωρίς παρελθόν; Μπορεί ο άνθρωπος να διαπρέψει και να προχωρήσει στο μέλλον αν δεν γνωρίζει το παρελθόν και την ιστορία του; Πολλές σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Ισοκράτης[1], ο Έντμουντ Μπερκ[2], ο Τζορτζ Όργουελ[3], ισχυρίζονται πως παρελθόν και μέλλον είναι αλληλένδετα και πως το ένα δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχει και το άλλο. Μάλιστα, ο Γιώργος Σεφέρης έχει πει χαρακτηριστικά πως «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

Πέρα από τα βιβλία, τις εγκυκλοπαίδειες και τα ντοκιμαντέρ, βασική πηγή γνώσης του παρελθόντος αποτελούν και τα μουσεία. Μπορεί τα μνημεία να μην έχουν φωνή για να μας αφηγηθούν την ιστορία τους, έχουν όμως τον τρόπο τους να μας ανοίξουν ένα παραθυράκι στα γεγονότα του παρελθόντος και να μας διδάξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Πώς όμως μπορεί η τεχνολογία να συνδυαστεί με το παρελθόν;

Αυτό είναι κάτι που το έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία το Μουσείο Μπενάκη μέσα από την συνεργασία του με την WIND Ελλάς, καθώς προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να συνδέονται δωρεάν μέσω Wi-Fi στο δίκτυο νέας γενιάς οπτικών ινών WIND FIBER,  με ταχύτητες που αγγίζουν τα 200 Mbps.

Πρόσφατα μάλιστα, το Μουσείο Μπενάκη πέρασε σε μια νέα ψηφιακή εποχή, γίνοντας το πρώτο Μουσείο 5G στην Ελλάδα και αυξάνοντας την ψηφιακή του ικανότητα να προωθήσει το πολιτιστικό του έργο μέσα από τα δίκτυα νέας γενιάς της WIND, σε μία καινοτόμα και πρωτότυπη συνεργασία για τα ελληνικά δεδομένα.

Χάρη στη WIND, και στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, η επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη αλλάζει και μετατρέπεται σε μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία τέχνης και ιστορίας για όλους, μέσα από εικονικές εμπειρίες και παραγωγές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality).

Η WIND, ως ένας ολοκληρωμένος πάρoχος υπηρεσιών επικοινωνίας και τεχνολογίας, είναι αρωγός στην προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και με τις υποδομές, την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους της συμβάλει σε ένα έργο που θα δώσει νέες δυνατότητες στο πολιτιστικό τοπίο.

Πλέον, στο Μουσείο Μπενάκη, παρελθόν, μέλλον και τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά και εκτοξεύουν την μουσειακή εμπιερία των επισκετπών στα ύψη!  Εσύ θα χάσεις την ευκαιρία να δεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον;

[1] «Μόρφωση σημαίνει προσαρμογή της ανθρώπινης ψυχής προς τις μεγάλες αξίες του παρελθόντος»

[2] «Οι λαοί που δε βλέπουν τους προγόνους τους, δεν βλέπουν ούτε τους απογόνους τους»

[3] «Όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον»